Marokańska zupa z pieczonych warzyw – pachnie orientem, jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica jej niepowtarzalnego aromatu tkwi w wyjątkowej mieszance przypraw. Od dłuższego czasu próbujemy różnych potraw kuchni lewantyńskiej (czyli basenu Morza Śródziemnego), które łączą posmak podróży i przygody, magię orientu i prostotę wykonania. Taka dokładnie jest marokańska zupa z pieczonych warzyw
Niedzielny kucharzPrzedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej nie zjeść pierwszego dnia, to wtedy można się przekonać, że z każdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki. Zupa jest
Kawa z mlekiemOstatnimi czasy w mojej kuchni króluje buraczek. Zakochałam się w tym warzywie, a raczej w jego nowej odsłonie, ponieważ do tej pory oprócz barszczu, buraczki znałam, tylko jako tarty dodatek do kaczki i pyz. Dziś będzie carpaccio, zapewne wielu z Was zna to danie, jednak ja postanowiłam je przygotować trochę inaczej
Jadło i czytadłoKrupnik tradycyjny – w dzieciństwie nie przepadałam, a wręcz nie lubiłam tej zupy. Jedynie co mnie to satysfakcjonowało to zupa pomidorowa, barszcz biały czy zupa ogórkowa. Jednak jak wiecie, wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Tak samo, jak nie lubiłam kiedyś czosnku i nie wyobrażałam sobie, jak można coś o czosnkowym smaku przełknąć. Dziś czosnek w mojej kuchni króluje
Kuchnia Bazyliineutralny 💚ma tylko 10 g węglowodanów i to nie skrobiowych, 💚odkwasza organizm 💚można go jeść na ciepło i na zimno 💚można z niego zrobić sok 💚kiszonkę i kilka odmian barszczu 💚może być pesto do kanapek albo... niedługo totalna nowość 💚a nawet carpaccio 💚... Zbawienny📈 wpływ na zdrowie buraka to długa i szeroka list📋, więc powinien gościć jak najczęściej⌛ na naszym talerzu
Dieta Rozdzielna i Zdrowieboczniaków. Czwartek – Marokańska zupa krem z pieczonych warzyw Marokańska zupa z pieczonych warzyw pachnie orientem i podróżami. Jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica sukcesu tkwi w przyprawach. Piątek – Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną Wystarczy pięć składników, żeby w 20 minut wyczarować pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli
Niedzielny kucharzMój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. przed Świętami. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu , który szykuję na bazie mąki pszennej
AniaGotuje.pljakiś czas sam bywam zaskoczony. 😋Myślę💭, że nie można wymyśleć💭 nic bardziej genialnego, a tu...💣💥💨 Buraki to jedna z mniej docenianych potraw, kojarzy się z barszczem czerwonym, ćwikłą i buraczkami zasmażanymi. Nieraz z "burakiem", chociaż nie rozumiem dlaczego, kojarzy się pewien typ osobników... Podejrzewam, że użycie określenia: "Ale burak!" jest nie stosowne i nie jeden burak, taki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków 200 ml śmietany 100 g miękkiego masła sól Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję
Zasmakuj KuchniZiemi Brzozowskiej”. Chrzanica - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 l wywaru z kości lub wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 ziemniaki 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula mały słoik chrzanu (około 180 g) 1/2 l śmietany 500 g białej kiełbasy (użyłam cienkiej) ugotowane jajka koperek sól i pieprz Umyte i obrane
Trzeci talerzŚledź w roli głównej – przepisy na blogu: Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkorozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. * Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka z wywarem i mięsem, gotujemy ok 30 minut. Wedle potrzeby jeszcze doprawiamy. Gotowy barszcz podajemy z posiekaną ulubioną zieleninką, możemy też podać z kleksem śmietany
Z Majeczką w kuchniPrzepis na te pyszne domowe paluszki dostałam od koleżanki. Doskonale smakują z czerwonym barszczem ale również stanowią świetną przekąskę na piknik, do pracy czy do szkoły. Do posypania paluszków użyłam kminku bo on mi najbardziej do nich pasował. Ale równie dobrze może to być mak lub ulubione suszone zioła. 2 szkl mąki pszennej 3 łyżeczki soli 15 dag masła
Smakołyki Asikuchni podczas tego tygodnia prawie 150 kg buraków i teraz mogę powiedzieć, że na razie buraków mam dosyć, chociaż moja córka coś rano wspomniała o barszczu ukraińskim na obiad… ja jednak zostanę przy planowanym rosole. Sałatka z buraków. Składniki: 700 g ugotowanych buraków 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej
kuron.com.pl