przepis - klik . Kotlety smaczne, wyczuwalna nuta cytryny, panierka chrupiąca. Do tego zapiekłam ziemniaczki, tym razem z papryką wędzoną i gałązką rozmarynu. Miłego dnia :-)) Składniki: 3 plastry z indyka (filetu lub sznycle) 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól pieprz olej kokosowy do smażenia Panierka: 4 łyżki mąki jaglanej (może być zmielona(...)młynku kasza jaglana) około 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach sera u mnie grana padano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ciut startej skórki z cytryny sól pieprz Kotlety z indyka rozbijamy na cienkie filety. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą i sokiem z cytryny. Odstawiamy. Na talerz dajemy mąkę, ścieramy ser, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, startą skórkę z cytryny, sól
kruche babeczkiSkładniki: 40 dkg fileta z indyka sól, pieprz, czubrica czerwona, słodka i ostra papryka 4 tortille 30 cm Fanex 2 pomidory 1 ogórek sałata lodowa ketchup sos 1000 wysp Fanex i … Czytaj dalej Tortille z indykiem
czarrna od kuchnisię z innymi sosami z tego przepisu (klik) . Myślę, że na nadchodzący słoneczny weekend, zachęcający do grillowania, będą jak znalazł. ;) * SKŁADNIKI na 24 szaszłyki Szaszłyki: 1 kg piersi z indyka 500 g pieczarek 4 czerwone cebule 2 papryki 1 cukinia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Marynata: 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum pół godziny. Warzywa umyj i pokrój na cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso oraz
Food SquareUwielbiamy pulled pork . Ale dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności jak pieczona w ten sposób karkówka czy łopatka. Dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany, długo pieczony indyk, grillowany ananas, jarmuż i majonezowy sos... Pycha. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSoczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Składniki: pierś z indyka 2-3 średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę) dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.) opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 3/4 szklanki pełnego mleka olej do smażenia łyżeczka cukru sól, zioła(...)ocieramy na tarce na wiórki. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki doprawione solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim kieszonkę na farsz. Pierś indyczą faszerujemy buraczkami dość ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy z obu stron na złoto
Pyry na GazŚwięta, święta..i po świętach kłopot: co zrobić z pozostałościami ze świątecznego stołu? U mnie na przykład został kawałek pieczonego indyka. W tym roku wzięłam się “za bary” z indyczką w całości. Poszło mi całkiem nieźle, jednak nie udało nam się zjeść takiej ilości mięsa. Tuż przed świętami zaś, z tęsknoty za wiosną kupiłam małą główkę […] Artykuł Mini gołąbki(...)pieczonym indykiem pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasię raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak ta wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej chude. Całość wyszła sycąca i warzywnie orzeźwiająca. Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań. Bałam się(...)zbytnio ciągnąć po zupie pomimo miksowania. Wszystko pichciło się w ten sposób jakieś 15 minut, a w tym czasie przygotowałam pulpety. Do miski włożyłam 300 gr mięsa mielonego z indyka, wbiłam jajko, dodałam małą bułkę namoczoną w mleku, uprzednio dobrze odciśniętą. Dwie garści rukoli poszatkowałam dość drobno i dorzuciłam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiając solą i pieprzem. Mikstura wyszła
Pichceniomaniadłuuuuuuższego czasu cierpię na jego brak. Jak mam to korzystam ile mogę :). Mam nadzieję, że Wy macie trochę więcej ?? ;). Udanego dnia i do jutra :)) Składniki: filet z piersi indyka suszone pomidory w oleju z ziołami fasolka szparagowa ziemniaki sól pieprz koperek masło bułka tarta Indyka marynuję tak z godzinę wcześniej w pomidorach i zalewie w której są (pomidory kroję
kruche babeczkiDelikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać(...)patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka 100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez
cool and mintySłoneczna zupa z indykiem Wspaniała i zdrowa słoneczna zupa na indyczych skrzydłach . Prosta w przygotowaniu aromatyczna,a nawet bym powiedziała że śliczna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> , dzięki dodaniu przyprawy curry . Jeśli ktoś kocha zupy, tak, jak ja , będzie nią zachwycony . Pasuje na każdą porę roku , doskonała na świeżo , zaraz po ugotowaniu i drugiego dnia(...)gotujemy , tak długo aż kasza będzie miękka . Na koniec wkładamy skrzydła ,żeby się podgrzały , po czym wykładamy na talerze, można udekorować szczypiorkiem i gotowe . Smacznego Post Słoneczna zupa z indykiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżycentrum zainteresowania i cały czas trzeba się nią zajmować. Jak już mam tę chwilę, to załatwiam zaległości lub po prostu odpoczywam. Tym razem skorzystałam z przepisu na roladę z indyka faszerowaną moimi ulubionymi rzeczami. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku . Rolada wyszła pyszna, a ja oprócz rolady znalazłam tam jeszcze kilka innych super przepisów, które na pewno wykorzystam :). Składniki: filet(...)indyka ok. 800 g 100 g szynki dojrzewającej (parmeńska, włoska) 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów Nadzienie: 1 łyżka oliwy i masła 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 pęczka natki pietruszki 30 g mozzarelli startej 30 g parmezanu 60 g sera feta 6 kawałków suszonych pomidorów sól pieprz Dodatkowo: wykałaczki 2 łyżki oleju
kruche babeczkiSkładniki: 1/2 kg fileta z indyka 1 cebula 1 młoda cukinia 1/2 puszki ananasa w zalewie 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól, pieprz curry 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki … Czytaj dalej Indyk w sosie curry
czarrna od kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z wędzonym indykiem, pieczarkami i selerem naciowym. Prosta i szybka w wykonaniu. Smakuje bardzo dobrze, polecam Post Sałatka z selerem, pieczarkami i wędzonym indykiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki do kupienia w Almie 30 dkg fileta z indyka 1 cukinia 20 dkg pieczarek 3 nieduże cebulki marynata: po 1 łyżeczce koncentratów chili, curry i czosnku 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki … Czytaj dalej Szaszłyki z indyka
czarrna od kuchniDzisiaj zapiekanka z makaronem i pulpecikami z indyka. Mój młody tak je uwielbia, że co jakiś czas muszę mu robić i najlepiej smakują mu z makaronem, a ja oprócz tego mam okazję, żeby przemycić warzywa, bo tak to spokojnie je zje. Tym razem do pulpecików dodałam spora ilość sezamu. Fajnie smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :)) Składniki pulpeciki: mięso(...)mielone z indyka lub filet (500g) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy miodowej sezam łuskany (ilość wedle uznania) jajko bułka tarta sól pieprz Jeśli mamy filet to go przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, jeśli mielone już mięso to przekładamy do miski, dodajemy ketchup, musztardę, bułkę tartą, jajko, sezam i doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki i podsmażamy na patelni
kruche babeczki