indyk - 7293 przepisów (strona:159/487)

Pieczone kotlety mielone z indyka i cukinii 173

Składniki: 1000 g mięsa z udźca indyka 2 małe cukinie 1 marchewka 1/2 pora (jasna część) 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mięso mielimy. Pora kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Studzimy. Cukinię (ze skórką) oraz obraną marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy

Qchnia po prostu
Sznycle z indyka z curry 171

Składniki: 800 g sznycli z filetu z piersi indyka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy wszystkimi przyprawami (curry, czosnek,sól, pieprz) i mieszamy aby były równomiernie nimi pokryte. Każdego kotleta

Qchnia po prostu
ROSÓŁ DWUNASTOGODZINNY 142

bazę do innych dań, podawaj na różne sposoby lub pij filiżankę rosołu dziennie. 🍖 Użyj dobrego jakościowo mięsa! Świetne na rosół są ogony wołowe, kości z chrząstkami. Możesz dodać wołowinę, indyka, kaczkę, cielęcinę (np. gicz), kurczaka wolno-wybiegowego, kurę wiejską. 🍗 Mięso wykorzystaj do PHO-sołku, podaj z rosołem, lub zrób pyszną galaretkę (dodaj czosnek, zielony groszek, gotowaną marchewkę, zalej rosołem(...)Możesz też je zmielić, dodać gałkę muszkatołową, jajka lub siemię lniane, ulubione przyprawy i upiec pasztet. Składniki: Ogony wołowe lub szponder wołowy - 500 g Porcja rosołowa wiejskiej kury lub indyka - 500g   Cebula -  1szt Marchew - 4 szt Pietruszka z nacią - 1-2 szt Seler naciowy - 2 łodygi Seler korzeń - kawałek Por - 1 szt Opcjonalnie: ekologiczne suszone zioła do rosołu

Cytryna&Co.
Indyk w sosie cukiniowo-porowym 181

powstał w wyniku robienia porządków w lodówce i okazał się pyszny. Lekko kremowy przyjemnie komponuje się z mięsem drobiowym. Równie dobrze poza indykiem można przygotować w ten sposób np. kurczaka.  Składniki (4 porcje) -500 g mięsa z indyka -mała cukinia -100 g pora -pół cebuli lub 1 mała -2 trójkąciki serka topionego (ok. 50g) -100 ml śmietanki kremówki -ząbek

Zielona Kuchnia
Szaszłyki jak zrobić i co dodać 148

prosty sposób, nadziewając na długie wykałaczki różne rodzaje mięsa i warzyw. Ja osobiście obsmażam je i duszę na patelni z przykrywką. Jako mięsa polecam użycie piersi z kurczaka, czy indyka i drobno mieloną białą kiełbasę. Taki wybór padł ze względu na czas gotowania mięsa na patelni, bo przecież szaszłyki można sobie upiec spokojnie na grilu. Wtedy można użyć kawałki mięsa(...)wieprzowego, wolowego, czy cielęciny, ale wtedy czas ich pieczenia będzie o wiele dłuższy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie długich wykałaczek pierś kurczaka lub indyka drobno mielona biała kiełbasa papryka cebula słonina lub boczek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić w dużą kostkę piersi drobiowe 3x3cm Pokroić kiełbasę w kawałki 4-5 cm Pokroić słoninę w plasterki Pokroić paprykę i cebulę

zielonacukinka
SOS KOPERKOWY : pyszny, prosty przepis 128

prosty przepis na sos koperkowy na ciepło do mięs i ryby na śmietanie. Idealny i szybki sos koperkowy do pulpetów, łososia, polędwiczek wieprzowych lub do potrawki z kurczaka albo indyka. Sos koperkowy z tego przepisu jest delikatny i kremowy. Zamiast mleka użyłam rosołu, dzięki czemu sos koperkowy jest tak lekki - można doprawić go posiekanym czosnkiem lub chrzanem. Sos koperkowy nabierze(...)etapie do sosu koperkowego można już włożyć podgotowane wcześniej w rosole lub osolonej wodzie pulpeciki, podduszoną i pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową, mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki ryby. Możliwości jest wiele.  Smacznego :) Sos koperkowy

Moja Książka Kucharska
Sznycle z indyka w kremowym sosie z pomidorami i boczkiem 113

temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety pożarskie i surówka z selera 173

jest łagodna i lubią ją nawet dzieci. Jeśli zostaną Wam kotlety z obiadu – na drugi dzień są idealne na kanapki. Kotlety pożarskie: 500 g filetu z kurczaka lub indyka – zmielonego (u mnie udziec z indyka) 1 bułka kajzerka (świeża lub lekko czerstwa) mleko do namoczenia bułki (ok. pół szklanki) 1 ząbek czosnku 1 duże jajko (żółtko i białko

Poezja smaku
10 produktów żywnościowych, które najbardziej zmienią nasz klimat! 122

Kurczak Amerykanie jedzą ponoć coraz mniej kurczaków, spadła więc im ogólna emisja CO2 liczona na osobę. Ale kilogram kurczaka to nadal 5 kilogramów dwutlenku węgla w atmosferze. 10 Indyk Coraz modniejszy, ale wcale nie lepszy od kurczaka jest indyk. Jeśli chodzi o emisję CO2 przy jego produkcji, to każdy kilogram mięsa oznacza prawie 5 kilogramów CO2 w atmosferze. • Oryginalny tekst

Fleksitarianizm.pl
Papkeni Szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem 122

potrawę kuchni ormiańskiej- Papkeni Szirakskie. Proste i smaczne danie z mięsa mielonego. W oryginalnej wersji potrawę tę robi się z baraniny, ale ja użyłam mięso mielone z indyka i wyszło równie pysznie Składniki: – 600g mięsa mielonego z indyka – 20g ryżu – 1 duża cebula – 1 jajko – 1 pęczek kolendry – pół kubka wody – 1/2 łyżeczki

Smaki Armine
Indyk na kanapki pieczony z żurawiną i miodem 124

Dzień dobry :-) Dzisiaj mięsko na kanapki. Pyszny indyk w marynacie z miodem i dżemem żurawinowym. Do marynaty możecie dodać zwykły dżem lub taki z mnóstwem owoców w środku. Mięsko wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie, no i smaczne przede wszystkim. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby". Musimy go tylko dwie godziny przed pieczeniem zamarynować. Polecam i miłej środy życzę(...)Składniki: około 1 kg fileta z indyka 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki dżemu żurawinowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy miodowej sok z cytryny 3/4 szklanki bulionu sól pieprz tymianek  1. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki dajemy nasz czosnek, sól, pieprz i tymianek, mieszamy i nacieramy mieszanką mięso. Wkładamy

kruche babeczki
Faszerowana dynia w wersji 'Pikantnej z chili' 186

Ależ ona kształtna, nieprawdaż? ☺️ Mowa o dyni piżmowej, o jakże wdzięcznym i pięknym kształcie. Dynię nadziałam wyjątkowo smacznym farszem z piersi z indyka i ryżu, plus pomidory i... żurawina dla przełamania smaku. Jakiego smaku? Otóż, delikatne w smaku mięso przyprawiłam Vegetą Natur 'Pikantna z chili ', która nadaje całości charakteru i pikanterii, ale spokojnie, nie jest zbyt ostro- połączenie subtelnie orzechowej(...)super skład- jest w 100% z naturalnych składników i nie zawiera glutaminianu sodu! 🤗 4 porcje: * 2 małe dynie piżmowe o wadze około 400-450 g * 250 g piersi z indyka * 200 g pomidorów w puszce * 50 g ryżu * 1/3 szklanki suszonej żurawiny * 1/3 szklanki startego sera cheddar * 1 średniej wielkości cebula * 2  lekko czubate łyżeczki Vegety Natur 'Pikantna

Kraina Miodem Płynąca
Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym 145

Lekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka  1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy: 1 por biała część 1/2 papryki

wesoła kuchnia
Risotto z indykiem i warzywami 193

jest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała.  Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio (do risotto) 300g mięsa z piersi indyka ½ czerwonej papryki ¼ żółtej papryki ¼ zielonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 1 cebula czerwona ½ małej cukinii 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki Kilka pomidorków cherry 1¼ litra warzywnego bulionu ½ łyżeczki(...)łyżeczka Vegeta natur 2 łyżki masła Szczypta pieprzu ½ łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Bulion podgrzewamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy mięso z indyka, delikatnie rumienimy. Wsypujemy ryż i cały cas mieszając przesmażamy przez ok 4 minuty. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kostkę papryki oraz talarki marchewki i cukinii. Mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy i zalewamy

Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja 200

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyczego mięsa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!