barszcz - 3622 przepisów (strona:170/242)

Krokiety z jajkami 150

pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.  Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, smażymy na oleju. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Krajanka Winiary 179

bulionu.  Krajanka buraczkowa przeznaczona jest do zupy buraczkowej którą można zrobić bardzo szybko dodając ziemniaki, bulion i śmietanę. Z krajanki buraczkowej można również przygotować barszcz ukraiński i wiele innych zup do których dodajemy buraki. Wszyscy wiedzą że buraki długo się gotują a dzięki krajance oszczędzamy czas bo ją gotuje się do 3 minut. Krajanka ogórkowa to oczywiście zupa ogórkowa

Kulinarne życie
Szczi 155

Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka

R'n'G Kitchen
Wyniki konkursu "Skrzat gotuje bez laktozy" 167

Wraz z Wydawnictwem Skrzat zaprosiłam Was do udziału we wspaniałym konkursie. Do wygrania było aż 5 książek "Skrzat gotuje bez laktozy" autorstwa Barbary i Marty Barszcz. Przepisy zawarte w książce są skierowane dla wszystkich, szczególnie do osób, u których istnieje potrzeba ograniczenia lub eliminacji laktozy (cukru występującego w mleku). Jeśli uwielbiasz pichcić wraz ze swoją pociechą lub u Twoich

Słodkie okruszki
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ 134

przyprawiamy, nakładamy na krążki razem z kawałkiem pomidora i posypujemy pietruszką. Zlepiamy, smarujemy jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor i podajemy z żurkiem lub barszczem. Jak wiemy farsz zawsze możemy wymyślić ze składników, które mamy w lodówce

harrisa
Schab podwójnie grzybowy 200

zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy

Kuchnia w czekoladzie
Surówka z kiszonych buraków 170

Wiele osób zastanawia się co zrobić z burakami, które zostają z kwasu buraczanego, którego wykorzystali do barszczu. No właśnie, co z burakami? Naprawdę nic trudnego, można je wykorzystać do zrobienia surówki. Więc przedstawiam Wam przepis na pyszną, szybką surówkę z kiszonych buraków. Polecam samo zdrowie. Składniki: 500 g buraków kiszonych  przepis 2 jabłka 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy sól

magiczna kuchnia Kasi
Barszczyk czerwony z opieńkami 169

Barszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince. Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek można użyć grzybów suszonych. Idealnie nada się do pierogu z kaszanką [ klik ] Polecam serdecznie. Barszczyk czerwony z opieńkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krokiety z farszem z indyka. 192

boki do środka a następnie zwijamy w rulon. Krokiety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Krokiety można podać z barszczem lub ketchupem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zakwas buraczany 125

wodą. Słoik zakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciemne miejsce na mim. 5 dni a na 7. Gotowy zakwas przekładamy do lodówki i mamy 14 dni na przygotowanie idealnego barszczu wigilijnego :). Z podanych składników wyszły 2 litrowe słoiki, jeden planuję teraz wypróbować, drugi w święta

Łycha smaków
wytrawne paluchy francuskie 146

pół (w poprzek), aby uzyskać krótsze paluchy. Przekładamy ja blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na rumiano w 190 st. C. Możemy je podawać np. z czerwonym barszczem lub jako przekąska do wędlin i sałatek

Domowy Smak Jedzenia
Podsumowanie 2015 208

się Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini .  To właśnie te dwa przepisy czytane były kilkadziesiąt tysięcy razy. Pozostałe mają już zdecydowanie mniejszą ilość odsłon, a są to: - Placek do barszczu - Młode ziemniaczki z piekarnika - Leczo na zimę w słoiku - Bananowa delicja bez pieczenia - Miruna z piekarnika - Bananowiec - Kolorowa sałatka z tortellini oraz Proziaki . To właśnie Wasza "10" ubiegłego roku. Zyskałam

Kuchnia w czekoladzie
Śmigus dyngus 85

zapomniałam dać rodzynek, pasztet się rozleciał przy wyciąganiu z  foremki, bułeczki na śniadanie wielkanocne nie chciały się lepić, spaliłam spód biszkoptowy do jednego z ciast, babeczki opadły, do barszczu zapomniałam dodać jajek... Było wesoło. Z tego wszystkiego nie dałam rady wejść tutaj aby złożyć życzenia. Składam je więc dzisiaj.  Wiele radości, rodzinnej atmosfery, spotkań w gronie najbliższych

Wrzosowa Polana
Żywność przetworzona, czyli drugie życie starego lub nieudanego ciasta :) 172

głową.  W tym roku przygotowałam tylko dwa ciasta. Te, które najbardziej lubimy. Niewiele kutii, dziś zjadłam resztkę i nic nie wyrzuciłam. Uszka zjedliśmy wszystkie, pierogi i resztkę barszczu zamroziłam. Z przyjemnością zjem taki obiad po sylwestrowej nocy ;) A jeżeli komuś zostały pierniczki, pierniki, murzynki czy inne suche ciasta - polecam dać im drugą szansę.  Te trufelki, czy może bardziej

bistro mama
Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem 139

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Super przekąska, która niesamowicie wciąga.   Świetnie smakują same, z różnymi dipami czy nawet barszczem. Jeśli nie lubicie kminku - doprawcie je na swój smak. Dla mnie ta wersja smakuje najlepiej!   150g gotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 150g smalcu 1 jajko 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kminku 1/3-1/2

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania