Do tej pory robiłam tylko zakwas na żurek . Od dawna miałam ochotę na zakwas na biały barszczyk, ale jakoś nie było okazji
Stare GaryBotwinka... Świeże, młode liście buraków. Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę. Całość zabielona śmietaną. Posypana koperkiem. Pycha! Składniki: 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część
Gospodyni MiejskaPomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez siebie , tym bardziej , że często jak kupuję
Buniabaje w kuchniSkładniki: botwinka 1 pęczek ogórek kiszony lub świeży 2 szt. jabłko 1 szt. śmietanka sojowa lub jogurt 150 ml koperek świeży siekany 1 łyżka bazylia świeża
głodny alergikTaki domowy żurek do najedzenia. Bez kombinowania. Szybki , prosty , bardzo smaczny. U mnie nie ma problemów z jego ugotowaniem bo wszystkie składniki z reguły mam w
Buniabaje w kuchniwoda powinna tylko lekko "pyrkać " Jesli mamy czas to niech kiełbaska poleży i wystygnie w tym wywarze Woda w której gotowaliśmy wędlinę może być wykorzystana do ugotowania białego barszczu , nawet takiego z torebki . Ugotowaną, białą kiełbasę możemy po przestudzeniu lekko ponakłuwać i obsmażyć na tłuszczu.Wpierw obsypujemy lekko majerankiem, a potem po usmżeniu polewamy keczupem :) smacznego
Proste Potrawypodczas pieczenia nie rozleciały Ułożyłam na posmarowanej blaszce i piekłam około 30 min. w temp. 180 stopni C Pieczenie udaje się też w prodiżu.Świetnie pasują do czerwonego barszczu . A i z sosem czosnkowym, pycha
Proste Potrawypokroić skośnie na około 5 cm Każdą roladkę posmarować białkiem i piec do zarumienienia przez około 30 min. w temp. 180 stopni C Roladki podałam do czerwonego barszczu. Piekłam kiedyś podobne, ale były na bazie ciasta francuskiego z pieczarkami
Proste PotrawyMuffiny upiekłam na wyjazd wakacyjny. W domu, ciepłe polecam jako dodatek do białego lub czerwonego barszczu. Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml oleju 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół
Czerwień i błękitzawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami . Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej przyczyny, że przemysłowo suszy się grzyby
Smaczna Pyzachyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną . Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku
Kolizje SmakówDzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków . Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań . Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Przejdź do przepisu na barszcz
w kuchni i w ogrodzie