Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Chlebek z sardynką, a do picia zielona herbatka z pigwą Obiad: Barszcz ukraiński Deser: Kasztanki + kawa zbożowa Kolacja: Hot dog, a do picia rooibos R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin
Smakowy RajSMAKOWY RAJ Konsumowaniem świątecznych jaj Potem szyneczka, Schabik, Wędzonka, Biała kiełbasa, Tatar, Golonka, A gdy obrzydną im już zakąski, Zaraz dostają kawałek gąski, Frytki, Czerwonej ciut-ciut kapusty I barszcz na szynce pieprzny i tłusty, Do tego chlebek Masło, I sól, A w międzyczasie Gul, Gul, Gul, Gul. Wreszcie makowiec, Placek, Mazurek, Sernik, Rolada, Kilka ptifurek, Dwie kawy, gorzkie Kompotu
Smakowy Rajkrokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze zrobić większą ilość krokietów i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś szybkiego na obiad, czy kolację
Smakowy RajRozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia
Czerwień i błękitChłodnik już od dłuższego czasu za mną chodził. Nie pamiętam, bym kiedykolwiek go próbowała. Bardziej kojarzył mi się z wersją zimnego barszczu. Mam w końcu swoje słońce, a dla mnie najlepszy na upał jest zimny arbuz (ale zupy z niego nie zrobię). Teraz dodaję do listy chłodnik litewski :) Choć przyznaję, sam już początek gotowania wzbudził we mnie
pink envelopejuż wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz, uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania. Składniki : 4 podłużne
Gosia gotujelatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie i smaczne. Dla wielbicieli szpinaku:). Świetnie pasują do niezabielanego barszczu czerwonego. Składniki: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku ½ opakowania mrożonego szpinaku liściastego sól, pieprz 1 rulon ciasta francuskiego (Biedronka) Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno pokrojony czosnek, dodaj szpinak
Qlinarnie i Qlinarnieheight:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tradycyjnie z opóźnieniem, więc przepis przyda się za rok:). Barszcz praktycznie robi się sam, trzeba tylko zacząć jego przygotowanie dzień wcześniej, a później dobrze przyprawić. Jemy z uszkami z nadzieniem grzybowym. A tutaj przepis na wigilijny sos korzenny . Składniki: kilka
Qlinarnie i QlinarnieBarszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :) Składniki - słoik marynowanych buraczków* - żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg - kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródmniej pracochłonne niż tradycyjne krokiety. Doskonała propozycja obiadowa. Można je podawać z barszczem czerwonym. Minusem krokietów zawijanych waflach jest to, iż najlepsze są zaraz po usmażeniu, gdy dłużej poleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: 1 opakowanie
Tradycyjna kuchnia KasiŻurek to jedna z mich ulubionych zup...których jak już wielokrotnie wspominałam jest niewiele. Zdecydowanie bardziej wolę go od białego barszczu, bo jest bardzie kwaśny i aromatyczny. 30 minut i mamy gotowe, pyszne danie...polecam. Składniki: 500 g białej surowej kiełbasy 1/2 l zakwasu 2 suszone prawdziwki 1 nieduża cebula 1 mała marchewka 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku
Gosia gotujemiłośników tradycyjnego barszczu ukraińskiego, ta odmiana może nie być do "pokonania", ale zapewniam, że młoda fasolka i buraczki, to nie tylko mniej czasu gotowania, ale i rozkosz dla podniebienia. Wielokrotnie pisałam na blogu, że w sumie zupy traktuję po macoszemu i nadal tak jest, bo wolę dania mniej płynne, aczkolwiek nie koniecznie miesne. To jest jednak zupka z warzyw
Gosia gotujeZapraszam na pyszną sałatkę.Jak już wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz,uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest
Gosia gotujechyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka
Gosia gotujerozgrzaną patelnie z olejem. Olej powinien sięgać przynajmiej do połowy kulek. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Podawać gorące na przykład z czerwonym barszczem. Smacznego
Gosia gotuje