barszcz - 4003 przepisów (strona:179/267)

SAŁATKA BURACZANA 106

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe marchewki, 2 małe pietruszki, około 80 dag buraków, 7 małych ziemniaków, 4 jajka, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli. Wszystkie warzywa oraz jajka kroję w kostkę

JejKuchnia
Paszteciki z pieczarkami 194

niebo. Mam nadzieję, że nikt z Was nie spędza tej soboty samotnie. :) W końcu trzeba się jakoś rozgrzać :) Polecam Wam dzisiaj paszteciki na ciepło z pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło na pieczarki. Powodzenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki

Kuchnia Pani Wiosny
Różowe jajka 104

smak. Ich przygotowanie nie wymaga on nas szczególnej pracy, a efekt końcowy na prawdę wart jest zrobienia takiej wersji jajek wielkanocnych. Składniki na jajka: 4 jajka 300ml koncentratu barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku ( opcjonalnie ) Przygotowanie jajek: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do miseczki, lub słoika wlewamy koncentrat, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Wkładamy przestudzone jajka, przykrywamy

NiePieprz.pl
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 196

się zetnie i w konsystencji zrobi się coś w rodzaju kwaśnego mleka Buraka utarłam na tarce o drobnych oczkach i odcisnęłam z niego sok (nie wylewajcie, możecie wykorzystać do barszczu) Mąkę ryżową, migdałową, jaglaną, skrobię ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam Do suchych składników wlałam mleko sojowe wymieszane

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik z buraka - zdrowe słodkie. Jak zrobić mąkę ryżową i mąkę migdałową? 196

się zetnie i w konsystencji zrobi się coś w rodzaju kwaśnego mleka Buraka utarłam na tarce o drobnych oczkach i odcisnęłam z niego sok (nie wylewajcie, możecie wykorzystać do barszczu) Mąkę ryżową, migdałową, jaglaną, skrobię ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia wraz z sodą - wymieszałam Dodałam len, sól i przyprawę do piernika - wymieszałam Do suchych składników wlałam mleko sojowe wymieszane

Szczęśliwa kuchnia
Krokiety z jajkiem 175

Szybkie i tanie krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo

KuchniaWeDwoje.pl
Carpaccio z kiszonego buraka, oscypka i pestek dyni 133

Pamiętacie zakwas z buraków , który przygotowywałam jako podstawę wigilijnego barszczu czerwonego z uszkami? Zakwas został w całości wykorzystany, zostały za to buraki. Dzisiaj proponuję Wam co można z takich buraków zrobić. Mianowicie - carpaccio! Kiszony burak jest dość twardy, ale ma bardzo ciekawy i aromatyczny smak. Pokrojony w cienkie plasterki znakomicie nadaje się na przekąskę, przystawkę lub sałatkę do obiadu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mistrzostwa Polski w grilowaniu czyli bardzo pracowity weekend. 134

kolejka z baniakami za, dużo lepiej nadającą się do herbaty, a przede wszystkim darmową wodą. Okoliczni mieszkańcy napełniają sobie kanistry i używają jej do wszystkiego. W tle złoża barszczu czyli głównego składnika znanej zupy :)   Po drodze nazbierałem jeszcze chabrów i płatków dzikiej róży, do lemoniady, która jutro będzię na deserach :) Reasumując. Pojechałem sobie za darmo nad morze. Wystąpiłem

Kryzysowa Książka Kucharska
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 120

były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce.  Czasem był barszcz czerwony, ale nie z uszkami tylko z makaronem, bo to było najprostsze do zrobienia. W wigilię się nie jada mięsa, ani nie jadało, a już tym bardziej w czasie wojny

Kryzysowa Książka Kucharska
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 143

pojawił sie problem, okazało się bowiem, że są dwie zupy, które odkryłyśmy w tym roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne

Kolizje Smaków
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 177

Blueberry Corner by "jagodzianka" Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest … Przeczytaj cały artykuł Post Paszteciki z kapustą i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krokiety z kapustą, grzybami i szpinakiem z ciasta na pizzę 266

mylcie z wypieczonymi spodami do pizzy). Zawijamy tworząc coś na wzór dużego krokieta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Doskonałe do barszczu. Smacznego! Ja przygotowałem jeden duży krokiet, który po upieczeniu pokroiłem na porcje. Możecie oczywiście przygotować kilka mniejszych – pełna dowolność i pole do popisu dla Waszej wyobraźni

MarcinChef
Sylwestrowe przekąski - moje propozycje 235

wyjątkowy ostatni dzień roku. Spełniając Waszą prośbę przedstawiam w skrócie moje  propozycje na smaczne przekąski na Sylwestra Mini kanapki na przekąskę Paszteciki drożdżowo-kruche z pieczarkami Barszcz czerwony czysty(wigilijny) Vol Au Vent, czyli francuskie paszteciki   Sałatka jarzynowa Szaszłyki z jabłkiem w szynce Rolada z łososiem na szpinaku Szaszłyki z melonem i szynką Kolorowa sałatka jarzynowo-warzywna Roladki

Kuchnia u Krysi
KROKIETY Z KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ I PIECZARKAMI 146

małym ogniu. Dodaję przyprawy.   Przekładam do miski i wszystko dokładnie mieszam. Faszeruje naleśniki i składam. Obtaczam w jajku a następnie w bułce. Smażę na rumiano. Podaję z czerwonym barszczem. SMACZNEGO

Gotowanie Patki
domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki 330

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Pieczemy w 190 st. przez ok. 15-20 min., aż się zrumienią. Gotowe podajemy z barszczem. składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 300 g grzybów 100 g cebuli 50 g masła 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia