barszcz - 3622 przepisów (strona:198/242)

Kruche ślimaczki z kapustą i grzybami 157

Dziś miałam piec paszteciki do barszczu na Wigilię ale poszłam troszkę w drugą stronę i zrobiłam pyszne kruche ślimaczki. Pójdą do zamrożenia a potem na chwilkę do piekarnika i będą jak znalazł. Po co stać przy garach od świtu do nocy jak można niektóre dania zrobić wcześniej i zamrozić ? Ja właśnie to co mogę przygotuję wcześniej, gdy byłam młodą mężatką

Ewa w kuchni
Barszczyk Wigilijny 139

warzywny podgrzać i do wrzącego dodać: majeranek, pieprz, ziele angielskie. Dodać starte buraki razem z sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając solą i pieprzem. Barszcz przecedzić przez sito i dodać wywar z grzybów (razem z grzybami) oraz sok z cytryny. Po rozlaniu do talerzy można jeszcze doprawić majerankiem i pieprzem. linkwithin_text

Świat Domowej Kuchni
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 536

sezam Napiszę krótko... najpyszniejsze paszteciki jakie próbowałam. Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie

Świat Domowej Kuchni
Jaśki makowo-sezamowe 130

śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2) . Piec około 10-15 minut w temp. 220ºC. Jaśki to wyśmienita przekąska np. do czerwonego barszczu lub na wieczorne posiedzenia do piwka

Świat Ciasta
Krokiety 153

parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu

upichcic
Różowe naleśniki z jogurtem i malinami 172

pomysłem dla dzieci niejadków! Na takiego różowego z całą pewnością niejedno dziecko z przyjemnością się skusi! Kolor nie jest sztuczny a wywołał go sok z buraczków , które użyłam do barszczu :) Do tego domowy dżem malinowy i ulubiony naturalny jogurt dla przełamania słodkiego smaku! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 2 szklanki - mleko – ok.400 ml - sok z buraków – ok.50 ml - jajko

Ostra na Słodko
Wigilijny żur z grzybami 158

Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski

Czerwień i błękit
Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger 230

Przepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz

karmelowy
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką 189

między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu

Moja smaczna kuchnia
Postna kapusta wigilijna 338

świątecznych przysmaków, dlatego warto zapamiętać przepis. Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić jej co najmniej 2-3 dni. Koniecznie użyjcie kapusty dobrej jakości

Poezja smaku
Babeczki piernikowe z kremem korzennym i musem jabłkowym 211

jabłkowym :) Śniegu brak (i dobrze!), szaro i buro, ale gdy zapach piernikowych babeczek wypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam na nie w tym roku wyjątkowo niecierpliwie :) Uwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. Gdy byłam dzieckiem, byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp

Kraina Tysiąca Smaków
Kompot z suszonych jabłek łąckich 211

radością w oczach patrzące na roziskrzoną choinkę. W moim rodzinnym domu potrawy wigilijne pojawiały się na stole tylko raz w roku. Mimo moich próśb mama nie chciała mi ugotować barszczu z uszkami w jakikolwiek inny dzień niż na Wigilię. Teraz jestem jej za to wdzięczna - dzięki temu bardziej doceniam wyjątkowość świątecznych potraw i chwil. Taką wyjątkową świąteczną potrawą jest kompot

W kuchni Katie
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 425

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc  Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem

Kulinarne przygody Gatity
razowe naleśniki z kaszą jeczmienną,pieczarkami,kapustą... 170

pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 159

smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Polecam Wam taką przekąskę. Robi się szybko, znika błyskawicznie ;) Pasuje nie tylko do piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy. Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem . Smacznego! baner autorstwa Magdy W tym miesiącu

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania