barszcz - 3622 przepisów (strona:182/242)

Suszenie grzybów w szufladzie pod płytą indukcyjną 100

słoika dodajemy kilka liści laurowych! Przed gotowaniem suszonych grzybów należy je opłukać i namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Wodę z namaczania wykorzystujemy jako dodatek do potraw np. barszczu

Atlas Smaków
Zupa z botwinką i bobem 202

Przepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie

e-PrzepisyKulinarne
Paszteciki a'la szczecińskie 280

Paszteciki a'la szczecińskie Jestem rodowitą szczecinianką, choć już niemal 10 lat mieszkam na Podlasiu, to nie zapomniałam smaku szczecińskich pasztecików, popijanych czerwonym barszczem instant z plastikowego kubeczka. Ależ to było dobre... Z pasztetem, kapustą i grzybami, czy też moje ulubione z pieczarkami i serem. Zwłaszcza te paszteciki z ul. Wyszyńskiego, a kiedyś kiedyś ul. Wielkiej. Brakuje

na moim stole...
ZIOŁOWE MUFFINY 116

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.  Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem.  Muffiny ziołowe  idealnie pasują do barszczu czerwonego, do piwa lub jako przekąska

Ciastka - domowe słodkości
Wigilijny karp smażony. 166

szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu

Rozpustne gotowanie
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 145

mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz      Przygotowujemy farsz

Rozpustne gotowanie
Naleśniki z soczewicą 144

maśle. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przecier, ketchup podsmażoną cebulę, pokrojony drobniutko czosnek oraz przyprawy, doprawiając solą i pieprzem . Smarujemy gorącym nadzieniem naleśniki składamy w trójkąty. Podajmy z czerwonym barszczem lub dowolną zupą kremem. Smacznego

kgwjanczewo
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 139

Idealny na świąteczny barszcz z uszkami. Składniki 1 kg buraków 1,2 l wody 1 łyżeczka cukru 4 ząbki czosnku liść laurowy 4 łyżki kminku kilka ziaren ziela angielskiego 125 ml kwasu z ogórków kiszonych Przygotowanie Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane

R'n'G Kitchen
Przepis na mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe 24634

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dietetyczne muffinki śniadaniowe z kaszy jęczmiennej i cukinii. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 muffinek. Najlepiej podawać je z barszczem czerwonym. 1 muffinka ma ok. 70 kcal. Dietetyczne muffinki śniadaniowe – Składniki: 3 średnie marchewki (ok. 170g) 1 średnia cukinia (ok. 470g) 100g kaszy jęczmiennej perłowej 400g szynki z indyka pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku 2 czubate

Kulinarne Przeboje
BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI 173

Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;). Do zupy dodałam brukselkę, ale można ją pominąć. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Tarta z boczkiem i fasolką szparagową Mamut 156

zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym serem. Piec ok. 45 minut ww. temperaturze 190-200oC. Tartę podawać ciepłą z czerwonym barszczem do picia lub polaną sosem na bazie jogurtu, np. musztardowym, chrzanowym lub czosnkowym

Czerwień i błękit
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 196

wcale trudne, jego zagniecenie zajmuje góra 10 minut. Z uwagi na małe wymiary, polecam marathopites na przekąskę lub przystawkę. Myślę, że dobrze skomponowałyby się nawet z naszym czerwonym barszczem. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Więcej o tradycji zbierania i przygotowywania potraw z dzikiej zieleniny kultywowanej w Grecji przeczytacie tutaj . Marathopites z botwinką i ziołami Kuchnia wysp śródziemnomorskich #3 inspiracja "The Islands

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik litewski 194

zimnej lemoniady ;) Składniki: pęczek botwinki pęczek rzodkiewki 1 duży ogórek 1 litr maślanki naturalnej duży jogurt naturalny pęczek koperku pół pęczka szczypiorku sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego koncentrat do barszczu * jajka na twardo do podania Botwinkę myjemy.  Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut.  Następnie dodajemy pokrojone łodygi

Czerwona Porzeczka
Botwina dla twardzieli 154

mnóstwo witamin, wapnia i żelaza, lecz także odkwasza organizm. Bierzcie i jedzcie, trenujcie dalej, a może za 2-3 miesiące ktoś gdzieś obrzuci Was spojrzeniem pełnym pożądania! Dzisiaj serwujemy barszcz! Składniki: 2 pęczki botwiny (razem z łodygami) 3-4 marchewki 2 pietruszki (wraz z natką) 1 seler (wraz z natką) 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego

GRUBY WAŁEK
Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami 176

Buraki to bardzo niedoceniane warzywa, wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania