wyprodukować sernik od początku do końca samodzielnie. Sama kupiłam mleko, no dobrze ja tylko ono samo się skwasiło ale ja już go odcedziłam zmieliłam i zrobiłam z niego sernik ha! Jestem z tego powodu bardzo dumna gdyż bardzo mi leżało na sercu, że nie mogę upiec swojego ulubionego ciasta. A wiecie co to dla was oznacza, taki udany(...)test próbny? Szykujcie się na zmasowany atak przepisów na sernik, muszę nadrobić ponad roczne zaległości. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm spód: 2 paczki herbatników 1/2 kostki masła masa: 1 kg mielonego twarogu puszka mleka kokosowego szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy 5 jajek 150 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku na piecu. Herbatniki rozkruszamy
ciastkarnia na kruchym spodziebyły bez pestek..) Najważniejszym elementem przepisu jest odcedzenie jogurtu, dzięki temu pracuje się z nim jak z serem. Smak ciasta wyborny a kalorii znacznie mniej niż w tradycyjnym serniku. Jogurtowy sernik czy też może jogurtownik ;-) ? Polecam nie tylko tym, którzy liczą kalorie bo sernik jest pyszny! Składniki: Spód: 225 g mąki razowej (np. orkiszowej, pszennej) 150 g zimnego(...)odsączyć z kompotu - najlepiej na sitku. Jajka lekko ubić trzepaczką, dodając stopniowo cukier puder. Nie należy ubijać zbyt energicznie bo wtedy do masy dostanie się zbyt dużo powietrza i sernik nie będzie potem równy. Dodać odsączony jogurt, wymieszać masę łyżką lub trzepaczką. Wsypać mąkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać z niej ziarenka. Dodać wanilię
maniapieczeniaciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji – ja podaję przepis podstawowy, który(...)sobie jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru
Poezja smakujego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną. Sernik dyniowy z pajęczyną SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata szklanka mąki pszennej(...)Masa serowo-dyniowa 1 kg sera na sernik 1,5 szklanki puree z dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizjadłam tylko jeden kawałek, całą resztę pochłonął mój syn:) Wniosek z tego, że sernik nadaje się dla małych i dużych łakomczuchów, może jesteście jednymi z nich? Polecam! Sernik przygotowuję na bazie przepisu na serniczki z kajmakiem , wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają(...)można przykryć go folią aluminiową i piec dalej. Czekoladę na polewę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i po lekkim przestudzeniu nakładamy polewę na wierzch wystudzonego sernika. Odstawiamy, dekorujemy dowolnie. Wstawiamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego
KUCHARNIASernik zawsze kojarzył mi się z jasnym kolorem i śmietankowo -mlecznym smakiem . Postanowiłam jednak zmienić ten mój stereotyp . Stąd tez dzisiaj sernik z dodatkiem gorzkiej czekolady . Hmmm - smakuje zupełnie inaczej niż sernik ;) Co nie znaczy ,ze gorzej . Jest mocno czekoladowy , konkretny , dość ciężki . Jeden mały kawałek wystarczy, by zadowolić nasze kubki smakowe . Składniki : Na spód(...)zmielonych drobno cherbatników 80g roztopionego masła Masa serowa : 200 g gorzkiej czekolady pół szklanki śmietany 30% 1 kg sera na sernik 1 szklanka cukru pół opakowania budyniu waniliowego lub czekoladowego - proszku (ok 1 łyżki ) 3 jajka Polewa : 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie : Ciastka wymieszać z masłem i wylepić nimi dno tortownicy ( u mnie
Malinowa Kawiarenka. Był już świąteczny , były małe serniczki migdałowe , a dziś pora na kajmakowy. Bardzo kremowy, bardzo! Na spodzie herbatnikowym, w smaku przypominającym batoniki Twix. Jeżeli lubicie kremowe serniki, to ten przepis jest dla Was. Rodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej? :) Składniki(...)Gotową masę przekładamy na ochłodzony, wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160`C). Pieczemy około 70 minut (25 minut przed końcem ustawiamy na pieczenie dolne). Gotowy sernik studzimy w formie, następnie wstawiamy na całą noc pod przykryciem do lodówki. Dekorujemy kajmakiem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościczęsto robię serniki, uznałam, że będzie to świetna okazja na przygotowanie kolejnego. Wszystkie przepisy które przeszukiwałam w sieci mi nie pasowały, nie lubię serników - deserów, tylko serniki-ciasta, takie sklepowe, gdzie można go poczuć. Te lekkie jak pianka mi po prostu nie smakują. Postanowiłam zrobić swój własny, a nóż widelec się uda? I wiecie co? Udało się(...)ciasta. Masę wylewamy na upieczony kruchy blat i pieczemy 60 minut w 200`C Ja po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Po ostudzeniu wierzch dekorujemy karmelem, następnie ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Idealny smak uzyskamy po paru godzinach trzymania
Słodkie Przyjemnościserową układamy owoce – u mnie fileciki z pomarańczy, wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie całkiem zimna delikatnie wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Sernik na zimno z owocami, to bardzo popularny deser. Warto wspomnieć, że historia serników „sięga czasów starożytnych kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta (była(...)lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach.” A w dzisiejszych czasach? Dla każdego – do kawy, herbaty… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik na zimno z owocami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoSernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać! Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca :) Taki sernik można zrobić z serków homogenizowanych, z jogurtu czy kremówki, z owocami lub bez, z galaretką- co kto lubi :) Mój sernik jest na spodzie z płatków owsianych z czekoladą(...)mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny! Polecam! Spód*: * płatki owsiane- 300g * masło- 100g * czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką) * kakao- 1 łyżka Sernik: * kremówka- 200ml * mascarpone- 200g * cukier trzcinowy drobny- 3/4 szklanki * wanilia- cała laska * żelatyna- 1 łyżka + 3 łyżki wrzątku * borówki- 250g Dodatkowo: * Płatki migdałów- garść Spód: Przygotować tortownicę o średnicy
Kraina Miodem PłynącaNastepny przepyszny,kremowy sernik ze stewia w zastepstwie cukru ,o delikatnym cytrynowym smaku i polewa czekoladowa.Ten sernik jest jeszcze bardziej odchudzony od poprzedniego z malinami,poniewaz zamiast 250 ml smietanki kremowki dalam po prostu szklanke chudego mleka.Masa serowa przed napelnieniem foremy jest naprawde rzadka,wiec foremka musi byc bardzo szczelna.Sernik jest duzy, pieklam z 1 kg sera(...)przekroju 23 cm.Przepis wyglada przydlugo,ale niech Was to nie zwiedzie.Jest bardzo prosty ,wrecz blyskawiczny w wykonaniu.Na pewno Wasi bliscy i znajomi beda zachwyceni tym wypiekiem. Skladniki na spod sernika: 8 sucharkow pelnoziarnistych lub 200g ciasteczek Digestive
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czas na wykorzystanie mrozonych zapasow malin.W zwiazku z tym zapraszam na przepyszny sernik smietankowy z pianka malinowa.Sernik jest lekki,delikatny,a przy tym niezwykle kremowy. Smakuje jak upieczony w kapieli wodnej lub przy uzyciu pary,ale nic z tych rzeczy.Przepisy z takimi akrobacjami omijam szerokim lukiem. Efekt ten zostal osiagniety dzieki dodatkowi jogurtu greckiego.Smakuje jak najlepszy deser.Slodki, smietankowy(...)maliny przez sitko.Ostudzic.Zelatyne rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody. Smietane kremowke ubic na sztywno.Dalej ubijajac dodac 4-5 lyzek przestudzonego musu malinowego i rozpuszczona zelatyne. Mase wylozyc na wystudzony sernik. Wstawic do lodowki,najlepiej na cala noc,zeby sie ustabilizowal. Reszte musu podac w dzbanuszku do polania kawalkow serniku na talerzyku.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idąc za ciosem zrobiliśmy kolejny sernik. Nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na wspaniały sernik w cieście kakaowym. Zwłaszcza, iż święta za pasem a z pewnością nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto kakaowe jest kruchutkie, mięciutkie i pięknie pachnie aromatem rumowym. Masa serowa jest wilgotna…jest dużo sera, co z pewnością ucieszy wszystkich(...)sernikoholików”. Sernik ten robię praktycznie co roku na święta, na przemian z sernikiem z pierniczkami , który znajdzie również na blogu. Oba są pyszne i oba wyjątkowo pachną świętami. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto kakaowe: 540 g mąki pszennej 3 żółtka 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki
Made By Mom And SonOstatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny. 1 kg sera twarogowego(...)masę serową do tortownicy(28cm). Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy do zarumienienia się sernika. Całkowity czas pieczenia u mnie wyniósł prawie 1,5 godziny (sprawdzałam patyczkiem). Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem. Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki
Z butelką mleczka w tle