placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sernik
Aga w kuchniPomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle (ok. 1,5 h). Cala sztuka polega na dostosowaniu temperatury piekarnika (np. Michel Roux w swoim przepisie(...)podaje zaleca sernik w temperaturze 140oC bez kąpieli wodnej ... (swoją drogą muszę ten sposób również wypróbować). :) Jestem zadowolona ze swojego efektu, podoba mi się struktura sernika (mam już na tym punkcie świra, biorę kawałek sernika i patrzę na niego pod różnym kątem)... ;) Sernik nie jest za słodki, jeśli ktoś lubi słodsze wypieki to może dodać więcej cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comCiągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego(...)ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 40g masła lub margaryny 40g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 400g twarogu 3-krotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 300g brzoskwiń z puszki 60g masła 3 jajka 100g
Smakołyki BerenikiSerniczek prezencik Delikatny, kremowy sernik z pianką śmietankową oraz cieniutką żelką malinową. Pyszny i bardzo efektowny. Zarówno świetnie smakuje, jak i pięknie przyozdabia stół. Polecam! Składniki: Sernik: ok 200g herbatników kakaowych 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 60g masła 6 jajek 130g cukru szczypta soli 225ml śmietanki kremówki(...)nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał
Blog z ApetytemSernik ze śliwkami pod kruszonką to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Pyszna serowa masa w połączeniu z soczystymi śliwkami i kruszonką tworzy niesamowity smak, który na długo zapada w pamięć. Przepis na sernik ze śliwkami pod kruszonką jest dość prosty, a składniki można dostać w każdym sklepie spożywczym. Ten wykwintny sernik to idealne ciasto(...)wyjątkowe okazje, jak i bez okazji. Doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty. SERNIK ZE ŚLIWKAMI POD KRUSZONKĄ PRZEPIS Składniki Spód 60 g roztopionego masła 200 g ciasteczek zbożowych Masa serowa 0,5 kg zmielonego twarogu półtłustego 0,5 kg sera z wiaderka 3 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 opakowanie budyniu
Alle Dobre!Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami to idealna propozycja na upalne lato. Dobrze by było zamienić truskawki na świeże owoce ale niestety nie mam do nich w tym roku. A jeżeli już są to są bardzo drogie. Dlatego w tym cieście zamieniłam je na truskawki liofilizowane. Oczywiście to nie to samo co świeże ale są bardzo bardzo(...)aromatyczne. No i mają jeden duży plus: nie oddają do ciasta soku więc serniczek nawet po 2 dniach w lodówce się nie rozmiękł Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami, przepis na blaszkę 20x20cm: Spód: 180 g herbatników (ok 20sztuk) 50 g masła 30 g gorzkiej czekolady Herbatniki blendujemy na piasek. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w mikrofali
RelaxtimeMagda Macie swój ulubiony sernik? Czy po prostu sernik to sernik, każdy dobry? Ja jestem lekko wybredna, nie lubię rodzynek, nie lubię tych takich zbyt puszystych i suchych w środku i w sumie nie bardzo lubię ich wersje na zimno, z żelatyną. Ale jeśli mam powiedzieć który jest NUMBER ONE, zawsze, wszędzie i o każdej porze(...)jest to sernik nowojorski. Delikatny, niezbyt słodki, z nutą wanilii. Kremowy jak lody, rozpływający się w ustach, na lekko słonym spodzie. Oj tak, jadłabym go nawet z podłogi, jak w Przyjaciołach , nie wadziłoby mi to. Uwielbiam go i serwuje na każdą okazję. Polecam, na Święta albo na co dzień, jeśli chcecie spróbować nieba. Oj tak, nie przesadzam… Składniki
Smaczna StronaKochani, wreszcie przyszedł czas, aby podzielić się z Wami przepisem na serniczek, którego mieliście okazję zobaczyć na dodawanych relacjach. Sernik bananowo-orzechowy to jeden z top przepisów, który na pewno pokochacie! Prosty w wykonaniu, delikatnie słodki, bez dodatku cukru i słodzików. Ma niski indeks glikemiczny i nadaje się dla osób z zaburzeniami glikemii. Również jest niskokaloryczny, ma raptem nieco(...)przygotowania Najpierw wrzucamy do miski banany, twaróg, jajka oraz 3 łyżki masła orzechowego. Całość bardzo dokładnie blendujemy na gładką masę. Później przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja termoobieg, przez 50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, otwieramy go i pozostawiamy sernik jeszcze na około 10 minut już w wyłączonym
Natka PietruszkiPrzepis na sernik z mlekiem w proszku znalazłam w „ zasobach mamy ”. Zawsze mi się wydawało, że to jakaś nowość, a okazuje się, że przepis ma już swoje lata Zatem podaję Wam przepis na sernik, który jest kremowy, gęsty i bardzo smaczny. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na spód: 150 g masła 400-450 g herbatników Przygotowanie: Masło rozpuszczam(...)uzyskania jednolitej masy. Spód wyciągam z lodówki, wylewam masę serową i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 75 minut, a następnie uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam sernik w środku do wystygnięcia. Sernik z mlekiem w proszku najlepszy jest po całkowitym wystygnięciu i nocy spędzonej w lodówce. Smacznego A na tę piękną paterę, na której serwowałam
Słodki sentymentsernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki. Warto dać się skusić Składniki na spód: 250 g ciasteczek petite beurre (korzystam z tych dużych i grubych ) 80 g masła Przygotowanie: Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję i dodaję do rozpuszczonego masła(...)Masę czekoladową wykładam na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównuję. Na masę czekoladową wykładam masę orzechową, wyrównuję i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 55-60 minut. Sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Składniki dodatkowe: 200 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie taki bez cukru) Orzechy do posypania Przygotowanie: Dżem rozpuszczam w rondelku
Słodki sentymentZachwyciłam się – sernik z mascarpone jest tak kremowy i delikatny, że trudno mu się oprzeć Myślę, że to jest przepis, przy którym muszę napisać, że koniecznie trzeba go wypróbować. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na kakaowy spód: 200 g ciastek pepite beurre (użyłam tych grubych ) 1 łyżka kakao 80 g masła Masło rozpuszczam w rondelku. Ciastka blenduję na piasek(...)mielonych migdałów 6 jajek 2 łyżki rumu 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce, miksuję tylko do połączenia składników. Masę serową wykładam na ciasteczkowy spód i sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku jeszcze na 15 minut. Następnie wyciągam sernik
Słodki sentymentPrzepis na tradycyjny sernik urozmaicony dodatkiem w postaci brzoskwiń. Prezentuje się wyśmienicie na każdym świątecznym stole. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 50 min SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto kruche 150 g mąki (1 szklanka) 100 g masła zimnego 40 g cukru drobnego 1 żółtko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa(...)następnie obniż temp. do 150°C i piecz jeszcze 30 min (grzałka góra-dół) Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku na 60 min Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia Przed podaniem polej lukrem, polewą lub posyp cukrem pudrem Sernik cieszy się popularnością dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi, różnorodności wariantów, przyjemnej konsystencji i sentymentowi związanemu z rodziną. Dostępność
Słodki BlogSernik dyniowy przygotowany na korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem. Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną(...)pary lub ustawiamy naczynie z wodą na dnie piekarnika) i pieczemy około 60-70 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 10-15 min., następnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Wystudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki. Na schłodzony sernik wykładamy kajmak i rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Wierzch posypujemy mielonym cynamonem. Opcjonalnie sernik możemy przyozdobić popcornem. Przechowujemy
Kuchnia MagdaLenySernik dyniowy przygotowany na korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem. Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną(...)pary lub ustawiamy naczynie z wodą na dnie piekarnika) i pieczemy około 60-70 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 10-15 min., następnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Wystudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki. Na schłodzony sernik wykładamy kajmak i rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Wierzch posypujemy mielonym cynamonem. Opcjonalnie sernik możemy przyozdobić popcornem. Przechowujemy
Kuchnia MagdaLenyjacyś fani serników? Jeśli tak to bardzo dobrze się składa, bo przygotowałam dla Was pyszną propozycję - prosty, kremowy sernik oblany żelką malinową, która doskonale balansuje słodycz ciasta i nadaje owocowej świeżości. Tym sernik zrobiłam bez spodu, bo miało być szybko i leciutko, jeżeli lubicie serniki ze spodem to idealnie będzie tutaj pasował ten kruchy , lub ten ciasteczkowy(...)temperaturze 160ºC przez około 55 minut, najlepiej bez termoobiegu. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ser go nie oblepia i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia. Studzimy w uchylonym piekarniku. Upieczony sernik studzimy. Żelka malinowa: 500 g malin 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Maliny
Cynamonowe szczęście