indyk - 7293 przepisów (strona:145/487)

Gulasz z indyka z warzywami 41

Duża porcja rodzinna dania jednogarnkowego z filetem z indyka, pieczarkami, papryką, cebulą, cukinią. Proste w wykonaniu danie, które możemy podać z kaszą lub z makaronem. Składniki: 600g mięsa filetu z indyka, 500 g papryki czerwonej, 450 g cukinii, 400 g pieczarek, 200 g cebuli, 50 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 250 ml bulionu, natka pietruszki, łyżeczka

Lena Gotuje
Sałatka z filetem z indyka i dipem koperkowym 34

Sałatka z małymi kawałami filetu z indyka, chrupiącym mixem sałat, dojrzałymi pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką, a całość polana szybkim dipem koperkowym. Składniki: 350 g filetu z indyka, 100 g mixu sałat, 2 większe pomidory, 2 ogórki gruntowe, 10 sztuk dużych rzodkiewek, 150 ml jogurtu greckiego, mały ząbek czosnku, pół pęczku dużego koperku, sól, pieprz, szczypta przyprawy do kurczaka złocistego łyżka oliwy

Lena Gotuje
Zupa gołąbkowa 35

gołabkowa z pulpetami z mielonego udżca indyka. ja wybrałam czerwony ryż, ze wzgledu jego właściwości zdrowotnych. Możecie dać biały. Składniki: młoda kapusta 500 g mielonego udźca z indyka  1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu  cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego  lisć laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego pieprz mielony czarny koperek 1,5 szklanki ugotowanego ryżu

AZgotuj!
Szynka gotowana w majonezie 29

był zbyt mocny, woda powinna tylko lekko pyrkotać. Szynkę studzimy w garnku przykrytym pokrywką. Na blogu znajdziesz również inne przepisy na domowe wędliny: Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli

Kulinarne przygody Gatity
Schab pieczony w migdałowej skorupce 68

przykrycia. Po upieczeniu odstawiamy, żeby mięso sobie odpoczęło i wystygło. Jak zaczniecie je kroić za wcześnie, wszystkie soki z niego wypłyną i wyparują. Podobne przepisy: Pieczony schab Rolada z indyka Schab pieczony w mleku Pieczona pierś z indyka do kanapek Pieczona szynka Schab pieczony z morelami Artykuł Schab pieczony w migdałowej skorupce pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Mięsne smakołyki 23

Powoli szykujemy się na powitanie Nowego Roku. A mięsne smakołyki to idealna propozycja treściwych przekąsek dla mięsożerców. Można je przygotować dużo wcześniej, bo smakują na zimno. Pulpeciki z indyka: – 500 g mielonego mięsa z indyka – 1 jajko – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – olej do smażenia – 2 łyżeczki

To co kocham
Świąteczna żurawina z pomarańczami i cynamonem 25

moja następna propozycja konfitury żurawinowej, tym razem w wydaniu świątecznym czyli pachnąca pomarańczami, cynamonem i goździkami. Taka żurawina będzie idealna do świątecznych mięs, szczególnie do pieczonego indyka lub pasztetu z kaczki. Co prawda u mnie w tym roku pieczonego indyka nie będzie, ale pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: ? 1 kg żurawiny ? 300 g cukru ? skórka z 2 pomarańczy

To co kocham
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 29

kapusta kiszona i słodka są po połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu(...)garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy do bigosu – ok. 15 liści laurowych – po ok. 15 ziaren ziela angielskiego i jałowca

To co kocham
Zupa pomidorowa bezglutenowa 41

brownie. Myślę, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Zupa pomidorowa bezglutenowa składniki Jeśli zależy Wam na dużo delikatniejszej zupie to do przygotowania buliony wykorzystajcie mięso z kurczaka i indyka. Ja zawsze mieszam dwa, trzy rodzaje mięsa. Tym razem będą to skrzydełka z kurczaka, skrzydło z indyka i kawałek wołowiny. Pomidorówkę możecie również ugotować na samych warzywach, jeśli na przykład

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Indyk z sercem 33

SUROWIEC -1kg pierś indyka -300 g serduszek kurczaka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18/kg -pieprz biały 2g/kg -gorczyca biała mielona 2g/kg -czosnek suszony płatek 2g/kg / rozdrobniony w moździerzu  -kolendra mielona 1g/kg -woda 10% -skrobia ziemniaczana 2% -żelatyna 4 płaskie łyżeczki lub skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na drobnym sitku 30-40 g/kg (można pominąć jak ktoś jest pewny(...)sobie poradzi z sklejeniem mięska ) Osobiście nie dawałem. Przyprawy dodatkowe dla chętnych które polecam  -chilii jalapeno grys 2g/kg -papryka wędzona płatek 2g/kg WYKONANIE Kupione mięso z indyka kroimy w kostkę 3-4 cm od razu staramy się wyciąć to co zbędne tłuszczyk żyłki itp. peklujemy zalecaną dawką. Serduszka też peklujemy tą samą dawką peklosoli. Czas peklowania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Indyk W Grzybowo Warzywnym Sosie 65

smaku. Składniki na 2 osoby: 5-6 suszonych grzybów 250 ml wody 1/3 główki cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 3-4 sznycle z indyka 2 łyżeczki mąki pszennej 1/3 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżeczka suszonego warzywka sól, pieprz, suszony czosnek w proszku natka pietruszki  olej lub masło(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty oraz starkowane warzywa (na grubych oczkach, marchew, seler i pietruszkę) całość krótko przesmażamy. 3. Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz obtaczamy w mące. Tak przygotowane kładziemy na patelnię i przesmażamy. Następnie zalewamy wywarem z grzybów. Doprawiamy, przykrywamy pokrywką i dusimy

Gotowanie...to proste !
Jak rozmrażać mięso? Czy trzeba myć mięso – poradnik 43

Nigdy nie jedz niedosmażonego, niedopieczonego drobiu i wieprzowiny. Pilnuj temperatury w jakiej powinny być pieczone poszczególne rodzaje mięsa: Mielone mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce – 160 st. C Mielony kurczak, indyk – 165 st. C Steki i kotlety wołowe, cielęce i jagnięce – 145 st. C Drób: kurczak, gęś, kaczka, indyk, piersi, skrzydełka, udka, z farszem – 165 st. C Schabowy

Niedzielny kucharz
Azjatycki makaron z kurczakiem i grzybami 41

form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj także do moich propozycji w azjatyckim stylu Zupa curry z krewetkami GYOZA – japońskie pierogi z indykiem lub kurczakiem Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Azjatycka sałatka z ogórków Czerwone curry(...)kalafiora Azjatyckie pulpeciki z indyka Pad thai z tofu Makaron smażony z kurczakiem Ryż z kalafiora Zielone curry z warzywami Tofu teriyaki Nasi Goreng z kalafiorem Szybkie curry z krewetkami Ryż smażony z jajkiem Makaron z tofu Zupa miso Pad thai z kurczakiem AZJATYCKI MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI Przygotowanie: 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 2 małe piersi

nietylkopasta.pl
Konserwa drobiowa z piersi indyka i kurczaka z pomidorami 45

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie było na maszynce nr.8 -1,5 kg pierś z indyka / szarpak dwu oczkowy -1 kg pierś z kurczaka/ szarpak dwu oczkowy -300 g pierś z kurczaka /2,5 mm  PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -prklosól 16/kg -pieprz czarny 1g/kg -pieprz biały 1g/kg -mieszanka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3-4 g/kg osobiście dałem(...)czasie z mięsa piersi kurczaka bierzemy 300g i mielimy na sitku 2,5 mm dodajemy odrobinę wody z tych 420g i wyrabiamy na masę klejącą resztę mięsa kurczaka i indyka mielimy na szarpaku. Łączymy wszystkie mięso-mieszamy, przygotowujemy wodę i skrobię łączymy i wlewamy do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy-stopniowo i wyrabiamy do kleistości w między czasie dodajemy przecier pomidorowy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka drobiowa z indyka i kurczaka 42

SUROWIEC I ROZDRABNINIE   -2,5 kg udziec z indyka / mielone maszynka nr.8 sitko 8mm -700 g pierś kurczaka / krojone w kostkę i paski  PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -peklosól 14-16g/kg osobiście dałem 16g/kg -czosnek suszony 1g/kg -pieprz czarny 1g/kg -pieprz biały 1g/kg -mieszanka przypraw do drobiu (Jamaican Jerk) 3g/kg -papryka wędzona płatek 1-2g/kg osobiście(...)dałem 1g -woda 20% =640g -skrobia ziemniaczana 3%=96g -skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na makowym sitku 40g/kg WYKONANIE  Z udźca indyka wycinamy kości, ścięgna i skórę, kroimy w grubą kostkę, pierś kurczaka docelowo tniemy w paski i kostkę. Wszystko peklujemy zalecaną dawką dwa dni. Po tym czasie udziec mielimy na sitku 8mm dodajemy pierś pokrojoną w kostkę. Przygotowujemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.