barszcz - 4003 przepisów (strona:191/267)

BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY 115

zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek,  przypieczoną cebulę. Gotuj na wolnym  ogniu do czasu, aż buraki będą miękkie.   Do ugotowanego barszczu dodaj sok z cytryny, cukier, 1 ząbek posiekanego czosnku, majeranek wywar z grzybów.  Całość przecedź i pozostaw na małym ogniu przez 20 minut.  Dopraw solą i świeżo zmielonym

Kukuleczki
Krokiety z mięsem 272

Krokiety z mięsa wieprzowego, można użyć łopatkę wieprzową lub karczek.  Takie krokiety, są doskonałym daniem obiadowym, lub przystawką imprezową, zawsze smakują doskonale, do tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;)  1, 5 kg łopatki lub karczku (dobre mięsko KLIK ) 1 łyżka suszonej włoszczyzny  kulki ziela ang.  pieprz czarny cały  sól - około ½ łyżeczki  2-3 ząbki czosnku

Takie tam pichcenie
Co Lila jadła w środę? 4 133

zjedzonych miseczek? 2, a do tego duuuuuża dokładka owocków. II Śniadanie Garść suszonych owoców i jabłko. Lilcia po tych dwóch miseczkach owsianki nie miała ochoty na dużą przekąskę. Zupa Barszcz czerwony, 2 miseczki to standard. II Danie Mix sałat z sosem (olej lniany, sok z cytryny, odrobina miodu i zioła), jajko i kasza kuskus. Lekkie i pyszne danie

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Różowe farfalle na szpinaku z boczkiem i ricottą. 140

może jednak być tej przyprawy zbyt dużo, aby swoją intensywnością nie zdominowała reszty. Polecam :) Składniki: makaron farfalle 3 łyżki koncentratu buraczanego (dałam taki, jaki zazwyczaj stosuje się do zabarwienia barszczu) 250 g świeżego szpinaku 150 g wędzonego boczku (surowego) 100 g ricotty  2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki masła (do podsmażenia) Wykonanie: Na patelni rozpuścić łyżkę

zadanie-gotowanie
KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA 254

przypraw, ja użyłem sól, pieprz, majeranek i czosnek ale czasem też dodaję kolendry. Taka biała kiełbasa z powodzeniem zastąpi wieprzową i jest bardzo smaczna. Pasuje jako dodatek do białego barszczu czy żurku ale też doskonale smakuje podpieczona w piekarniku.   Smacznego ! Artykuł KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Zapowiedz z muzyczka!!! 149

jaki bo punkowy, jak ja lubię Farben Lehre!!! :) A już niebawem na blogu kolejne dwie potrawy z "Mamuszki" w mojej wersji of course :) Co wolicie? smażone pierogi tatarskie czy barszcz bardzo ukraiński

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hasło tygodnia - zupy. 138

finałowego. Innym razem, z odpowiednimi dodatkami, spokojnie może być sycącym obiadem. Z uwagi na gusta moich dzieci najczęściej gotuję rosół, pomidorową i ogórkową. W przypływie dobrych chęci zjedzą także barszcz czerwony i grochową :) Przemiłą konsekwencją naszej kulinarnej zabawy jest wyjście poza utarte wcześniej ramy. Nawet, jeżeli moje kochane dzieciaki nie mają na tyle odwagi, by spróbować czegoś innego

zadanie-gotowanie
Sałatka z kiszonych buraków 128

Wasz zakwas na wigilijny barszcz czerwony? Już zlany? Mój tak i czeka na swoją kolej :-) Tymczasem na fb Pani Agnieszka Gołuch przysłała mi sposób na wykorzystanie kiszonych buraków, tych pozostałych po robieniu zakwasu. Troszkę go sobie zmodyfikowałam, wyszło pysznie i jestem przekonana, że ta wersja, która robi Pani Agnieszka też jest fantastyczna :-) SKŁADNIKI 3 kiszone buraki 1 duże jabłko

Czary - gary w kuchni
Barszcz wigilijny 130

jeszcze tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku

Czary - gary w kuchni
Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce 188

kulinarny z którego zamierzam korzystać. Na chwilę obecną przygotowałam z niej tylko kilka potraw między innymi: - doskonały mus z surowej czekolady ,  (przepis podam niebawem) - odpowiednik "Nutteli" czyli surowellę , - barszcz rosyjski z dodatkiem kiszonej kapusty oraz - rewelacyjny, a przede wszystkim bardzo zdrowy dżem z jagodami goji . I właśnie przepisem na ten ostatni smakołyk chciałabym się z Wami podzielić. Nie obyło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hasło tygodnia - muffinki wszystkich smaków. 133

kręte ścieżki, okaże się już w najbliższym czasie - obserwujcie! Swoją drogą, mam takie (nieudowodnione) przekonanie, że w formie muffinki można zakląć każdą potrawę świata. Hmm... np. taki czerwony czysty barszcz... ;) Nie będę tego, ani kilku innych szalonych/dziwacznych pomysłów robił, ale jest to fajne ćwiczenie dla wyobraźni! Może ktoś nam przedstawi swoją ideę takiego eksperymentu? Zdjęcie opublikujemy

zadanie-gotowanie
Sakiewki z tuńczykiem 102

wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując nie wielkie odstępy między sakiewkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut. Notatki - do sakiewek świetnie pasuje filiżanka czerwonego barszczu - sakiewki świetnie smakują na ciepło jak i na zimno - ciasto francuskie nie może zbyt długo leżeć w cieple, dlatego najpierw należy przygotować sakiewki z jednego arkusza ciasta i upiec. Drugi

Wędrówki po kuchni
Pikantna zupa krem z pieczonych buraków 165

Zupa z czerwonych buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulebiak z kapustą i grzybami. 156

kulebiaki. Wierzch posypałam kminkiem, który równie dobrze zastąpić może czarnuszka. Kulebiak z kapustą i grzybami na pewno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza, że podawałam go z czerwonym barszczem, który idealnie tu pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło.  Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 jajko 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych

zadanie-gotowanie
Zupa chrzanowo-cytrynowa. 155

Smakuje zaskakująco świeżo i delikatnie. Aksamitnie. Żona i syn wylizali talerze - serio :) Uważam, że ta zupa śmiało może stanowić konkurencję dla żurku lub białego barszczu na świątecznym stole. Wg mojego gustu konkurencję tę bez trudu wygrywa! I nikt mi nie powie ;);) Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 2 - 3 średnie ziemniaki 1 nieduża cebula 3 łyżki świeżo startego chrzanu

zadanie-gotowanie