barszcz - 3622 przepisów (strona:199/242)

Przepisy Świąteczne 181

znajdziecie tylko część przepisów, które podzieliłam na następujące grupy: Wigilia, dania wytrawne, domowe wędliny oraz ciasta.  Przepisy na pierniczki znajdziecie tutaj , a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany   Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami  Śledź po kaszubsku      Kompot z suszu Kutia Racuchy

Sto kolorów kuchni
Boże Narodzenie - galeria 921

kawowy Mikołaj Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka misie Ciasteczka z kremem karpatkowym Czerwononose rudolfy Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki z marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki

Ala piecze i gotuje
Przepisy na wigilię Bożego Narodzenia 184

Święta Bożego Narodzenia Ćwikła Zakwas na barszcz Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce

prawdziwe jedzenie
Zupa krem z pieczonych buraków 166

warzywo niezwykłe o pięknej intensywnie czerwono-fioletowej barwie, niezwykłym smaku, który zmienia się podczas obróbki termicznej. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. Uwielbiam wszelkie barszcze z jego udziałem, ale w formie zasmażanej, czy surówkach tylko go toleruję. Dzięki procesowi pieczenia burak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję

Food Square
Pierogi z pieca 172

Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe.    Znakomicie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego

Maminek kulinarny
Grzybki faszerowane grzybkami 124

pieca na 15 minut w temp. 180 st. C.     Gotowe.    Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastą pią nam popularne paszteciki podawane do czerwonego barszczu a dodatkowo będą ozdobą świątecznego stołu.                                               Smacznego

Maminek kulinarny
Chlebek do zupek 172

Kapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku.  To również doskonała dekoracja stołu. Upieczemy sobie taki chlebek.    Na 5-6 chlebków potrzebujemy: -ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650 -10 dkg drożdży -2,5 szklanki ciepłej wody -3 łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki

Maminek kulinarny
Kluseczki serowo - ziemniaczane 120

podać na słodko z owocami, np. truskawkami i śmietaną,    ze skwarkami i szczypiorkiem,    polane roztopionym masłem    a także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem. Dobrze również smakują odsmażone na patelni

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 152

Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.    Smakują wybornie z czerwonym barszczem. Smacznego

Maminek kulinarny
Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami 91

Postanowiłam zrobić dzisiaj kulinarną niespodziankę mojemu dziecku. Będą nią naleśniki, które lubi prawie tak bardzo jak rosół, barszcz, jajko sadzone (tzw. "płaskie jajko").... Zwykle serwuję je z dżemem od babci, dzisiaj podam je w wersji wiosennej ze świeżymi owocami i serkiem waniliowym. Mam nadzieję, że wywołają uśmiech na małej buzi;) Naleśniki: szklanka mleka 2 jajka 150g mąki

Smakowity Blog Kulinarny
Krokiety z kapustą i grzybami 158

Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek do barszczu

Smakowity Blog Kulinarny
Pielmieni 516

zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być też doskonałym dodatkiem do rosołu lub barszczu. Od pokoleń sposób przygotowania pielmieni był ten sam. Gospodynie syberyjskie lepiły setki pielmieni, wystawiały je za okno na siarczysty syberyjski mróz. Mężczyźni udając się na polowanie, czy po prostu w daleką

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 142

ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu.   Farsz Składniki: 200g kiszonej kapusty 1/4 główki czerwonej kapusty 1 cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem sól, pieprz cukier do smaku

Smakowity Blog Kulinarny
Przepisy świąteczne. Przepisy na Boże Narodzenie. 2837

Przepisy na Boże Narodzenie, Wigilię. Przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Przepisy tradycyjne i nowoczesne. Rodzinne przepisy na dania wigilijne i świąteczne.Barszcz wigilijny z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, Kapuśniaczki wigilijne – paszteciki z kapustą i grzybami. Leczo rybne ze śledzi, Ryba w galarecie, łosoś w galarecie. Sałatki na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki […] The post Przepisy

Kulinarne Przeboje
Rogaliki z kapustą i grzybami 241

Świąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki , czy krokiety z kapustą i grzybami. Podstawą tych pysznych rogalików jest kruche, maślane ciasto, które zostało nadziane farszem z kapusty i grzybów. Polecam. Przepis na 16 rogalików z kapustą i grzybami: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania