świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie Was w inny wymiar, przypomnie Wam zapach lasu, a także letnie i jesienne wędrówki do lasu. Danie to doskonale sprawdzi się np. na niedzielny szykowny obiad;-) Składniki: 350g polędwicy wieprzowej, 250g kurek, 1 cebula, garść
Kuchnia Pełna Pasjiubliżyłoby to tradycyjnym zupom. Ja jakiś czas temu bardzo polubiłam gotowanie kremów z różnych warzyw. Niestety, muszę przyznać, że jestem bardzo na bakier z tradycyjnymi zupami typu ogórkowa, pomidorowa, barszcz itd. Jakoś nie mogę się przemóc żeby je ugotować, bo wydaje mi się to skomplikowane i wymagające dużej ilości czasu. Być może muszę dorosnąć do tego. Na razie jestem fanką
Sagneska - gotowanie i lifestyleblogu już znajdziecie, w tradycyjnej formie, dzisiaj nieco inaczej. Pewnie nie raz po świętach zostają Wam resztki dań, a to trochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą? Po świętach pozostało nam nieco kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej formie, więc zagniotłam ciasto, użyłam jej jako
Pora coś zjeśćjakie nam odpowiadają. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym. Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami polecam na święta, karnawał… i nie tylko. Są bardzo delikatne, miękkie, wspaniałe na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany, ciasto
mojewypiekiinietylkokroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni. SUGESTIA Roladki wybornie smakują podane z barszczem lub piwem :) Czym częstujecie niespodziewanych gości
Zofianakawkę. Zanim dopijecie ją do końca (w pełni zrelaksowani rzecz jasna), w kuchni będą już na Was czekać gotowe maleństwa. Co można przygotować z ugotowanych buraczków? Barszcz wigilijny, różnego rodzaju sałatki, przeciery, surówki, placuszki i co tam sobie jeszcze wymyślicie :-) Buraczki (bulwy): 50 g -70 g Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 20 min Otwieranie Garnka
Szybko Szybkowaralbo wymieszany z sokiem marchewki czy też jabłka. Sok czy jak kto woli, zakwas buraczany przechowujemy w lodówce. Możemy go wykorzystać do codziennego picia lub do przygotowania pysznego barszczu. Do tej pory zakwas robiłam bez włoszczyzny, tylko z samymi burakami (przepis tutaj ), ale u Izy-Pyzy wypatrzyłam, że można też dodać marchew, pietruszkę i selera
Kulinarne przygody GatityBuraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak buraków idealnie równoważy słona feta. SKŁADNIKI ciasto 225 gram mąki 140 gram masła szczypta soli łyżka zimnej
Magiczna kuchnia Dariiświątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem, które czekają na publikację od zeszłego roku. Czytaj więcej
bistro mamaprzygotowanie barszczu na zakwasie to już absolutnie ostatni dzwonek. Chciałam opublikować ten przepis wcześniej, ale grudzień uciekł, przeleciał przez palce... Przepis czekał w archiwum od zeszłego roku i pomyślałam, że jeśli nie opublikuję go teraz, to będzie skazany na kolejną roczną banicję w folderze "stare na Boże Narodzenie". Czytaj więcej
bistro mamaBułeczki podałam z czystym barszczem czerwonym na wywarze z kurczaka. Udko wykorzystałam do nadzienia. bardzo polecam nie tylko na sylwestrowe szaleństwa, ale na wszelkie spotkania rodzinne i "domówki". Składniki: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto
Czerwień i błękitWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBurak nie musi się prezentować wyłącznie jako starty dodatek do obiadu, czy być jednym ze składników barszczu ukraińskiego. Można z niego przygotować smaczną i zdrową przystawkę . Ja wykorzystałem buraka na carpaccio. Połączyłem go z aromatyczną rukolą i serkiem kozim. Jest pysznie :) Lubicie takie połączenie? Czas przygotowania: 15 min Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania
kulinarnyJaNumer 3 Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Numer 4 Polędwica z szynkowara Numer 5 Wędzona domowa pasztetowa-wątrobianka Numer 6 Sos szpinakowy do makaronu Numer 7. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Numer 8 Sałatka z ryżem,kurczakiem i ananasem Numer 9 Schab ze słoika Numer 10 Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami
Kulinarne przygody Gatityfaworki / chruściki przygotowałam przez przypadek, przygotowałam trochę maślanego ciasta z myślą o Sylwestrze. Miałam upiec paluszki do barszczu, ale z lenistwa ich nie upiekłam, a ciasto zostało. W piątek gdy otworzyłam lodówkę pierwsze co mi rzuciło się w oczy to zapakowane ciasto w woreczku, więc chcąc nie chcąc postanowiłam coś z niego przygotować, padło na faworki w wersji pieczonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię