barszcz - 3622 przepisów (strona:210/242)

Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami 490

buraczka i śledzia marynowanego ( matjasa nie lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i jest pyszna. Można wykorzystać do niej buraczki które zostają nam z gotowania barszczu czerwonego oraz ziemniaki z wieczerzy wigilijnej. Jest rewelacyjna a dzięki kolorowym warstwą bardzo efektownie wygląda. Proporcje zwiększamy w zależności od ilości jaką chcemy zrobić. Składniki: 1 buraczek ugotowany 1 ziemniak

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2811

barszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki:  500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej

Ala piecze i gotuje
Kulebiak z kapustą i grzybami 191

ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 80g margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki ciepłego mleka. Drożdże zmieszać z łyżką ciepłego

Z miłości do słodkości
Paszteciki z kapustą i grzybami 367

Kolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto:  1 kg mąki pszennej, 250g margaryny, 100g świeżych drożdży, szklanka mleka, pół łyżeczki

Z miłości do słodkości
Cynamon. Baklazan. Ryz. 127

widok czego Viki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej niz ja gdy trafi im sie wyjatkowy niejadek

Przysmaki Karolki
Krem z burakow 119

nowej odslonie? Robiac zakupy wpadly mi w oko sliczne male buraki. O tak, dzis bedzie cos co dobrze znamy, co lubimy, ale jednak w innej wersji. Zapraszam na barszcz, a wlasciwie krem z pieczonych burakow. Krem z pieczonych burakow skladniki: 800g malych burakow 1 cebula 2 zabki czosnku sok z polowy pomaranczy 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy 1 lyzka

Przysmaki Karolki
Zupa grzybowa z kaszą 198

Świąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie na stole pojawiała się zupa grzybowa.  Dziś, gdy układam wigilijne menu, nie mogę więc zapomnieć o połączeniu tych dwóch

Przysmaki Karolki
Kulebiak z kapusta i grzybami 195

Mimo zę potrawa wygląda na skomplikowaną to wcale taka nie jest i można ją spokojnie przyrządzić nawet dzień wcześniej, gdzie będzie czekalą tylko na podgrzanie i podanie razem z barszczem. Polecam go nie tylko na święta ale taki kulebiak pyszny jest również w ciągu roku. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krokiety z mięsem 359

Krokiety - chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła z aromatycznym, gorącym barszczem. To także świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu jaki nam pozostaje. Można użyć także do nich gotowego mięsa mielonego, ale ja tego sposobu unikam, jakość tego mięsa mnie nie przekonuje. Ja krokiety robię z mięsa kupionego w kawałku, jeśli się ma maszynkę do mielenia

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śląski żurek na Wielkanoc 403

jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko na Wielkanoc, ale zazwyczaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wielkanoc 2013 r 189

mieć nie będę. Na dokładkę najpierw Mama   złapała jakiegoś wirusa , a potem poszło łańcuszkiem - teraz mnie też męczy choróbsko. Nie ma więc sensu szykować wielkich Świąt - zrobimy tradycyjnie barszcz biały , białą kiełbaskę , pasztet , jajka i cos tam jeszcze . Jeśli będą jakieś nowinki w przepisach wstawie je po Świętach jak wydobrzeję. A na razie zapraszam do Zakładki Wielkanoc

Buniabaje w kuchni
Nadziane jajka w żurku 165

Wielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny

Buniabaje w kuchni
Golonki w piwie karmelowym 140

szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane i przechodzą smakiem

Buniabaje w kuchni
Bulionowo-pomidorowa popitka 139

osobiście ( a i reszta Rodziny) lubię mieć do niektórych II Dań ,,popitkę" tzn. bulion lub inna czystą zupę w filiżance. Czasem gotuję je specjalnie tak jak barszcz czerwony czysty. A czasem wykorzystuję już ugotowany bulion sam lub coś na jego bazie. Zawsze mam zamrożone porcje bulionu -dziś też skorzystałam z zapasu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania