barszcz - 3622 przepisów (strona:187/242)

Bułeczki nadziewane pieczarkami + film 225

bułeczki nadziewane pieczarkami to znakomita przekąska w sam raz  na śniadanie i kolację, może również stanowić sycące danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują  podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem . składniki na 4 porcje 8 małych bułek kajzerek 40 dag pieczarek 3 jajka 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej natka pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól

Smakowite Dania
Pierogi 146

Zawieruszony przepis na pierogi...robiłam je daaaawno temu...dopiero teraz robiąc "porządki"dopatrzyłam się , że zapomniałam opublikować ten przepis na pierogi, które robiłam do barszczu . 2 1/2  szklanki mąki 200 ml gorącej wody (lub więcej/mniej, zależy ile mąka zabierze) 1 żółtko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę

Moje domowe kucharzenie
Barszczyk czerwony 187

wywaru. Grzyby gotuję do miękkości, w osobnym garnuszku. Ugotowane wyjmuję i zostawiam do uszek Około 10 min przed końcem gotowania dorzucam  namoczone śliwki. Następnie dolewam wywar grzybowy Gotowy barszcz przecedzam przez sito, dolewam zakwas z buraków, podgrzewam( nie gotuję), w razie konieczności doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Barszczyk można pić czysty lub podać

Bea(u)ty kitchen
Farsz na pierogi i uszka 220

wrzucam na wrzące i obiad gotowy :)  Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc muszę siekać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa fasolowa z burakiem 153

ugotowaniu traci ona swoje charakterystyczne "piegi" i przyjmuje kolor fioletowo-czerwony. W zupie fasolowej niezbyt ładnie by wyglądała, więc postanowiłam połączyć ją z burakiem czerwonym. Wyszło coś a la barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek

Weekendy w domu i ogrodzie
WIELKANOCNY CHLEBEK 128

ciasto jest gotowe - jeśli nie to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni - piec jeszcze 10 minut. PODAWAĆ : - wystudzony z ulubionymi sosami, - sam też smakuje dobrze, - świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem, - na okazjonalne stoły. - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki, - świetne zamiast kanapaki do pracy, szkoły, w podróż, - można użyć też

Tradycyjna kuchnia inaczej
Życzenia 142

zdjęcie z internetu) Moi Kochani Czytelnicy :) Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i radosnych  Świąt Wielkanocnych, smacznego barszczu, jajek i wszystkich słodkości a także bardzo mokrego  Śmigusa Dyngusa i  WIOSNY ciepłej i słonecznej! Tego z całego serducha życzy Wam Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zalewajka 117

albo się lubi, albo nie. Wybór zależy od Was.  'zalewajka' Składniki (na 5 porcji): - 3 białe kiełbaski - 1 laska dobrej kiełbasy - 1 duża cebula - 1 szklanka zakwasu na barszcz biały/żurek - 2 ząbki czosnku - majeranek suszony - śmietana - 3 l wody - S&P Do garnka z wodą wrzucić białą kiełbasę i gotować ją do miękkości. Kiełbasę wyjąć. Wrzucić pokrojone

CookYourself
Najbardziej wielkanocny deser, czyli... 299

właśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej mowa, nie jest

Ratunku obiad
Żurek wielkanocny z chrzanem 180

Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez  żurku  lub białego barszczu  sie nie obejdzie. Składniki: pęczek włoszczyzny ok. 400 g białej kiełbasy ok. 500 ml  zakwasu na żurek 2-3 suszone grzybki 150  g wędzonki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżka  tartego chrzanu 1/2 szklanki słodkiej śmietany  sól

Zakamarki mojej kuchni
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym 127

chrzanowym. Nie można przesadzić z ilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka

dom-agi.pl
Krokiety ze szpinakiem 188

Chciałam Wam dziś zaproponować krokiety ze szpinakiem.  Podane z czerwonym barszczem do popicia to idealne danie na obiad.   Słów kilka o szpinaku.... Szpinak- przez jedynych kochany a innym przypomina okropną, zieloną papkę jaką serwowano na stołówkach  w przedszkolach/szkołach. Przyznam, że i ja polubiłam szpinak dopiero parę lat temu i zaraziłam sympatią do niego mojego męża. Warto

paapilotkaa
Pierożki drożdżowe ze szpinakiem 184

tyle pomysłów na potrawy z młodymi warzywami a tu trzeba jeszcze poczekać. Tym czasem trzeba było coś wymyślić na obiad... Moja propozycja to pierożki drożdżowe ze szpinakiem podane z barszczem czerwonym do popicia. Mniam!   Pierożki drożdżowe ze szpinakiem Składniki: 5 dag drożdży świeżych, szklanka mąki pszennej, łyżeczka cukru, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli, łyżka oleju, 200 g szpinaku

paapilotkaa
Zakwas na żurek 160

Domowy zakwas na żurek to   sfermentowana   mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw.  Jakiej mąki użyć ?   do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią żurkową. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka typu 2000 będzie najlepsza :) Inne dodatki: - piętka

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania