indyk - 7293 przepisów (strona:140/487)

Empanadas 107

najczęściej zbija się w trudne do rozbicia grudy – włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone.   Podsmażamy mięso na mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około(...)łyżeczki soli 170g tłuszczu- mieszam masło i smalec 2 jajka M- jedno do ciasta, drugie do posmarowania 5-7 łyżek zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 500g mielonego ciemnego mięsa z indyka 2 średnie cebule- biała i czerwona 2 ząbki czosnku mały bakłażan bez skórki- ok.200g pół średniej papryki (żółta, czerwona, zielona) cała papryczka chili, bez nasion kilka gałązek grubego szczypioru 100g

Karo in the Kitchen
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 146

Gołąbki obrosły mitem czasochłonnej i trudnej potrawy, zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy. To naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka(...)kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego ryżu, ugotowane wg przepisu na opakowaniu 750ml rosołu, może być z kostki 1 jajko 100g dobrego przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (np. Vegety Natur, Delikat

Karo in the Kitchen
Faszerowany bakłażan kaszą pęczak z indykiem i serem feta 186

Dzisiaj bardzo lekka propozycja obiadowa z chrupiącym, zapiekanym pęczakiem i mięsem z indyka. W sam raz na doładowanie organizmu, szczególnie teraz kiedy są wakacje, a za oknem wieje i leje :( Porcja dla 2 osób Składniki: 1 duży bakłażan 100 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta

Niezły Młynek
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 153

się :) Mowa oczywiście o cukini wypełnionej ulubionym farszem, posypanej serem, orzechami czy ulubionymi ziołami, a nastepnie zapiekanej w piekarniku. Ta wersja jest niskokaloryczna ze względu na wybór mięsa z indyka i niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Co nie znaczy, że to danie smakuje jak jałowe dietetyczne potrawy. Nic podobnego! Cukinia jest pełna smaku, lekko chrupiąca, z soczystym farszem i wyrazistymi akcentami(...)imbiru, kolendry oraz tajskiej bazyli. Pycha! SKŁADNIKI ( 4-5 PORCJI) 4-5 okrągłych mini cukinii lub 2-3 podłużne 300g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka sosu sojowego lub worchestershire sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżej kolendry kilka gałązek tajskiej bazylii  2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 100 ml passaty

DefinicjaSmaku
Cottage pie ze szpinakiem 202

dwóch warstw: mięsnej potrawki oraz przykrywającego ją kremowego puree. Smakuje naprawdę fantastycznie. Ja postanowiłam zrobić ją w ciut zdrowszej wersji i do jej wykonania użyłam chudego mięsa z indyka oraz dodałam dodatkową szpinakową warstwę. Zapiekanka ze stołu zniknęła w mgnieniu oka, co chyba jest jej najlepszą recenzją :) SKŁADNIKI (4 porcje) warstwa mięsna 300g mięsa mielonego z indyka 1 cebula

DefinicjaSmaku
Indyk w galarecie z brokułem i marchewką 111

galaretkę, do której wkładam resztki mięsa i jakieś warzywka. Tym razem padło na mięso z indyczych szyjek, marchewkę i kawałek, ugotowanego wcześniej do obiadu, brokuła. Samo zdrowie na talerzu :) Indyk w galarecie Składniki: 2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach ząbek czosnku szczypta kurkumy sól pieprz sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania(...)rozdrobnionego ugotowanego mięsa z indyczych szyjek 3/4 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego al‘dente brokuła – jedna nieduża różyczka 1/2 szklanki pokrojonej w ćwierć plasterki ugotowanej marchewki z rosołu Indyk w galarecie Wykonanie: Rosół (mój był jeszcze letni) przecedziłam, dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowałam, dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam (już bez gotowania). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem

Kuchenne zapiski Edyty
Saltimbocca 220

dań kuchni włoskiej. Istnieje kilka sposobów jego przyrządzenia, które nie różnią się jednak w jakiś bardzo zasadniczy sposób. W każdym wypadku danie składa się ze sznycli cielęcych (lub z indyka), plastrów prosciutto oraz liści szałwii. Istnieje przy tym zarówno wersja zawijana w roladkę, jak w przepisie poniżej, jak również taka, gdzie wszystkie 3 składniki zostają spięte płasko przy pomocy wykałaczki(...)sznycli cielęcych lub indyczych, prosciutto oraz szałwii. Propozycja podania z ryżem, brokułem, konserwowymi szparagami oraz kolbami konserwowej kukurydzy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii sól czarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka pszennej mąki 1 łyżka oliwy

Kulinarna Pokusa
Pikantny indyk podawany z ravioli. 106

Kamis Specialite i okazuje się,że najszybsze rozwiązania są najsmaczniejsze. Składniki: 30 dkg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka jaj 2 łyżki oleju mozzarella gorgonzola gouda jajko bazylia papryka indyk cebula sól prowansalska ( Kamis Specialite) ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite) sól pieprz Sposób przygotowania: Z przesianej mąki,jajek,żółtek,oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne,elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie taka(...)radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż do momentu,kiedy nie wypłyną. Gdy pierożki będą już gotowe na patelni podsmażamy paprykę,cebulkę i doprawioną pierś z indyka.(jeśli mamy troszkę więcej czasu dobrze jest zamarynować mięso i pozostawić tak w  lodówce całą noc). Na ravioli układamy mięso i warzywa.Całość doprawiamy do smaku wg.uznania.Na sam koniec

Wielki apetyt
Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami 178

sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :) Składniki: ( na 12 placuszków) 450 g pieczarek 500 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula  pęczek natki pietruszki 1 jajko łyżka masła 5 łyżek bułki tartej olej łyżka masła sól pieprz czosnek granulowany imbir mielony papryka słodka mielona Przygotowanie(...)siekamy natkę pietruszki, dodajemy do pieczarek i jeszcze chwilę smażymy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż i odstawiamy go do ostygnięcia.  Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem. Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką.  Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej

Taste Therapy
Indyk i Prosiak w majeranku stali. 113

Dziś prezentuję kolejny pomysł na wędlinę z szynkowara. Na tapecie karkówka i filet z indyka . Wędlina wychodzi soczysta, o delikatnym smaku i pięknym aromacie majeranku. Mieszanie różnych mięs to idealny sposób na powiększenie spektrum doznań smakowych jakich mieliśmy okazję w swoim życiu doznać. Wędliny sklepowe, hmm.. kto to wie co w nich tak na prawdę siedzi. Na szynkowar(...)potrzebujemy: 1100 g karkówki wieprzowej 700 g filetu z indyka 10 g peklosoli 15 g soli kuchennej łyżeczkę gorczycy 2 kopiaste łyżeczki majeranku filiżankę wody 2 łyżeczki żelatyny Mięso kroimy na małe kawałeczki 2x2 cm. Doprawiamy solami, gorczycą, majerankiem. Dobrze wyrabiamy, aby mięso zaczęło się "kleić". Dosypujemy żelatynę i zalewamy filiżanką wody. Wyrabiamy dopóki mięso nie wchłonie całej wody. Kiedy

MamaOskarka
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 134

niego okazało się niesmaczne - możliwe, że zbyt suche ;) Z resztą przeczytajcie i sami oceńcie czy to przepis dla Was. Składniki: na roladki indycze ok. 1/2 kg piersi z indyka 3-4 suszone pomidory z oliwy 3-4 czarne oliwki łyżka posiekanej drobno cebuli łyżka posiekanego drobno ogórka kiszonego łyżka serka topionego (u mnie szczypior z cebulą) sól, pieprz, szafran(...)papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy i posypujemy lekko szafranem. Każdy kotlet smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy na nim cienką warstwę

Kuchnia po mojemu
Pierś z indyka dobra jak schab - doskonała na kanapki zamiast kupnej wędliny 160

postanowiłam powtórzyć procedurę. W końcu zawsze warto jest mieć dla Synuszaka coś bez konserwantów na śniadaniowe kanapki. Przy okazji wypróbowałam czy wymyślona niedawno musztardowa marynata będzie pasować również do indyka - jednego z najzdrowszych gatunków mięs. Wynik testu pozytywny. Kolejne mięsko na świąteczną wędlinkę godne polecenia. Polędwiczka indycza jest dużo bardziej delikatna, miękka i krucha, więc jeśli macie pod swoją opieką(...)małe paszcze z delikatnymi ząbkami lub te starsze i bezzębne ;) to pierś z indyka w musztardzie jest przepisem w sam raz dla Was Opisu procedury przyrządzania nie będę powtarzać. Zainteresowanych zapraszam do lektury wpisu schabowego, który powyżej podlinkowałam. Wystarczy tylko skrócić czas i zmniejszyć do 175 stopni temperaturę pieczenia. A w skrócie wygląda

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 144

minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu, na dworze zimnica to jeszcze tak szybko uciekła, zamiast ciągnąć się w nieskończoność. Wróćmy jednak do wątku głównego - kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki

Kuchnia po mojemu
Pieczona pierś z indyka 110

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Indyk pieczony w marynacie z sosu sojowego, miodu i powideł śliwkowych. Jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Takie pieczone mięso jest bardzo smacznie i zdrowe. Polecam wszystkim przepis na święta Post Pieczona pierś z indyka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Udziec z indyka z warzywami 424

kilo udźca z indyka - 6 małych marchewek - 2-3 małe pietruszki -kawałek selera  - 4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oleju z awokado - 6-8 średnich ziemniaków - 2 duże cebule - 5 liści laurowych - 6-8 kulek ziela angielskiego - łyżeczka soli, papryki ostrej, słodkiej, majeranku, curry, pieprzu czarnego lub ulubionych przypraw do mięs Warzywa obierz, umyj, pokrój cebulę. Ułóż w naczyniu(...)ugotować osobno lub piec z w/w warzywami. Dołóż liścia laurowego, posyp zmielonym zielem angielskim. Z pozostałych przypraw zrób mieszankę. Mięso oczyść , umyj i osusz. Natrzyj przygotowaną mieszanką ziół. Poukładaj indyka na warzywach. Polej olejem z awokado. Znosi on wysokie temperatury nie tracąc walorów odżywczych. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i piecz w 200° termo obieg przez 1,5- 2 godziny

Pasje Jolki