Soczysta pierś z indyka? Tak to możliwe. Wystarczy upiec ją długo w niskiej temperaturze w wolnowarze, dobrze wcześniej zamarynować przez noc a będziecie mieć na obiad pyszne, kruche i soczyste mięso. W dodatku robi się prawie samo, nie wymaga wielkiego nakładu pracy i skomplikowanych dodatków. Możecie oczywiście użyć innych warzyw np dodać szpinak lub brokuły. Ja miałam fasolkę
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry :-) Wiosna przywitała nas śniegiem ;-) U nas troszkę go leży, ale już niedługo zapowiadają wzrost temperatury. Ja mam dziś dla Was przepis na pyszną zapiekankę z indykiem, brokułem, kukurydzą, makaronem i mozzarellą. Takie trochę sprzątanie lodówki ;-) Zapiekanka wyszła pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 300 g filetu z indyka 1 brokuł
kruche babeczkiRoladki z indyka to kolejna propozycja na pyszny obiad. Do tego ser ricotta i suszonego pomidory. Zapraszam. Składniki; 80 dag fileta z indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 opakowanie serka ricotta (180g) pół słoiczka suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 szklanka bulionu drobiowego 4 łyżki śmietany 30% koperek i pietruszka świeża Przygotowanie; Mięso myjemy
Radość kipiąca uśmiechem.najmniej dwóch obiadów (więcej o tym, jak to robimy przeczytasz np. w naszym ostatnim menu na tydzień ). Tym razem było tak, że mieliśmy do wykorzystania pół kilograma mielonego indyka, z którego postanowiliśmy zrobić dwa różne dania W jaki sposób? Do mięsa dodaliśmy 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (ma w zasadzie neutralny smak i zapach) oraz szklankę tartego parmezanu(...)smażysz go lub pieczesz, aż zmięknie. Ryż z brokuła je się zupełnie inaczej niż całe różyczki brokułowe:) Podłużne pulpety z pieczarkami i ryżem z brokuła Składniki: 250 g mielonego indyka 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka tymianku Szczypta kuminu 4 kromki chrupkiego pieczywa 10 pieczarek 1 mała cebula Główka brokuła
Niedzielny kucharzprzemycenie rodzinie cennych dla nas zbóż w tym przypadku amarantusa, to również sposób na zwiększenie ilości smacznego jedzenia. Zrobicie je w pół godziny. Pulpety te przygotowałam z mięsa indyka w sosie pomidorowym. Są delikatne, smaczne i sycące. Najchętniej podaję je z kaszą albo makaronem i surówką. PRZEPIS NA PULPETY DROBIOWE Z AMARANTUSEM Składniki : 500g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki
Dorota SmakujeLekka, łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna zupa. Doskonała dla osób, które szukają przepisów na dania lekkostrawne i dietetyczne. Ja swoją zupę wzbogaciłam klopsikami z indyka, aby była bardziej pożywna. Delikatne klopsiki podkreśliły jej smak, ale nie ujęły jej lekkości. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - 1 pietruszka - pół selera - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 125 g ryżu(...)gałązka lubczyku - łyżka posiekanego koperku - ok 3 litry wody - sól - 0.5 kg mięsa mielonego z indyka - 1 jajko - 2 łyżki kaszy manny - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - majeranek - sól Wykonanie Do mięsa mielonego dodałam surowe jajko, 2 łyżki kaszki manny, dwie szczypty soli, szczyptę majeranku i pół łyżeczki czosnku. Mięso wyrobiłam ręka na jednolita masę i odstawiłam
Kuchnia z widokiem na ogródKolejny przepis na soczysty ,aromatyczny udziec z indyka. Wart wypróbowania , polecam z całego serca. Kochamy ten kawałek mięsa i często gości na Naszym stole dlatego ciągle szukam nowych smaków by się Nam szybko nie znudził. Chociaż, nie, raczej Nam to nie grozi 😂🤣😍. Możecie wyjąć kość i wykorzystać ją na krupnik czy inną zupkę. Jeśli zostanie(...)mięso po obiedzie możemy go kroić nawet na kanapkę, rewelacja 😍 Składniki: Udziec z indyka ok 1400 g 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 5 łyżek ketchupu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka papryki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki wody
Niespełnione zdolności kulinarnenasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni. 4. Podsumowując – Upieczonego batata podawać z twarożkiem, posypanego posiekaną kolendrą i słonecznikiem. 2. Muffiny jajeczne z mięsem SKŁADNIKI na 8 muffinek: – Indyk pieczony lub wcześniej podsmażony ok 70g – Mięso wołowe mielone podsmażone 70g – Cebula czerwona 1 sztuka – Pomidor 1 sztuka (bez skórki) – Pół cukini – 3 jajka(...)Majonez 2 duże łyżki – Musztardą ostra łyżka – Orzechy włoskie garść PRZYGOTOWANIE: Po pierwsze mięso jedno i drugie musi być wcześniej upieczone lub podsmażone. U mnie indyk był w wczorajszego obiadu, a wołowe mielone podsmażyłam na maśle. Następnie cebulę i pomidora pokroiłam w drobną kosteczkę i wrzuciłam do miski z 3 jajkami. Później cukinię i ser starłam na tarce
Czynniki pierwszedodatkową nutą pieczarek. Jeśli ktoś ma problem z konsumpcją krowiego żołądka, to jest dla niego bardzo dobrą alternatywą. Do przygotowania zupy zamiast mięsa kurczaka, można wykorzystać również indyka. Zupę podajemy z świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki na zupę z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki (wychodzi około 6 dużych porcji): 4 duże udka z kurczaka (około(...)pieczarkami a la flaczki Zobacz inne przepisy na rozgrzewające zupy: Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis Tajska zupa z kurczakiem – szybki i prosty przepis Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe Zupa meksykańska z mięsem mielonym Prosta zalewajka z ziemniakami Zupa porowa z pieczarkami Artykuł Zupa z kurczakiem i pieczarkami a la flaczki pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneBardzo szybki i pełnowartościowy posiłek. Idealny dla miłośników szpinaku. Składniki: 100g mięsa mielonego z indyka 50g suchego makaronu ryżowego 225g szpinaku mrożonego 50ml jogurtu naturalnego przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 5ml oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelnie wrzucić szpinak mrożony i zalać wodą. Dusić, aż do wchłonięcia wody. Dodać(...)mięso mielone z indyka, olej oraz przyprawy. Smażyć kilka minut. Następnie dodać ugotowany makaron i jogurt naturalny, smażyć ok. 1-2 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestagęsta śmietana i pulpety z włoskiej, wieprzowej surowej kiełbasy. Nasza wersja jest znacznie lżejsza: nie ma w niej śmietany, bo uważamy, że jest zbyteczna, a mięso wieprzowe zastąpiliśmy mielonym indykiem. I jeszcze jedno: do pulpetów dodaliśmy ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. To nasz stały patent na robienie burgerów i pulpetów z mięsa mielonego, które dzięki temu są zdrowsze, bo kasza jest(...)suszone z zalewy pokrojone w kostkę ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego rozmarynku, roztartego na proszek 2 litry bulionu lub wody 2 łyżki masła Sól Pieprz Pulpety 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej Szczypta kminu rzymskiego ½ szklanki tartego parmezanu ½ łyżeczki soli 1 łyżka siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu 2 łyki masła. Kiedy się zapieni
Niedzielny kucharzostatnia uwaga, domowy sos teryiaki powinien mieć konsystencję gęstego syropu. Jeśli zrobi się zbyt gęsty, rozrzedź go wodą. Domowy sos teryiaki podaliśmy z bardzo łatwymi do przyrządzenia pulpecikami z indyka. Nasz przepis jest nieco zakręcony, bo tradycyjnie zamiast jajka i bułki tartej dodaliśmy do mięsa ugotowanej kaszy gryczanej. Dzięki niej pulpety są zdrowsze, a kasza w ogóle nie jest wyczuwalna(...)ryżem z kalafiora z jarmużem. Przepis na ryż z kalafiora znajdziesz tutaj. Przepis na domowy sos teryiaki zrobiliśmy na podstawie wpisu na blogu CookieandKate.com Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka (kurczaka, wieprzowiny) 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (75 ml) 1 łyżka sosu sojowego 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) ½ szklanki siekanego szczypiorku Sezam
Niedzielny kucharzpoczątek włożyłam do miski z zimną wodą – tak na 5 minut maksymalnie. Makaron ryżowy z mięsem mielonym i orzechami nerkowca ( dla 2 osób ) 20 dkg mięsa mielonego z indyka garść makaronu ryżowego 1/2 opakowania warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonka) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka srirachy ( ostry sos chili ) * 0,5 szklanki wody garść orzechów nerkowca *Sos do nabycia
Kuchnia na wzgórzunieco zachodu, ale Bóg świadkiem, jest warto. W przepisie wykorzystaliśmy resztę kaszy z poniedziałku (szklanka wystarczyła) oraz pure z wtorku. Po połączeniu powstała masa na placki, które nafaszerowaliśmy mielonym indykiem usmażonym z kapustą. No po prostu pycha. Trick z tym daniem polega też na tym, że od raz usmażyliśmy podwójną porcję indyka. Po co? Ano po to, żeby w czwartek
Niedzielny kucharzmama gotowała mięsne kulki w wywarze a potem robiła z tego sos pomidorowy. Dziś mam dla Was ciut inną wersję tego dania. Mianowicie pulpety są z niskokalorycznego mięsa z indyka i najpierw przygotowałam aromatyczny sos pomidorowy, w którym potem dusiłam delikatne pulpeciki. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie, do którego pasuje ryż albo makaron. Składniki: * około 400 g mięsa(...)mielonego z indyka * 1 jajko * 2-3 łyżki bułki tartej * sól i pieprz czarny mielony do smaku * 700 g passaty pomidorowej * 1 nie duża cebula * 1 ząbek czosnku * odrobina oleju Wykonanie: W misce umieścić mięso mielone, wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Mięso wyrobić dobrze, najlepiej dłonią. Łyżka nabierać porcje mięsa, formować niewielkie pulpeciki. Na patelni
Zrób to smacznie