barszcz - 4003 przepisów (strona:196/267)

Pieczone buraki z syropem z pędów sosny 66

danie to powrót do starej polskiej kuchni. Dziś buraki powoli wracają do łask po czasach, kiedy pojawiały się tylko w barszczu lub jako surówka do obiadu. Syrop z pędów sosny jeszcze musi na swoje odrodzenie na naszych stołach trochę poczekać. Pojawia się już w sklepach i bazarach regionalnych. Buraki zamarynowane w takim syropie z dodatkiem miękkiego sera koziego dla kontrastu

Milion Smaków
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1290

Pierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża

Mama Gotuje
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 233

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia

Uwaga Babcia Gotuje
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 122

łyżeczką ksylitolu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy będą zezłocone, dodajemy do farszu.  Gotowy farsz należy przecedzić i odcisnąć. Otrzymany wywar zostawiamy!!! Wspaniale wzbogaci smakiem Wigilijny barszcz! :) Aby lepienie uszek było przyjemniejsze, farsz musi być gładki i lekko "paćkowaty". Dlatego całość siekamy drobno albo blendujemy (po usunięciu liści laurowych). Do dzieła!  Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i dokładnie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 181

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami. Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak

Smaki Ewy
Zupa z suszonych borowików 197

Zupa z suszonych borowików – niezwykle aromatyczna i treściwa. Idealnie nadaje się na wigilijny stół, ponieważ jest wyjątkowo dobra. Nigdy nie przepadałam za grzybową – zawsze wolałam barszcz. Jednak tę zjadam z dokładką. Przyprawiona nietypowo – octem winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza

Poezja smaku
Uszka z grzybami 123

rozwałkować dosyć cienko, wykrawać małe krążki. Na każdy nałożyć troszeczkę farszu, zlepić, połączyć razem dwa rogi. Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Podajemy do czerwonego barszczu

magiczna kuchnia Kasi
Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 191

odstawić do wyrośniecia na około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 -185 stopni około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu..... ps.zostało mi ciasto ,a farsz sie skonczył,więc wyciągnęłam twaróg ,dolałąm śmietany ,dosypałam ,suszonej papryki w płatkach i tak tym sposobem powstały inne paszteciki ,które smakowały Madzi

w mojej kuchni
Jak się nie przejeść w Święta? 165

które królują na stole wigilijnym mogą być korzystne dla utrzymania figury. Święta Bożego Narodzenia są dużo bardziej łaskawe dla osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie

Szybko Tanio Smacznie
Zakwas buraczany na Wigilię i nie tylko 114

Wigilii, więc ostatni dzwonek aby zrobić zakwas na barszcz, też robicie?   też robicie?   Poza tym warto robić taki zakwas częściej niż tylko na Wigilie, dlaczego? Poza tym warto robić taki zakwas częściej niż tylko na Wigilie, dlaczego?  Ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C, B1, wapń, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny

Bike By Life
Pierogi z kapustą i grzybami 447

wodzie, w której się moczyły i odcedzamy. Można dodać nieco wywaru z grzybów do gotującej się kapusty - farsz będzie jeszcze bardziej grzybowy. Resztę wywaru można użyć np. do przygotowania barszczu wigilijnego. 2. Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą (kapusta powinna być cała pokryta wodą), dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie

Kulinarne Inspiracje
Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami 201

Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką .  Doskonale komponują się z czerwonym barszczem.  Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:) gotowe ciasto francuskie takie:KLIK 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 70 dag pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku masło klarowane (dobra cena KLIK) Najpierw przygotowuję farsz

Takie tam pichcenie
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 172

będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 361

osobom, które nie mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania

Smakołyki Asi
drożdżowe bułeczki z pieczarkami i cebulą 74

Polecam drożdżowe bułeczki do barszczu z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym

Ugotujmy Coś