śledź - 8346 przepisów (strona:162/557)

Hekele (Śląska sałatka śledziowa- czasami w postaci pasty ;) ) 235

cebule (sam 18 sie musicie spytać swoji wōntroby, wiela ji dać ) pieprz łeżeczka mostrichu przed podaniym mogecie jeszcze dać łeżka mojōnezu Nojważniyjsze je to, żeby porzōndnie wymoczyć te śledzie (na Śląsku niyrozki sie na nie gołdo heringi abo i harynki) i połra razy zmiynić im woda. Joł żech ostatnio mioł tak trocha mani 19 czasu i żech sie pomyśloł(...)chwila pomocza, to im styknie. I żech sie przejechoł, bo te hekele wyszło tak słone i tak mie potyn suszōło, że żech myśloł, że ogupieja. Na moczynie słonych śledzi potrza połra godzin! Potyn idzie już szybko. Trza drobno pokrajać cebula, łogórki, jajca i śledzie, dać łeżeczka mostrichu, trocha pieprzu i fertich. Kebyjście chcieli, to przed podaniym mogecie jeszcze dać łeżka

Chop w kuchni
Śledzie po cygańsku 224

Przepisów na śledzie po cygańsku jest w necie mnóstwo. Ten który podaję jest najbardziej klasyczny. Polecam gorąco bo śledzie tak podane są przepyszne i nie można przejść koło nich obojętnie, popróbujcie koniecznie. Śledzie po cygańsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem i cytryną 169

Kilka dni temu przedstawiałam przepis na śledzie śródziemnomorskie a dziś już następny śledzik wędruje na talerzu. Dziś śledzie z kolorowym pieprzem bardzo aromatyczne i przepyszne, polecam do wypróbowania. Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem i cytryną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śledzie w porach po łódzku 173

Przepis znalazłam u Ani [ klik ] i tak jak Ona, tak i ja rodowita łodzianka z przepisem wcześniej się nie spotkałam. Śledzie tak przygotowane są bardziej aromatyczne od tych z cebulką i tak samo pyszne. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Śledzie. 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej". Popróbujcie bo są pyszne. Śledzie w porach po łódzku. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Marynowane śledzie z papryką 117

Składniki: 1 kg śledzi marynowanych słoik papryki marynowanej 2 duże cebule 10 dag rodzynek 5 łyżek ketchupu 5 łyżek oleju sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki sparzamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z olejem. Dokładamy posiekane warzywa i rodzynki. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i cukrem(...)Układamy warstwami śledzie, warzywa do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Chłodzimy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas wykonania: 0,30h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Musztardowe śledzie z goździkami 159

Składniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 8 goździków sól, pieprz Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem(...)Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy goździki. Śledzie zalewamy sosem. Schładzamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. źródło: przepis z internetu Ilość porcji: 6 Czas wykonania: 30 minut Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
ekspresowa sałatka śledziowa z papryką i jajkiem 230

składniki: 200 g śledzi w oleju 100 g czerwonej papryki 40 g czerwonej cebuli 2 jaja natka pietruszki pieprz majonez wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy w paseczki. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę, paprykę i jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy na drobno. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie z papryką, cebulą i jabłkiem w sosie majonezowym 140

podane śledzie królowały tym razem na naszym wigilijnym stole. To była nowość ale jakże pyszna. Dziś z czystym sumieniem mogę rzec że warte są skosztowania i wszyscy miłośnicy śledzi muszą ich pokosztować. Śledzie z papryką, cebulą i jabłkiem w sosie majonezowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
wyborne śledzie po sułtańsku 223

śledzie po sułtańsku Przyrządzone w ten sposób śledzie, należą do moich ulubionych dań. Nie może ich więc zabraknąć na wigilijnym stole. składniki  4-5 filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny 1/2 szklanki oleju 60 g rodzynek sposób przygotowania  Do niewielkiego garnka wsypujemy rodzynki, dokładamy pokrojoną(...)ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie  zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Do  marynaty dodajemy filety śledziowe,  wcześniej  opłukane  solnej zalewy. Jeżeli używamy śledzi mocno solonych, to przed dodaniem do marynaty, wpierw je dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą, a następnie moczymy jeszcze przez kilka godzin w zimnej wodzie. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy

Miód i pieprz
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 148

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy(...)cytryny i żurawinę. Mieszamy, chwilę dusimy, studzimy. Śledzie i marynatę układamy warstwami w słoiku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin

Smakowity Blog Kulinarny
Bałkański przysmak śledziowy 167

Bałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe też je bardzo lubię , ale te mają w sobie coś niesamowitego , taki pełniejszy i bogatszy smak . Zasługą tego smaku jest prażona , a nie smażona cebulka , taka z głębokiego oleju – wiem , dietetyczne(...)mieloną słodką i ostrą , mieszamy , następnie dokładamy koncentrat i mieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami i układamy w słoikach , tak aby śledzie nie wystawały ponad zalewę . Zakręcamy porządnie i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie możemy się zachwycać niebiańskimi śledzikami W razie

Ogrodnik w podróży
Śledzie po cygańsku 495

Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki ketchupu 1 łyżka octu jabłkowego pieprz cukier olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy(...)szklista. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Do miski wlewamy olej, dodajemy ketchup, ocet i ostudzoną cebulę , doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Wszystko razem delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień

Bajeczna Kuchnia
śledź z kapustą 124

filetów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet(...)zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki. Polać olejem rydzowym.   zastawa

królestwo garów
Śledzie w sosie śmietanowo-ogórkowym 167

Połączenie śledzia ze świeżym ogórkiem jest trochę nietypowe, ale smaczne. Polecam przepis na świąteczny stół. Składniki: 500 g śledzi matiasów długi ogórek 2 małe cebula 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie osuszamy je i kroimy w paski grubości ok 5 cm. Ogórka obieramy(...)również odstawiamy na 15 minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Cebulę odcedzamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem, cebulą i przyprawami. Sos mieszamy ze śledziem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne