barszcz - 4003 przepisów (strona:209/267)

Sałatka z pieczonymi buraczkami i kozim serem 101

mojej kuchni trafiły buraczki z ogrodu mamy. Po krótkim przemyśleniu tematu zdecydowałam, że nie skończą w barszczu ani w słoiczku tylko w piekarniku. Upieczone buraczki mogą być wspaniałą bazą do sałatek i tak też postanowiłam je wykorzystać. Warto upiec ich więcej na zapas bo pieką się dość długo (u mnie godzina i 15 minut). Do towarzystwa dla buraczków wykorzystałam sparzony

Milion Smaków
Barszcz ukraiński z ciecierzycą 148

Jest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy

Milion Smaków
Karp smażony 98

niezawodny - karpia doprawiam, panierują w jajku oraz mieszance mąki z tartą bułką i smażę. Podaję od razu po zdjęciu z patelni. Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest oczywiści czerwony barszcz ale może być i grzane wino

Milion Smaków
Barszcz z białą kiełbasą i jajkiem 113

Klasyczny polski przepis na barszcz z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem - sprawdzi się na wielkanocnym stole i nie tylko. Danie jest dość proste do przygotowania a za to cudownie aromatyczne i rozgrzewające

Milion Smaków
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 179

pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi te pierogi na pewno. Smacznego.   Wydrukuj przepis The post Pierogi smażone w głębokim tłuszczu appeared first

mojewypiekiinietylko
Barszcz z botwinki z ziemniakami 152

octem winnym. Dodajemy sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością wywaru i zaprawiamy barszczyk. Młode ziemniaki gotujemy odzienie. Podajemy razem z barszczem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Koktajl oczyszczający: burak czerwony-banan-cytryna 142

buraki, przyprawy oraz cukier i zalać całość wodą tak by woda przykrywała całe buraki. 2. Gotować buraki aż do miękkości, woda zabarwi się na mocny intensywny kolor- jak do barszczu czerwonego, woda zmniejszy swoją objętość ponieważ duża jej część wyparuje podczas gotowania. Ostudzić. 3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować  kefir razem z bananem oraz

KreatywnePiny
ZAKWAS Z BURAKÓW 154

Samo zdrowie, genialnie wzmacnia krew i odporność. Naturalny energetyk, można zrobić na nim barszcz, albo pić za co dzień, bardzo smakuje z samego rana. Pamiętam jeszcze ze studiów, że w akademiku robił furorę :) A że, kiszonki są zdrowe, każdy wie. Kwas mlekowy wytwarzany w procesie fermentacji oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Więc pijcie na zdrowie! Składniki: -kilogram buraków -sól

Kuchnia bezglutenowa Loli
Uszka z mięsem i grzybami 210

Uszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto

Mama Gotuje
Zupa krem z buraka 195

Krem z buraka to nowa  buraczana propozycja wykorzystania tego przesmacznego i super zdrowego warzywa w zupie. Wszystkie uwielbiane przeze mnie barszcze i botwinki są dość praco- i czasochłonne do przygotowania, nowa propozycja zupy kremu z buraków robi się właściwie sama. U nas zrobiła furorę. Cudny kolor, gęsta, sycąca i pyszna. Zachwyci Cię, jestem pewna! Składniki: 3-4 średnich buraków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D 219

pierogi wylawiamy i podajemy polane tluszczykiem i przysmazona cebulka . Mozna podawac je niczym ich nieokraszajc lub po wystygnieciu przyrumienic je na zloty kolor. Do pierogow smialo mozna popijac czysty barszcz czerwony . Mam nadzieje, ze bedzie Wam kochani smakowalo i zycze smacznego !!! PS. Jezeli tak jak ja rozrabiasz ciasto w misce to nie myj jej tego dnia . Zostaw brudna miske

PychaDania
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 191

kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser

Qlinarnie i Qlinarnie
Wigilia w królestwie garów 136

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kwas buraczany barszcz z grzybów suszonych pierogi z kapustą i grzybami śledzie z piernikiem i miodem śledzie pod pierzynką Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

królestwo garów
Diabeł wypędzony... 155

swój wkład w imprezę: Babcie zrobiły pyszne ciasta i przekąski. Chrzestna - sernik na zimno. Chrzestny zamówił piękny tort, a jego Żona elegancko udekorowała stół. Dziadek narobił kiełbasy białej na barszcz. Mąż sumiennie realizował listy zakupowe i siekał co było do posiekania. A kiedy moi Panowie budowali razem  klockowe wieże ja ugotowałam obiad. Szwagier fotografował w kościele. Chrześniak zajmował się

Kuchnia po mojemu
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 180

zawsze wychodzą. Dla podtrzymania świątecznego nastroju przedstawiam kolaż kultowych potraw mojej rodziny, które masowo pojawiają się na odświętnym stole, a "w pojedynkę" urozmaicają nasze domowe menu na co dzień. Barszcz biały w wykonaniu mojej Mamy Bigos made by Mama oczywiście ;) Udziec indyczy pieczony - zgadnijcie czyjej produkcji Kawior z jajami - czyjego pomysłu? Karkówka w majonezie i keczupie ... Wędlinki - obowiązkowo wiejskiej produkcji

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania