Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek por pieczarki ziemniaki Pierś z kurczaka na parze z mizerią a'la tzatziki pierś z kurczaka ogórek ryż Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami pierś z indyka szpinak pieczarki
Fit&Fast KitchenSkładniki (porcja dla 5-6 osób lub na 2-3 dni dla 2 osób) Składniki potrzebne do przygotowania bulionu: - 2 marchewki; - 1 łodyga selera naciowego; - 1 pietruszka; - pierś z indyka, - 1 łyżeczka soli morskiej; - ziele angielskie. Składniki pozostałe: - 2 duże pomidory; - 1 cebula; - 4 ząbki czosnku; - 1 łyżka oliwy np. olej rzepakowy; - 1-2 garści jarmużu; - 2 przeciery pomidorowe(...)łyżeczka pieprzu ziołowego, - pieprz cayenne do smaku. Sposób przygotowania: - do garnka wlewamy wodę i dodajemy składniki potrzebne do przygotowania bulionu wraz z mięsem z indyka - doprawiamy solą i zielem angielskim; - bulion gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie; - podczas gdy warzywa nam się gotują - na patelnię wlewamy oliwę, obieramy pomidora ze skórki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
MintTastePrzepis na szybki, dietetyczny omlet z warzywami Omlet to propozycja na szybką kolację lub śniadanie! Składniki: - 2 jaja; - 4 suszone pomidory; - 2 pieczarki; - 2 plasterki polędwicy z indyka; - garść natki pietruszki; - 1 łyżka oliwy; - szczypta soli i pieprzu ziołowego. Sposób przygotowania: - indyka, pieczarki i pomidory kroimy, jaja rozbijamy i mieszamy, doprawiamy; - na rozgrzana patelnię dodajemy oliwę, a następnie
MintTastewdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości. 500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka słodka, gałka(...)muszkatołowa 3 łyżki masła 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego 100g twardego sera, u mnie cheddar 1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Rwiemy widelcem na małe kawałki. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki, cebulę, marchewkę i czosnek - do odparowania wody
Szefowa kuchniJeden z lepszych obiadów jaki można przygotować w sezonie jesienno-zimowym. Chili con carne z indykiem, dynią, papryką i kukurydzą. Z gorzkim kakao, które wzbogaca smak całego dania i mnóstwem pysznych dodatków do podania. Sos jest bogaty w smaku, świetnie doprawiony i sycący. Nie za rzadki i nie za gęsty, dużą ilością pysznych składników. Dodatkowym atutem jest łatwość(...)szybkość przygotowania oraz to, że można go przechowywać w lodówce i odgrzewać w kolejnych dniach. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 250 g mielonej piersi indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju np. kokosowego 250 ml bulionu lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę dyni lub batata 1 mała kukurydza
cool and mintyJakiś czas temu przyrządziłam moim domownikom kotlety z indyka, ale im nie smakowały, były suche i żylaste. Następnym więc razem mięso zmieliłam, doprawiłam i wyszły delikatne, wilgotne i po prostu pyszne kotleciki. Polecam :) SKŁADNIKI : 400-500 g mięsa z indyka (filety) 1 jajko 1 kromka pszennego chleba lub mała bułeczka niecała łyżka soli trochę pieprzu 0,5 łyżeczki mielonego
Pani na deserByłam bardzo ciekawa jak smakują golonki z indyka:). Spotkałam je w sklepie i postanowiłam przyrządzić z nich obiad. Bardzo nam smakowały. 4 golonki z indyka 2 duże cebule marynata: 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/4 szklanki keczupu, 3 łyżki musztardy, 4 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu 1. Cebulę drobno kroimy. Składniki marynaty łączymy
Szefowa kuchniWami nowym przepisem, coś co być może przypadnie i Wam do smaku. Dzisiejsze gołąbki są inne od tych, które znajdziecie na moich stronach. Postanowiłam je zrobić mięsem z indyka. Wybrałam mięso z udźca bez kości. Mięso nie jest za chude, jest kleiste doskonale pasuje do gołąbków. Natomiast do gotowania ryżu dodałam łyżkę oliwy z oliwek. Ryż po ugotowaniu w wodzie(...)jest suchy. Ta wersja gołąbków jest inna niż pozostałe, które robiłam. Bardzo nam smakowały i polecam tym, za którymi też „chodzą gołąbki”... Składniki: 800 g mięsa z udźca indyka główka kapusty włoskiej (ok. 1,5 kg) 300 g brązowego ryżu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka vegety domowej 0,5 l bulionu warzywnego
Kuchnia u Krysiwięc postaram się częściej coś smacznego publikować :) Dzisiaj zapraszam na pyszny, soczysty gulasz indyczy, tym razem z młodą cukinią. Zasmakował nam bardzo, więc będą częste powtórki. Mięso z indyka jest dietetyczne, więc zachęcam do jego konsumpcji:) 1 kg gulaszowego z indyka 3 młode cukinie Do marynaty: Olej z czosnkiem Czosnek granulki lub ząbki świeżego
Takie tam pichceniekaczym tłuszczu, ale najbardziej smakował mi klasyk – burrito. Chyba dlatego, że uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka 100 ml czerwonego wina limonka
Ugotowane pozamiataneSkładniki: mielone z indyka 50 dag, bułka pszenna 1 sztuka, przyprawa do mielonego mięsa 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 3/4 szklanki, kapusta biała 1szklanka pokrojonej i sparzonej kapusty, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba do smażenia do świeżego mielonego indyka wbić jajka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę kapustę drobno
W Mojej Kuchni LubięZdrowe i smaczne kotleciki z indyka i kaszy jaglanej. Smażone bez panierki na niewielkiej ilości oleju kokosowego, są lekkie i soczyste w środku. Pamiętajmy, aby nie dawać zbyt dużego ognia podczas smażenia i użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. Kasza stanowi spoiwo dla mięsa i jednocześnie pogłębia smak. Po dokładnym wyrobieniu z mięsem i usmażeniu, jest praktycznie niewyczuwalna. Przygotowanie kotletów(...)czosnkiem. Następnego dnia wyjmujemy schłodzoną masę mięsną z lodówki, formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Polecam dla całej rodziny. SKŁADNIKI / 8 sztuk 250 g mielonego mięsa indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżka bułki tartej / opcjonalnie, jeśli nie mamy czasu na schłodzenie masy sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej
cool and mintySkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego 2 łyżki sosu sojowego 2 jajka 6 łyżek bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy olej do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki cukru sól
Qchnia po prostuŚwietnie doprawione, mięciutkie, sycące i zdrowe kofty drobiowe. Przygotujecie je zarówno z piersi kurczaka jak i indyka. W obu przypadkach czas smażenia będzie taki sam. Kotleciki, choć bez jajka i bułki tartej, bardzo dobrze trzymają się podczas smażenia. Nie trzymamy ich na ogniu zbyt długo, tylko do wysmażenia mięsa, w przeciwnym razie zrobią się twarde i suche. Następnego dnia można(...)podgrzać na parze lub pod przykryciem w piekarniku. SKŁADNIKI / 2 porcje KOFTY 400 g mięsa drobiowego (kurczak lub indyk) lub gotowego drobiowego mięsa mielonego 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy przyprawy: 1 łyżeczka ziaren kolendry( rozgniecionych w moździerzu), sól , świeżo zmielony czarny pieprz, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
cool and mintymarchewką ) nie przepada, więc muszę kombinować tak, żeby je nieświadomie jadł :) Udało się, zajadał aż mu się uszy trzęsły :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki Sól, pieprz , Szczypta czosnku granulowanego 1szkl mleka Mąką do obtaczenia Olej Sos: 2 pomidory 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Szczypta oregano 2 ząbki czosnku 1l bulionu warzywnego olej(...)Przygotowanie: Kotlety: Mięso z indyka przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszam . Marchewkę obieram, myję i tre na tarce o srednich oczkach. Mięsko rozkladam na dłoni, w środek wkładam marchewkę i sklejam formując kulkę. Obtaczam w mleku i mące. Smażę na rozgrzanym oleju . Sos: Czosnek obieram, drobno siekam i wrzucam na rozgrzany olej. Pomidory sparzam, obieram
Domowa Kuchnia u Mamy