barszcz - 3622 przepisów (strona:208/242)

Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 171

Dobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce

Kulinarny Pamiętnik
Strudel z kapustą i grzybami 93

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny. Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 500 g kapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko

wyzwania kuchenne
Nie jedz tego, to jest na święta 154

wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe. Zupa grzybowa i czerwony barszcz Grzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania.  Ryba po grecku Najlepszy czas to niestety

bastalena
Podsumowanie kwietnia 167

Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w kwietniu: Schabowy wg Magdy Gessler Gulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi

Moje domowe kucharzenie
Zupa szczawiowa z jajkiem 239

Zupa szczawiowa zwana u mnie również barszczem szczawiowym była w dzieciństwie najmniej lubianą przeze mnie zupą! Unikałam jej jak tylko mogłam. Kwaśne to było, takie jakieś nie wiadomo jakie :) Bleee Obecnie, w sezonie letnim staram się wykorzystać szczaw jak najczęściej! Ale pamiętajmy żeby zupę szczawiową jeść z jajkiem i śmietaną!!!  Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem w pewnej

Olikowa kuchnia
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 246

bardziej rumiane. Ja podałam je z kwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można ją zastąpić kwaśnym jogurtem naturalnym lub kefirem. Rogaliki równie smacznie pasowałyby do ciepłego czerwonego barszczu, ale z czym je sobie zaserwujecie to już tylko i wyłącznie Wasza inwencja (:  Zapraszam na:  wytrawne rogaliki z kurkami! Składniki: (26 sztuk) -na ciasto: 0,5 kg przesianej mąki tortowej

Symfonia Smaków
Sałatka z buraka à la caprese 321

składniki. Postanowiłam pomidory zastąpić gotowanym burakiem, który doskonale nadaje się do sałatek. Ja użyłam kupnego gotowanego buraka, ale można samemu upiec buraka w piekarniku lub wykorzystać ugotowanego buraka z barszczu. Wykorzystałam więc buraka, mozzarellę do przygotowania Sałatki z buraka à la caprese. Ostatnio gotowanego buraka wykorzystałam do przygotowania koktajlu Dietetyczny koktajl z buraka Ja uwielbiam prawdziwą włoską Caprese, którą bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI 172

czerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
CHŁODNIK LITEWSKI 187

jesiennie, zajadamy się latem na talerzu. Są różne przepisy na przygotowanie chłodnika. Dzisiaj przedstawiam przepis Wojtka Kosińskiego, który wystąpił w programie "Ugotowani". Jednym ze składników jest gotowy barszcz z butelki. Niektóre osoby pewnie to odstraszy, ale uważam, że raz na jakiś czas można iść w kuchni na łatwiznę. Zupa bardzo wszystkim smakowała, więc polecam ją z czystym sumieniem

Przepisy Aleksandry
ŻUR WIELKANOCNY NA WĘDZONCE 151

której musiałam dorosnąć, a która obecnie jest jedną z moich ulubionych. Nie przygotowuję jej często, bo nie chcę, żeby nam się przejadła. Żurek doprawiłam mieszanką przypraw do żurku i barszczu białego firmy Kamis . Bardzo fajna sprawa i rzeczywiście zupa wyszła doskonała. Nazwa "żur" pochodzi z od dawnego niemieckiego wyrazu " sūr " (obecnie "sauer"), co znaczy

Przepisy Aleksandry
ROŻKI Z FARSZEM PIECZARKOWO-ZIEMNIACZANYM 291

pogoda bardzo jesienna. Chce się jeść treściwsze i ciepłe dania. Do barszczu można podać chrupiące rożki z ciasta francuskiego nadziewane ziemniakami i pieczarkami. To danie można przygotować z ziemniakami, które zostały z obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 389

Pierogi z kapustą i grzybami zawsze znajdują się na naszym wigilijnym stole, ale czasami przygotowujemy je na obiad w dni powszednie. Popijane gorącym barszczem smakują wybornie! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
Dietetyczny koktajl z buraka 549

Idealny na cały dzień. Buraki gotowane można kupić w sklepie na literę L. pakowane są po 3 sztuki, na ich bazie można przygotować szybki chłodnik z rzodkiewką i ogórkiem, barszcz , czy też sałatkę .Oczywiście można sobie buraki ugotować, czy upiec samemu, ale komu chce się to robić z jednym burakiem. Dietetyczny koktajl z buraka na letnie dni: składniki na przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijne uszka z pieczarkami. 150

pieprz. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby farsz nie był wodnisty dodałam bułki tartej. Smacznego!!! Barszcz do uszek będę robić w niedziele wieczorem.  Z przepisu Magdy

Miksturownik
Imprezowe szaszłyczki z patelni 128

serii pomysły na sylwestrową zagrychę ;) Ja wiem, że to jeszcze nie pora na planowanie menu na Sylwestra... wiem, że powinnam teraz "pierniczyć", piec makowce i gotować barszcze. A jednak dziś tak już sylwestrowo, no chyba że jednak zaskoczy nas ten koniec świata;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania