Idąc za ciosem zrobiliśmy kolejny sernik. Nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na wspaniały sernik w cieście kakaowym. Zwłaszcza, iż święta za pasem a z pewnością nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto kakaowe jest kruchutkie, mięciutkie i pięknie pachnie aromatem rumowym. Masa serowa jest wilgotna…jest dużo sera, co z pewnością ucieszy wszystkich(...)sernikoholików”. Sernik ten robię praktycznie co roku na święta, na przemian z sernikiem z pierniczkami , który znajdzie również na blogu. Oba są pyszne i oba wyjątkowo pachną świętami. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto kakaowe: 540 g mąki pszennej 3 żółtka 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki
Made By Mom And SonOstatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny. 1 kg sera twarogowego(...)masę serową do tortownicy(28cm). Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy do zarumienienia się sernika. Całkowity czas pieczenia u mnie wyniósł prawie 1,5 godziny (sprawdzałam patyczkiem). Na koniec posypałam sernik cukrem pudrem. Aby sernik nie opadł trzeba mieć farta, ja stosowałam tricki
Z butelką mleczka w tleSernik z białą czekoladą i migdałami to wytworny deser dla wszystkich fascynatów tego połączenia. Dzięki dodaniu mascarpone sernik jest delikatny, aksamitny i wyjątkowy w smaku. Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Składniki: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka 150 g cukru pudru(...)prawdziwą wanilią spód: 100 g herbatników maślanych 40 g masła (w temp. pokojowej) 30 g zmielonych migdałów polewa: 100 g białej czekolady 50 g masła płatki migdałów na dekoracje Sernik z Białą Czekoladą i Mascarpone - Sposób przygotowania : Herbatniki, masło i mielone migdały zmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec
Słodka StronaTradycyjny sernik z polewą czekoladową i dużą ilością bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku. Sernik z Orzechami - Składniki: 1 kg tłustego twarogu dwukrotnie zmielonego 200 g masła 250 g cukru 4 jajka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy odrobina aromatu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia polewa(...)czekolady mlecznej 60 g czekolady gorzkiej 70 g masła ok. 100 g dowolnych orzechów ( u mnie orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały) Sernik z Orzechami - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki
Słodka Stronaktórym Donna Hay zaprezentowała swój pomysł na sernik. Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą serowa z dodatkiem świeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki: spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 90 g schłodzonego(...)szklanki cukru pudru 4 jajka 20 ml soku z cytryny łyżeczka otartej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki mąki kukurydzianej + 1,5 łyżki wody Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Sposób przygotowania: Spód: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem
Słodka Stronajajka łyżka mąki ziemniaczanej ekstrakt z wanilii barwniki spożywcze w proszku 250 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany kolorowa posypka Tęczowy Sernik pod Chmurką - Sposób przygotowania: Sery, mleko, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Masę dzielimy na 7 części i do każdej z nich dodajemy(...)dodatkowo różowy). Pieczemy w temperaturze 150-160 stopni przez 60 minut po czym wyłączamy piekarnik, na kilka minut jeszcze zostawiamy w piecu, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy sernik całkowicie ostygnie ubijamy śmietankę, pod koniec dodając fix i cukier puder. Wykładamy na ciasto i całość posypujemy kolorową posypką. źródło inspiracji: makaodkuchni.pl Moje posty
Słodka Stronasię w ustach. Do tego sp ó d ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja. Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki: Sp ó d Brownies: 50 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 czekolady gorzkiej 1 jajko 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 1/4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: 60 g czekolady 40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Spod Brownies: Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem
Słodka Stronawmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką. Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez 1,5-2h, aż ser się zetnie. Upieczony sernik wystudzić(...)piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć. Lukier: sok z 1 cytryny 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową
Food Squarepokryj ją dwukrotnie od spodu aluminiową folią do pieczenia, ponieważ ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej. Następnie wylej serową masę na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 150ºC. Formę z sernikiem umieść w drugiej większej formie, najlepiej prostokątnej i wlej do niej wrzątek. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika(...)dodawaj partiami żurawinowy mus i miksuj delikatnie aż do połączenia się składników. Gotowy krem wyłóż na schłodzony sernik i wstaw do lodówki na całą noc, aż mus zastygnie. Sernik ozdób żurawiną (możesz obtoczyć ją w cukrze by udawała ośnieżoną). Smacznego! *Przepisem na ten sernik oczarowała mnie Dorota z Moje Wypieki
Food Squarenimi zrobić. Chlebek bananowy...? Eee, jakoś nie miałam chęci. Koktajl...? Za dużo do picia na jeden raz. Wtedy przypomniałam sobie, że w Kuchni Nigelli widziałam kiedyś sernik bananowy. Czym prędzej zaczęłam wertować książkę - i tak! Jest. W dodatku z sosem toffi... Niewiele myśląc, zabrałam się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć(...)kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany - to jest pomysł idealny! Bananowy sernik z sosem toffi od Nigelli Składniki: (na tortownicę o średnicy 23 cm) spód: 125 g ciastek digestive 55 g masła masa serowa: 700 g serka śmietankowego 125 g jasnego brązowego cukru 6 jajek
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże nie. Dla mnie wystarczająco, żebym przeszukała kilkanaście książek i gazet w poszukiwaniu przepisu doskonałego. Znalazłam dwa, które mi się spodobały, ostateczną decyzję pozostawiając C. Wybrał cappuccino z Najlepszych serników świata . Mmm... Wybrał dobrze. Sernik jest raczej ciężki - robiony na polskim twarogu, który sama zmieliłam. Zwarty, sycący. Wcale nie tak słodki, a chyba pierwszy raz w życiu zwiększyłam ilość(...)cukru w stosunku do oryginalnego przepisu. Wlałam też więcej kawy, i uważam, że to dobry pomysł - sernik nadal jest bardziej cappuccino niż kawowy, ale smak jest na tyle wyraźny, że nie można pomylić go z niczym innym. Orzechowy spód genialnie komponuje się z całością, a bita śmietana na wierzchu sprawia, że jest wyjątkowo elegancki. Polecam wypróbować. Sernik cappuccino
Pożeraczka, czyli raz adobrzehuku piorunów. I jemy sernik. Pocieszająco-rozgrzewający, pomarańczowo-figowy. Kupiłam kilogram pomarańczy i zastanawiałam się, co zrobić z tymi kilkoma, które mi zostały. Stwierdziłam, że będzie sernik, koniecznie pieczony. C. woli te na zimno, ale czasem muszę dogodzić też sobie... Zaczęłam przeglądać książki o sernikach, aż w końcu w Cheesecakes baked and chilled The Australian(...)mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie mieli pomarańcze i figi. Sernik pomarańczowy z suszonymi figami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 80 g niesolonych orzeszków ziemnych 125 g herbatników maślanych 80 g masła masa figowa: 200 g suszonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...? Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się z truskawkami i rabarbarem, które nadają całości charakteru. Sernik(...)popołudniowego słońca, przy cichym bzyczeniu owadów... Ach, rozmarzyłam się... Pyszności z truskawkami przygotowali również Panna Malwinna , Chantel , Shinju , Mopsik , Siaśka , Wiera , Mirabelka , Pela , Siankoo , Wojciech oraz Bartoldzik . Sernik z rabarbarem i truskawkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzegazetce Pieczenie jest proste , nr 1/2010. Sernik migdałowy - to przecież zasmakuje każdemu. Z mielonymi migdałami, co oznacza, że będzie miał ciekawą strukturę, troszkę inną od tradycyjnych, gładkich serników. Z odrobiną alkoholu, która sprawi, że dzień w pracy nie będzie się tak dłużył (wiem, wiem, cały alkohol wyparował podczas pieczenia, ale siła sugestii jest wielka). I wreszcie z niteczkami karmelu(...)migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku. Ostudzony sernik przełożyć do lodówki na 3-4 godziny. Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić. Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepestki) i mieszamy. Wcześniej odcinamy wieczko opakowania po soku,płuczemy i dokładnie wycieramy. Naszą serową masę przekładamy do niego i pionowo wstawiamy do zamrażarki na ok 10-15 min. Sernik ładnie nam zwiąże i kropelki nie opadną na dół. Całość wstawiamy do lodówki. Kiedy sernik jest ścięty rozcinamy kartonik i delikatnie wyjmujemy jego zawartość. Folię spożywczą układamy(...)opakowania serka,dodajemy do smaku cukru waniliowego, lub zapachu (zostawiamy ok 2-3 łyżeczek),a resztę wylewamy na folię tak, aby później można było w to zawinąć nasz arbuzowy sernik. Wstawiamy całość do lodówki na ok 3-4 min. Układamy sernik na brzegu i za pomocą foli owijamy go białą warstwą. Na drugiej foli robimy łyżką paski imitujące
Malinowe Pocałunki