barszcz - 3622 przepisów (strona:196/242)

Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 170

jeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij:  tutaj Podstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie  tutaj Składniki:  Naturalny zakwas z mąki żytniej 30 dag wędzonego boczku 4 białe, surowe kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 czubate łyżki tartego

Bon Appetit Małgorzaty
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 152

pół godziny w zimnej wodzie, następnie drobno siekamy i podsmażamy z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju. Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy z czerwonym barszczem. naleśniki z kapustą i grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
"Carpaccio" buraczane z twarożkiem na ostro 172

zrobić z niepotrzebnymi buraczkami po ugotowaniu barszczu? Carpaccio ! Przystawka elegancka i zdrowa.  Z dodatkiem niebagatelnych dodatków staję się istną ucztą dla wymagających smakoszy :) Takie potrawy mogłabym jeść na okrogło. A anemicy wręcz powinni! ;) nie bójmy się jeść buraków. Buraki są cool! :)  Składniki na 1 porcję: 1 duży ugotowany burak 1 ogórek konserwowy 1/4 papryczki chili 1 łyżka pestek

Bon Appetit Małgorzaty
Karnawał na stole 211

Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową   Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami   Ciasteczka orzechowe Kruche ciasteczka

Kuchnia domowa Ani
Uszka z grzybami 575

moczymy w wodzie. Zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej w odzie, w której się moczyły. Wywaru z grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. 2. Cebule obieramy, drob n o siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę mieszamy z grzybami, dodajemy bułkę tartą i doprawiam y solą

Kuchnia domowa Ani
Żurek 195

tylko :) My bardzo lubimy żurek i robię go od czasu do czasu, nie tylko od święta.Składniki:300-500 ml zakwasu na żurek - w zależności jak kwaśny barszcz preferujemy1-2 laski kiełbasy do żurku1 marchewka1 pietruszka2 liście laurowekilka ziarenek ziela angielskiego2 ząbki czosnkumajeranekprzyprawy (np. do żurku)wywar (najlepszy na wędzonym żeberku lub na białej kiełbasie)wodasólśmietana + mąka (opcjonalnie) Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Botwinka pasteryzowana na zimę 205

ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe kapuśniaczki 230

Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku

Kuchnia domowa Ani
Domowy zakwas z buraków 231

temu robiłam swój pierwszy zakwas z buraków. Barszcz czerwony z takim zakwasem jest nieporównywalnie lepszy niż z kupnym. Polecam! Zakwas musi stać ok 6 dni, aby był gotowy. Składniki: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku ok 1,5 litra letniej przegotowanej wody Sposób wykonania: 1. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry. 2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. 3. Buraki przełożyć

Kuchnia domowa Ani
12 potraw wigilijnych 228

być na stole to jeszcze każdą z nich powinniśmy choć trochę skosztować, bo inaczej odwróci się od nas szczęście :) Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić króciutkie zestawienie propozycji takich 12 potraw: Czerwony barszcz z uszkami lub Zupa rybna Karp tradycyjny Karp w czerwonym winie Ryba po grecku Pierogi ruskie Sałatka śledziowa z jajkiem Śledź pod pierzynką Ryba w galarecie A że nie tylko

Kolizje Smaków
Uszka 181

Uszka do barszczu. Świąteczne pierożki nadziewane grzybami, podawane na Wigilię Bożego Narodzenia lub wykwintny niedzielny obiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości. Składniki: na ciasto: 2 kubki mąki kubek gorącej wody łyżka margaryny, oleju lub masła łyżeczka soli na farsz: np. pół kg pieczarek (lub inne grzyby) 3 cebule przyprawy olej Mieszamy wszystkie składniki ciasta najpierw łyżką żeby

prawdziwe jedzenie
Wigilijny barszczyk czerwony 176

prawdziwkach. Do tego paszteciki, krokiety czy pierogi no i obowiązkowo uszka. I gotuję go cały gar a potem mamy do popijania przez święta. Ale muszę kiedyś w końcu zrobić barszcz kiszony bo podobno jest super a jakoś co roku nie mogę się zebrać i ukisić. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów 533

doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne. Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego , ale dobrze są też na zimno jako przekąska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makowe święta, czyli... 215

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki

Ratunku obiad
Święta, święta, święta 184

robić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań. 1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone. 2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania