kruche kopczyki. Łatwe do zrobienia, a efekt doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 6 porcji: ? 6 plastrów schabu 1,5 cm ? 50 dkg mięsa mielonego z indyka ? 1 jajko ? 1 bułka kajzerka ? 2 szalotki ? 1 ząbek czosnku ? 1 łyżka masła ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1 łyżka tartej bułki ? sól, pieprz do smaku ? 1 szklanka śmietanki
To co kochampyszne są również w sosie koperkowym. Wczoraj były na obiad, a dzisiaj na śniadanie Monika robiła sobie hamburgery. Składniki na 6 porcji: Klopsiki ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 jajka ? 2 kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? bułka tarta ewentualnie ? olej do smażenia ? 1 kostka rosołowa ? 2 liście laurowe
To co kochampada pytanie od chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku i poniekąd zaskakuje swoją obecnością w środku. Składniki: ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 bułki kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka suszonego oregano ? pęczek natki pietruszki ? 200 g sera feta – oryginalny twardy
To co kochambuszował po blacie i nie robił takich rzeczy. Teraz pilnujemy nawet kanapek, bo wystarczy odwrócić się, a wędlina znika. Składniki: ? 4 małe okrągłe cukinie ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 1 cebula ? 1 łyżka siemienia lnianego w ziarnach ? 1 łyżka siemienia lnianego mielonego ? 2 łyżki płatków jaglanych ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oleju ? 2 plastry sera
To co kochamcebulą, bo smażona jest ciężkostrawna i osobiście nie przepadam za nią. Moja watróbka jest lekka, kwaskowa dzięki jabłkom i słodkawa za sprawą żurawiny. Składniki: ? 500 g wątróbki z indyka ? 3 jabłka ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki żurawiny ? 1 łyżeczka majeranku ? 5 łyżek oliwy do smażenia Wykonanie: ? Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę pokroić
To co kochamświeżymi morelami. Nie z cebulą, bo smażona jest ciężkostrawna i osobiście nie przepadam za nią. Dzięki morelom moja watróbka jest lekka i kwaskowa. Składniki: ? 500 g wątróbki z indyka ? 8 jabłka ? sól, pieprz do smaku ? 5 łyżek oliwy do smażenia ? ewentualnie mąka do obsypania wątróbki Wykonanie: ? Morele umyć, wyjąć pestki, przekroić na ósemki. ? Rozgrzać oliwę i obsmażyć wątróbkę, którą można
To co kochamobiady, jest to niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 bułki kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 jajka ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka suszonego majeranku ? minikulki z mozzarelli Sos śmietankowy ? 500 ml wody ? 2 łyżki sosu sojowego
To co kochamgwiazdką na pewno przypadną do gustu niejednemu imprezowiczowi. Karnawał zakończy się tradycyjnie we wtorek tzw. śledzikiem, który tym razem wypada 28 lutego. Składniki: ? 250 g mięsa mielonego z indyka ? 1 jajko ? 1 kajzerka ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia ? 1/2 opakowania ciasta francuskiego ? 3 łyżki mleka lub 1/2 jajka roztrzepanego Wykonanie: ? Cebulę pokroić
To co kochamupieczeniu całości można delektować się pysznym obiadem. Składniki: Ziemniaki – 1 kg ziemniaków – 2 łyżki masła – 2 łyżki śmietany Mięso mielone – 500 g mięsa mielonego z indyka – 1 cebula – 2 łyżki ketchupu – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki oleju – 1 opakowania mrożonki warzywnej kalafior/brokuł/marchew/fasolka – 100 g sera żółtego
To co kochamSkładniki: 700 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 8 łyżek drobno posiekanych pomidorów suszonych z oliwy 4 łyżki bułki tartej 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób wykonania: Do dużej miski wkładamy mielone mięso, dodajemy, drobno poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajka, suszone pomidory, bułkę tartą oraz
Qchnia po prostuSmaczna potrawka o żołądków indyka z warzywami w aromatycznym sosem. czytaj przepis
Kulinarna ChwilaSzukasz pomysłu na niedzielny obiad na imprezę, oto przepis dla Ciebie. Delikatne mięso z Indyka przekładane grzybowym farszem, czy dasz się skusić? czytaj przepis
Kulinarna ChwilaPrzy odpowiednim doprawieniu dodatek pikantnej papryczki nie jest już nawet konieczny Zróbcie sobie taką, a nie pożałujecie 1 szklanka = 250 ml 400-500 g mielonego mięsa, u mnie z indyka 1 cebula 2 puszki polpy pomidorowej (polecam Mutti) 2,5-3 szklanki bulionu 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu) 1 puszka czerwonej fasolki 2-3 łyżki śmietanki
Smaki Na Talerzumasz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. Soczyste, kruche mięso indyka z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Musisz spróbować mojego wyjątkowego, sprawdzonego przepisu, prawdziwe niebo w gębie. czytaj przepis
Kulinarna Chwilaświetnie pasuje do makaronów, ale można podać go też z wszelkiego rodzaju kluseczkami albo kaszą. Przepis na sos grzybowy z mięsem mielonym Składniki: 500 gramów mięsa mielonego, użyliśmy z indyka, ale może być też wieprzowe lub mieszane, 2 cebule, 400 gramów świeżych grzybów leśnych, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino plus
Kulinarna Polska