Doskonały pomysł na uroczysty obiad. SKŁADNIKI 4 plastry indyka, 2 łyżki oleju,, 2 łyżki masła, kawałek czerwonej papryki, ser żółty, garść szpinaku, kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, słodka papryka, pieprz, sól 1 op.ciasta francuskiego, 1 białko WYKONANIE Indyka lekko rozklepujemy, wkładamy do marynaty przygotowanej z oleju, przyprawy do drobiu, soli, pieprzu
słodki bratekzatem nie posiadają w ogóle tłuszczu! Przepis, którym chce się z Wami podzielić z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy dbają o linię i mają ochotę na pulpeciki z indyka w wersji light. A więc potrzebujemy: Pulpeciki: 800 g mięsa mielonego z indyka, 1 niewielka sałata rzymska, szczypiorek, 150 g sera cheddar z chili (w kawałku), sól, papryka słodka, czosnek
Przepis na Dzień Dobrysklepów wyglądające jak w filmach amerykańskich. W Stanach Zjednoczonych jednak inaczej spędza się święta. Prezenty dzieci znajdują pod choinką nie 24.12 tylko 25.12, a na stole zamiast karpia jest indyk. Nie ukrywam, że właśnie tak jadłam najlepszego indyka. Stoły chociaż pełne jedzenia to nie uginają się pod potrawami. Ciocia jako, że jest Polką stara się tam spędzać święta najbardziej
Kuchnia w oparachJemy go bardzo dużo, ponieważ jest łatwo dostępny, daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych no i oczywiście jest bardzo smaczny i prosty do przyrządzenia. Najczęściej wybieramy kurczaki, ale lubimy też indyka i kaczkę, choć tę ostatnią traktujemy nieco po macoszemu, a to duży błąd. Dlatego dziś zapraszam na parę słów o tym dlaczego warto jeść kaczkę(...)mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto je jeść, ponieważ
Kulinarne przygody Gatityjogurt naturalny z odżywką białkową 137 kcal (B: 18 g W: 10 g T: 3 g) - jogurt naturalny (115 g) - odżywka białkowa (20 g) OBIAD Kasza bulgur z indykiem i suszonymi pomidorami (1 porcja) 324 kcal (B: 24,5 g W: 38,5 g T: 8 g) Przepis: https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/kasza-bulgur-z-indykiem-i-suszonymi.html PODWIECZOREK Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym(...)porcja) 426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g KOLACJA Kasza bulgur z indykiem i suszonymi pomidorami (1 porcja) 324 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspierożki w rosole, niż makaron. Hmmm, zobaczę, co da się zrobić :) Smacznego obiadu! Rosół z pierożkami Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 porcja rosołowa (najlepiej z wiejskiej kury) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek łodyg pietruszki i selera
Obiad gotowyprostu pyszna. Proszę więc się częstować: Składniki: Ok. 500 – 700 g grzybów leśnych 1 łyżka sklarowanego masła 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu Wywar: 1 nieduże golonko z indyka Ok. 200 g wędzonych kości wołowych 2 marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki Nieduży kawałek selera 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu 200-250 ml białego(...)łyżki Świeże, drobno posiekane zioła takie jak tymianek, szałwia, majeranek – ok. 1 łyżeczka Chips serowo – ziołowy Przygotowanie: Grzyby obieramy, czyścimy, pokroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy. Z indyka, kości wędzonych, warzyw oraz przypraw przygotowujemy bulion – wszystko to zalewamy ok. 3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Ilość płynu powinna zmniejszyć się o mniej
Kate's KitchenSkładniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ok. 200 g chorizo 600 g mięsa z udźca indyka ok. 250 g mrożonego groszku ok. 250 g dyni posiekana natka pietruszki 2 łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki łyżka musztardy zioła prowansalskie, słodka papryka, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz olej do smażenia Na oleju zeszklić posiekaną cebulę(...)dodać pokrojone w drobną kostkę mięso z indyka i podsmażyć, dodając posiekany czosnek, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem nieco ponad mięso i dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać groszek (warto go wcześniej rozmrozić). Gotować do miękkości, dodać dynię i kiedy zmięknie szybko wlać
Czerwień i błękitsmaku. My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio. Smażony czosnek pięknie aromatyzują danie, papryczka wyostrza smak, a parmezan dodaje słoności. Czytaj dalej Zuccini z pulpecikami z indyka w sosie pomidorowym Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti z cukini, czyli zucchini z pulpecikami z indyka w sosie
Niedzielny kucharzwłóż ryż, przygotowane warzywa i kurczaka w sosie korma. Dodatkowo możesz zabrać nieco świeżej kolendry. klopsiki tikka masala Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g piersi z indyka – 1 czubata łyżeczka pasty Patak’s Tikka Masala – 2 łyżki świeżej natki pietruszki – 1 jajko – 3 łyżki oleju – 1 słoik sosu Patak’s Tikka(...)Masala – ryż basmati lub jaśminowy – świeża kolendra do podania Przygotowanie : Do blendera dodaj mięso z indyka, pastę tikka masala, jajko i świeżą pietruszkę. Zblenduj całość na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt klejąca możesz dodać nieco bułki tartej. Na patelni rozgrzej olej, z masy formuj pulpeciki i smaż je aby zarumieniły się z każdej strony. W tym samym
nietylkopasta.pldobry :-) Dziś zapiekanka, czyli tak naprawdę zużycie resztek, które robimy czasem raz w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie. Tym razem zapiekanka z makaronem, do tego kulki mięsne z indyka, cukinia, cebula czerwona, czosnek, pomidorki koktajlowe, troszkę koperku, oregano i mozzarella. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna za sprawą czosnku, koperku i oregano :-) Polecam i życzę miłego poniedziałku :-) Składniki(...)kulki mięsne: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżeczki musztardy 2 łyżki ketchupu sól pieprz 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1. Mięsa przekładamy do miski, do niego dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników. Mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy. Reszta: ulubiony
kruche babeczkitahini Po wielu zmianach w moim życiu, które nastąpiły w ostatnich miesiącach wracam do regularnego publikowania przepisów na blogu. Dziś mam dla Was pyszną sałatkę shawarma z mięsem z indyka i nietypowym sosem z tahini. Dosyć lekką, orzeźwiającą, która fajnie sprawdzi się jako lunch w pracy. 400 g Medialonów z indyka lub podudzi z kurczaka 1 Sałata rzymska 1 Sałata
Oslov.różyczki. Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć do niej brokuła i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Krok 4 Nastaw piekaranik na 180 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie ryż kaszą, indykiem, brokułem i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jogurt i porwaną na kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką(...)tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzFlaczki można też przygotować na bazie żołądków drobiowych. Smakują wybornie <3 Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z indyka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól majeranek 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego słodka papryka ostra papryka gałka(...)świeżą wodą ( ok.1,5 l ), posoliłem, dodałem pieprz w kulkach, ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałem pod przykryciem 30 minut. Dodałem umyte i oczyszczone udka kurczaka i skrzydło z indyka oraz pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Gotowałem pod przykryciem przez ok. 1 godzinę do momentu, aż żołądki były miękkie. Wyjąłem mięso, obrałem z kości, pokroiłem. Żołądki w paski. Warzywa
R'n'G Kitchen