indyk - 7293 przepisów (strona:169/487)

galareta drobiowa z różnych rodzajów mięsa 160

zrobione z różnego mięsa drobiowego jest przepyszne.Kawałki mięsa z galaretką z cytryną komponują się wyśmienicie .Może kogoś zachęci mój sprawdzony od lat przepis.. 🙂 Składniki: 2 szyje z indyka 1 udziec z indyka 1 szyja z kaczki 4 pałki z kurczaka

Ugotujmy Coś
galareta drobiowa w słoikach 239

tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt ,ale można zrobić więcej i wykorzystać w dłuższym czasie na kolację lub śniadanie. Składniki: porcja na 9 słoików 0,5 l 2 szyje z indyka 1 udziec z indyka 1 szyja z kaczki 4 pałki z kurczaka 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchwię 1 pietruszka kawałek selera

Ugotujmy Coś
Risotto z kurczakiem 121

obrane i ja nie musiałam tego robić :) Risotto z groszkiem. Trochę oszukane, bo bez wina, ale równie smaczne. Ze świeżym groszkiem smakuje najlepiej. Podałam je z pieczoną piersią indyka. Indyka wcześniej natarłam czerwoną czubrycą i solą. Po 30 minutach w piekarniku mięso było gotowe. Ryż do risotto podsmażyłam na łyżce masła klarowanego, podlewałam tylko wodą. Pod koniec gotowania dodałam też

Kucharzyca
Indyk w sosie morelowym z orzechową kaszą 172

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Sznycle z piersi indyka w sosie z suszonymi morelami i sosem uniwersalnym jasnym Łowicz. Do tego orzechowa jaglanka i jest już pyszne danie. Polecam serdecznie #lowicz Składniki: 400 g sznycli z piersi indyka 1 szkl kaszy jaglanej garść suszonych moreli 50 ml gorącej wody 335 g gotowego sosu uniwersalnego jasnego Łowicz 2,5 szkl wody

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Paszteciki pełnoziarniste - zdrowy piknik z Profi 179

www.profi.com.pl  <3 Pyszne paszteciki pełnoziarniste z pasztetem Profi z indykiem. Idealne jako szybka przekąska i do barszczu. My zabraliśmy je ze sobą na piknik do lasu, a Wy gdzie je zabierzecie? Składniki: 1/2 opakowania pasztetu Profi z indykiem 5 dużych pieczarek 100g mąki 20g drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 1 lyżeczka cukru Sól Woda Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy

Czarnawisienka
Gulasz z indyka z kurkami 150

świeże kurki są na wyciągnięcie dłoni warto wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo podnoszą smakowitość każdej potrawy w której zostały wykorzystane. Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały. Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają. Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyczego 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
roladki z indyka 134

Przygotowałam roladki z indyka z nadzieniem z boczku oraz sera żółtego.Miła odskocznia od wszech obecnych roladek z drobiu.Można ją podawać z ziemniakami ,ryżem lub kaszą .Jest łatwa i szybka w wykonaniu. składniki: 5 plastrów z podudzia z indyka 5 plastrów cienkiego wędzonego boczku 5 plasterków szynki przyprawa gyros pieprz świeżo zmielony ,sól jajko oraz bułka

Ugotujmy Coś
Zapiekanka a’la bolognese 260

przygotowania , zapieczona pod cienką warstwą sera stanowi  pożywny obiad, porcja tej zapiekanki na długo daje uczucie sytości. Zapraszam! Składniki: 40 dag makaronu penne ½ kg mięsa mielonego z indyka 15 dag chudego wędzonego boczku 2 cebule 1 mała cukinia 1 biała papryka 1,5 szklanki sosu pomidorowego jak do spaghetti 15 dag startego ostrego sera np. cheddar Zioła prowansalskie(...)ugotować na pół twardo, odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni  pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać

Wanilia i Kardamon
Pasztet z golonki indyka ze śliwką 178

Drobiowy pasztet na delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży. 1,3 kg gotowanej golonki z indyka 300 g podgardla wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula

https:KKuchniaMniam
KOTLECIKI DROBIOWE Z CUKINIĄ 258

szybkie w przygotowaniu co jest dodatkowym plusem podczas upałów, można przygotować zdrowe jedzenie w kilka minut. SKŁADNIKI : ( na około 12 kotlecików ) cukinia – 1 sztuka pierś z kurczaka lub indyka – 1 sztuka jajko – 1 sztuka płatki owsiane – 1 szklanka mozzarella – 1 kulka natka pietruszki – pół pęczka oliwa z oliwek lub olej – 1 łyżka czosnek – 1 ząbek oregano tymianek papryka słodka pieprz(...)według preferencji) z cukini i potrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, po czym odcisnąć sok. Pietruszkę posiekać i wrzucić wraz z cukinią do miski. Pierś z kurczaka lub indyka posiekać na drobne kawałki i dołożyć do miski. Następnie wbić jajko, dodać oliwę lub olej, przyprawy i posiekany ząbek czosnku. Płatki owsiane można dodać w całości albo zmielić na mąkę

kuchniabellissima.wordpress.com
Grillowane roladki z indyka nadziane kiełbaskami i cukinią, z talarkami, kukurydzą i karmelizowaną marchewką 145

słońcu ☀ się grilluje ♨, jak potem wszystko tak dobrze 😁 smakuje.  Składniki na 4 porcje: 4 szt. cienkich kiełbasek śląskich bez osłonki, 4 szt. sznycli z fileta z piersi indyka (surowe mięso), 1 nieduża młoda cukinia, ok. 200 g młodej marchewki, 3 szt. dużych młodych ziemniaków, 1 kolba świeżej kukurydzy, olej rzepakowy, 1 płaska łyżeczka cukru, sól do smaku, pieprz czarny(...)świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Mięso z indyka rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem. Po długości układamy na nich plastry cukinii. Następnie po szerokości układamy po jednej kiełbasce śląskiej i zawijamy w roladkę, którą następnie przekładamy na folię aluminiową. Roladki zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek. Rada: cukinię kroimy po długości, za pomocą nożyka do warzyw. Ziemniaki obieramy

Moniki Smakołyki
PIERZYNKI Z INDYKA (KOTLETY) 173

PIERZYNKI Z INDYKA (KOTLETY) Pierzynki to kotleciki, które są bardzo delikatne. Zawdzięczają to ubitym białkom, które nadają objętości i soczystości kotlecikom i stąd tytuł pierzynki, bo są lekkie i bardzo smaczne. Idealne jako dodatek do ziemniaczków.  ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone z indyka 0.5 kg. sól 1 łyżeczka  pieprz 1/4 łyżeczki tymianek suszony 1/2 łyżeczki koperek suszony 1 łyżeczka natka

Kuchnia Paulettes
Krem szpinakowo-brokułowy 130

przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy. Składniki: - 750 g brokuła - 250 g świeżego szpinaku - 1 por - 3 cebule - 3 ziemniaki - 4 marchewki - 1 pietruszka - 200 g piersi z indyka - 2 l wody - 2 ziela angielskiego - 1 listek laurowe Do garnka włożyłam pierś z indyka, zalałam wodą i chwilkę podgotowała. Następnie obrałam warzywa. Ziemniaki pokroiłam w w półksiężyce, marchewkę i cebulę

Receptura smaku
Podudzie z indyka marynowane w mango chutney ,pieczone w śliwkach z młodymi ziemniakami 144

sambalem jako dodatek do dosy. Używam go zawsze do marynowania ptactwa, jako dodatek do zapiekanych ziemniaków. Nadaje ciekawego smaku potrawom, soczystości i charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem(...)Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz i sól do smaku ulubione zioła- u mnie bazylia, koperek młode ziemniaki sałatka babuni warzywna  u mnie Orzech oliwa z oliwek Mięso opłucz, zamarynuj w mango chutney i odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej patelnię z grubym dnem. Ziemniaki umyj

Z Kuchni Do Kuchni
MAKARON CHOW MEIN ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 140

każdemu . Kto nie jadł jeszcze makaronu CHOW MEIN musi spróbować:) SKŁADNIKI: 🍜200 g Makaronu Chow Mein  🍜250 ml pomidorów w kawałkach z puszki 🍜500 m mięsa mielonego z indyka 🍜2 garście szpinaku 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜1 łyżka czosnku granulowanego 🍜1 łyżeczka papryki chilli 🍜2 łyżki przyprawy curry 🍜1 łyżeczka oregano 🍛Olej do smażenia(...)rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Makaron zalewam wrzątkiem i przykrywam na ok 1 minuty. Odcedzam wodę. W garnku o grubym dnie dodaję łyżkę oleju a następnie dodaję mięso mielone z indyka. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz przyprawą curry. Smażę na rumiano. Dodaję szpinak. Całość mieszam i dodaję pomidory z puszki. Doprawiam siekaną pietruszką, oregano oraz czosnkiem. Do sosu dodaję makaron

Gotowanie Patki