Kapuśniaczki to znakomity dodatek do barszczu, ale nie tylko...jako samodzielna przystawka również smakują wyśmienicie. Ciasto do kapuśniaczków możemy zrobić kruche, drożdżowe lub francuskie. Dzisiaj poszłam na łatwiznę i do kapuśniaczków użyłam ciasta francuskiego ze sklepu. Takie kapuśniaczki przygotujemy w kilka chwil, a ich smak jest rewelacyjny 😋 Nadzienie przygotowałam z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Kto nie próbował jeszcze
kulinarne odsłony patiJest dość kaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej
dolcevitainmykitchenZwolenniczką zup nie jestem i zazwyczaj ich nie gotuję, jednak ze względu na córkę czasami mi się to zdarza. A dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki
Pysznie & Piękniewięc tradycji sta ło si ę zadość. Rodzicielka ciastem tym zachwyciła się przeogromnie, gdy piekłam je tu ż po Bożym Narodzeniu, gdy zostało mi mnóstwo buraczków z czerwonego barszczu . Takie ugotowane w warzywach i z octem nawet. A że nie lubię wyrzucać jedzenia i dzielnie staram się zawsze zagospodarowywać jedzenie i ekonomicznie wykorzystywać resztki z lodówki, postanowiłam część tej buraczkowej
Grunt to przepis!ogórkami zna niewiele kiszonek. A można kisić właściwie wszystko - owoce, przeróżne warzywa a nawet grzyby. Ja uwielbiam kiszonego kalafiora . Kiszę też pomidory, jabłka, buraki... Zakwas na żur czy barszcz to też kiszonka,tak samo jak zakwas chlebowy . Te wszystkie produkty robią się właściwie same a dokładnie "robią" je dobre bakterie kwasu mlekowego, przetwarzające cukier zawarty z warzywach
Smaczna Pyzadodać resztę składników piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut ciasto francuskie, bułki można wyjąć po 10 minutach - dobra przekąska na kolację do barszczu, do piwka............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBarszcz czerwony Składniki: 6 buraków pół cebuli 4 ząbki czosnku sól pieprz kumin koperek kurkuma majeranek liść laurowy siemie lnianie ocet jabłkowy ziele angielskie oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego zakwas gryczano - ryżowy jogurt kokosowy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek. Następnie dodałam wodę, obrane i pokrojone buraki, przyprawy, zioła i ocet jablkowy. Wszystkie składniki gotowałam pod przykryciem
nietadietadługo przechowywać i mieć na zaś. Buraki są już pokrojone, więc wystarczy, że zrobimy sobie sos i mamy pyszny lunch. Składniki kiszone buraki (takie jak na zakwas na barszcz): 4 podłużne buraki listek laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżka soli na litr wody 3 ząbki czosnku sos: po 2 łyżki oliwy po łyżce miodu
Ugotowane pozamiataneKiedy trafiłam na ten przepis, nie mogłam, no NIE MOGŁAM od razu nie spróbować! Barszcz czernichowski- dacie wiarę? Do dziś nie miałam pojęcia, że takowe danie w ogóle istnieje:D A tu proszę, nie dość, że jest, to na dodatek jest pyszną, gęstą i pożywaną zupą, pełną różnych warzyw, w tym (ale nie przede wszystkim) buraków ćwikłowych, w fantastyczny sposób
6nieboniedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki mąki
Obiad gotowySkładniki (dla 4 osób): Barszcz: 1 kg buraków 0,5 kg włoszczyzny 120 g jabłek 4 ząbki czosnku 4 łyżki octu Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie całe (kilka ziaren), Liść laurowy, Majeranek otarty Cukier do smaku Krokiety: 4 naleśniki 8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami 2 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek Bułki tartej Olej do smażenia Buraki
Menu ZdrowiaDrożdżowa rolada z farszem pieczarkowym przygotowana na ekologicznej mące Szymanowskiej to pyszna przekąska na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakuje również jako dodatek do czerwonego barszczu lub zupy krem. Sprawdzi się też jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu jest uwielbiana. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki Szymanowskiej ekologicznej 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenyłyżkę farszu i zawijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenUszka z farszem z zielonej soczewicy i pieczarek Dzień dobry... Mam dla was przepis na smaczne uszka do barszczu z na prawdę smacznym farszem. Jadałam uszka z farszem z samej soczewicy lub z samych grzybów, tym razem połączyłam soczewicę z pieczarkami. Ciasto na uszka użyłam te samo co i na pierogi. Idealne, delikatne... Przepis tutaj : ciasto na pierogi/uszka
Mój pomysł nabarszcz nie ściemniał i nie stracił aromatu - podczas podgrzewania nie wolno doprowadzić do zagotowania. Jeśli tak się jednak stanie, należy natychmiast zestawić go z gazu i odstawić do naciągnięcia. Kawałki ryby ze skórą - smaży się najpierw skórą do dołu. Przed włożeniem na patelnię fileta należy opłukać w bardzo zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Rybę można usmażyć kilka godzin wcześniej
JejKuchnia