gęsich pipkach czyli na gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Żołądki są smaczne, a krupnik jest wyrazisty i intensywny w smaku. Składniki: 1 kg gęsich żołądków szyja gęsi lub indyka 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1 szklanka kaszy jęczmiennej sól pieprz tymianek ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarnach opcjonalnie 2 kostki rosołowe Wykonanie: Gęsie żołądki umyć i oczyścić(...)zimną wodą. Żołądki ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie a następnie zagotować. Gdy żołądki się zagotują dodać szyje z indyka i kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić
Mama Gotujerobi się ją do dziś. Obecnie istnieje jej wiele odmian: z kurczakiem, anchois, pomidorami itd jednak podstawą jest zawsze sałata i grzanki. Moja wersja jest nietypowo: z indykiem, którego osobiście wolę od kury. Składniki: pierś indyka pieczona (ja dałam 1/4 piersi) 2 pomidory 3 mini sałaty rzymskie 4 kawałki chleba tostowego Dresing: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Lubczyk i WaniliaSkładniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól / 25 g żelatyny pieprz czarny do smaku majeranek 7g pieprz ziołowy do smaku 1 kopiasta łyżka cukru 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu 1 szklanki bardzo zimnej(...)wody Wykonanie Mięso od szynki i pierś pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka). Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz, i dolać zimną wodę. Całość wyrabiać dokładnie rękoma
w mojej kuchniShoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny lub mieszanki wymienionych mięs. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut (nie licząc marynowania). Ponieważ nie dysponuję w domu odpowiednim rożnem shoarmę przygotowuję na patelni Zapraszamy na naszą fotorelację z Maroka - link Składniki(...)porcja dla 3 - 4 osób) · około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię nazywa Zatokę Perską, od strony Arabii Saudyjskiej) wraz z emigrantami i ma bardzo wiele odmian. Czy smaczne ? Oceńcie sami :) Składniki 1/2 kg piersi z kurczaka lub z indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe) 1 średnia cebula drobno posiekana 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte(...)smażenia przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, białego pieprzu, mielonego ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat ) sól do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrzy tygodnie Ola przybędzie do Arabii Saudyjskiej ;) Składniki - proporcje na 5 - 6 litrowy garnek 2 uda z kurczaka 1 porcja rosołowa (korpus) z kurczaka 1 małe podudzie z indyka (opcjonalnie) 1 szyjka z indyka 0,6 kg wołowiny (szponder, pręga lub antrykot) 0,6 kg cielęciny z kością lub młodej baraniny (opcjonalnie) 1 duża cebula przypalona nad gazem lub dokładnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoli 4-5 łyżek oleju roślinnego lub masła ghee 220-240 ml wody *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Składniki farszu 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, indyka lub perliczki 1 duża drobno pokrojona cebula 1 duża marchewka 1 duża papryka (kolor bez znaczenia) 1-3 papryczki chili w zależności od preferencji 1 mały batat(...)minut), obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny rozgnieść widelcem lub zblendować. Na suchej patelni (bez oleju) podsmażyć ugotowane i drobno pokrojone mięso z kurczaka, indyka lub perliczki. Smażyć tylko do momentu, kiedy zacznie zmieniać kolor, po czym przełożyć do miseczki. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i lekko podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataindyczym bulionie z kawałkami pomidorów i na suszonej włoszczyźnie. Zapraszam! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 40g suszonej włoszczyzny 0,7 kg porcji rosołowej z indyka Puszka krojonych pomidorów w zalewie 400ml 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego 10-12 suszonych pomidorów + zalewa (olej słonecznikowy z ziołami) 4 ząbki POLSKIEGO czosnku Pół małej cebuli Sól himalajska Pieprz(...)czarny świeżo zmielony Liść laurowy Ziele angielskie 3 plasterki sera camembert Mix ziaren Opcjonalnie: świeża rukola Przygotowanie: 1/ W 2 litrach wody przygotowujemy bulion z indyka gotując go na małym gazie ok 1,5 godziny. 2/ Wyjmujemy mięso i dodajemy włoszczyznę. Gotujemy pół godziny na małym ogniu wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. 3/ Dodajemy pomidory z puszki
Kuchnia PROzdrowotnaWątróbkę jadałam od czasu do czasu z rozsądku. Odkąd połączyłam ją z winegretem malinowym, polubiłam ją i teraz jadam znacznie częściej :) Używam zazwyczaj wątróbki z indyka, bo nie jest tak bardzo poprzerastana żyłkami i nie trzeba się natrudzić przy ich wycinaniu (ich widok mnie rozkłada na łopatki i zawsze się ich pozbywam), by ją pokroić i mieć na talerzu smakowite(...)jest spory wybór świeżych i odpowiednich do pory roku dodatków. Składniki (porcja dla jednej osoby) : 3 liście sałaty lodowej (świetnie pasuje tu mieszanka z rukolą) 3 wątróbki z indyka olej do smażenia mała czerwona cebulka łyżka octu balsamicznego pół łyżki kutchupu łyżka soku malinowego 2-3 łyżki oliwy pieprz ewentualnie: 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa, bo daje większą
Weekendy w domu i ogrodzieDotychczas nie łączyłam ze sobą w sałatce indyka i tuńczyka, ale pomyślałam sobie, dlaczego by nie? Sałatka wyszła bardzo smaczna. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 5 jajek puszka kukurydzy puszka groszku pęczek szczypiorku 5 ogórków konserwowych 200 g szynki z indyka papryka czerwona 4 łyżki majonezu mały kubek jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę
e-PrzepisyKulinarneZapraszam do przepisu na przygotowanie delikatnej wątróbki z cebulką w sosie własnym. Klasyczny i prawdziwy smak wątróbki. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Wątróbka z indyka z cebulką w sosie własnym Wątróbka oczywiście podawana z ziemniaczkami. Składniki : 5 wątróbek z indyka 2 średniej wielkości cebule sól pieprz pół szklanki mąki 2,5 łyżeczki smalcu Przygotowanie: Normal
Sprawdzone przepisy kulinarneSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 1/2 kg, oliwa 1/4 szklanki, woda 3 litry, kalafior 1 średni, warzywa mrożone 50 dag/opakowanie, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, natka pietruszki 2 łyżki mięso indyka pokroić na kostkę i na oliwie w garnku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 80 dag, jajka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, woda 1/4 szklanki, przyprawa Arabiata Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba gulaszowe mięso z indyka w pojemniku blendera zmiksować razem z jajkiem, cebulą, przełożyć do miski dodać wodę, tartą bułkę, paprykę ostrą, kucharka, czosnek
W Mojej Kuchni Lubięmożecie też użyć pełnoziarnistego) Kilkanaście oliwek 1 bakłażan ok. 230 g Pół białej cebuli Pół czerwonej cebuli 1 duży ząbek czosnku Puszka pomidorów w puszce 400 g mięsa z indyka – np. fileta Sól Pieprz Łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii Szczypta cukru Przygotowanie: Indyka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na łyżce oleju. Cebulę pokroić
Fabryka pomysłówZwykle burgery przygotowuję z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Tym razem przygotowałam dla moich facetów burgery z indyka. Myślę, że żaden mężczyzna nie pogardziłby taką kanapką :) Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka ostrej musztardy mielony kminek słodka mielona papryka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy olej do smażenia Dodatki: 8 bułek
Czerwień i błękit