barszcz - 4003 przepisów (strona:188/267)

Zupa kurkowa z ziemniakami 159

kurek to moja ulubiona zupa grzybowa. Polecam przepisy na zupy grzybowe: zupę z grzybów mieszanych z grzankami, z borowików ceglastoporych . Aby na Boże Narodzenie mieć suszone grzyby do barszczu z uszkami, czy do pierogów z grzybami to również suszymy grzyby . Polecam zupę z grzybów suszonych . Klasyczną zupę kurkową podaję z dodatkiem ziemniaków, odrobiny śmietany, dla ładnego koloru dodaję niewielką ilość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki z pieczarkami + film 158

Bardzo kruche, smaczne, wytrawne babeczki z pieczarkami oraz żółtym serem to wyśmienita przekąska na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Podane z czerwonym barszczem stanowią wyjątkowo atrakcyjne dla kubków smakowych danie.       składniki na 12 babeczek 500 g pieczarek 300 g mąki pszennej 150 g masła 2-3 łyżki zimnej wody 150 g startego żółtego sera 1 cebula 4 żółtka

Smakowite Dania
Paszteciki drożdżowo - kruche z pieczarkami 190

gotowy przepis. Takie paszteciki robię często,   na różne okazje. Na obiad lub na kolację. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka na ciepło np. z gorącym barszczem. Dopiero teraz uporządkowałam przepis, okrasiłam zdjęciami i zamieszczam w całości. Zrobiłam to na prośbę jednej czytelniczki mojego bloga, która poprosiła o przepis na paszteciki drożdżowe, ewentualnie kruche. Wyszłam naprzeciw temu zadaniu i zrobiłam

Kuchnia u Krysi
Filet z indyka duszony z bakaliami 178

Wiem, że teraz jest gorący okres przedświąteczny i nasze myśli błądzą pomiędzy pierogami, uszkami, czy też barszczem, makowcem i piernikiem. Ale zdarzają się też   takie chwile, kiedy trzeba zrobić pyszne danie na obiad, na którym chcemy zabłysnąć i wykazać się nową potrawą z nowym smakiem. Takie właśnie miałam zadanie, kiedy zaprosiliśmy naszych znajomych na obiad. Dla mnie to zawsze

Kuchnia u Krysi
Sos tatarski... nie tylko do jajek 147

osoby uwielbiają białą kiełbasę, jedna nie je w ogóle mięsa. Są tacy, którzy nie jedzą ciasta i tacy, którzy nie lubią intensywnie przyprawionych mięs. Jedni wolą żurek a inni barszcz biały. Jak to wszystko ogarnąć i wszystkich zadowolić? Otóż robię wszystkiego po trochu, bo w końcu okazuje się, że   ten który nie pomyślał, że zje jakąś potrawę, nagle się

Kuchnia u Krysi
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 146

zamiast obfitego posiłku, proponuję zrobić francuskie paszteciki zwane VOL AU VENT. Sprawdzają się zawsze.   Wspaniale smakują podane na gorąco w formie przystawki, albo do obiadu z czerwonym, czystym barszczem.   Te pyszne paszteciki wynalazł francuski kucharz Careme, a nazwa ich nie jest przypadkowa. Ciasto po upieczeniu jest tak lekkie, że „lot z wiatrem” to bardzo trafna nazwa

Kuchnia u Krysi
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy 231

wilgotny, ale da się go pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapce. Zobacz również inne przepisy na dania wege----->  Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną ,  Wegetariański barszcz na botwince ,  Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej ,  Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości

Moje Qulinaria
Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy 361

wilgotny, ale da się go pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapce. Zobacz również inne przepisy na dania wege----->  Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną ,  Wegetariański barszcz na botwince ,  Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej ,  Zupa z czerwonej soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy - przepis: Składniki: (na keksówkę standardowej wielkości

Moje Qulinaria
Barszcz z białą fasolą 194

mnie cenne i wyjątkowe. Bo Was znam - w większości osobiście.  W sumie ciężko mi było nazwać tą zupę i wahałam się z nazwą. Bo czy jest to barszcz czy zupa z burakiem i fasolą ?  Powiem tak: wpadła w rękę mi puszka fasoli. Stała sobie obok puszek pomidorów. W lodówce były młode buraki i marchew.  Na blacie kuchennym

AZgotuj!
Szczawiowa wiosna na talerzu 140

także odrobinę cukru- dodatkowo podkreśla kwaśny smak zieleniny. Jeśli natomiast zupa okaże się za mało kwaśna możemy pomóc sobie niewielką ilością soku z cytryny lub zakwasem przygotowanym na biały barszcz. Mój ulubiony sposób serwowania tej zupy to zalanie nią ugotowanego na twardo jajka. Do towarzystwa natomiast, na oddzielnym talerzyku serwuję świeżo ugotowane ziemniaki. Nie utłuczone, niczym niedoprawione, ot okraszone zasmażką

Pichceniomania
Zupa koperkowa 163

Ponieważ w sumie jest sezon na różnego rodzaju zioła to postanowiłam wykorzystać Koperek.  Zupa szybka i tania jak "barszcz" hahahaha. Zakupy: - bulion ( ja zrobiłam ze skrzydełek 2 szt i 2 kostki rosołowe) - koperek świeży 2 szt - marchewka 2 szt - cebula - przyprawy Przygotowanie: Do bulionu dodaję starta marchewkę i podsmażam cebulę i wrzucam taka do zupy. Chwilę gotuję

Tanio smacznie i prosto
Obłędne bułeczki Joli 125

Wspaniałe bułeczki drożdżowe, na słono, doskonały dodatek do barszczu, wspaniała przekąska, długo zachowują świeżość, ciągle mięciutkie, łatwo i szybko się je przyrządza, zobaczcie sami! Składniki: 0,50 kg mąki 1/2 szkl. letniego mleka 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki oleju 1 jajo 1 kostka sera feta 1 szt. średniego pora pół łyżeczki soli, pieprz Wykonanie: Zrobić rozczyn

kgwjanczewo
Krokiety z mięsem 180

krokiety! Są pyszne z każdym farszem. Dziś zaprezentuje Wam faszerowane mięsem. Idealnie pasują z czerwonym barszczem.  Smacznego! Krokiety z mięsem Składniki   ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 2 jajka 1 łyżka oleju farsz: 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta

Smaki Natalii
KISZONE RZODKIEWKI 165

Oprócz ogórków kisiłam już szparagi (i choć te nie cieszyły się u nas wielkim powodzeniem, to było to ciekawe doświadczenie...), kisiłam także buraki na zakwas buraczany (dodaję go do barszczu, botwiny, można go także pić samego). To hitem jesieni i zimy (wszak dostępna jest cały rok) była u nas kiszona papryka, miałam słoik ukiszonej papryki od jesieni w lodówce, który

Smaczne Zdrowe
Chłodnik 145

obrane i pokrojone w kostkę ogórki, jajka pokrojone również w kostkę. Teraz dodaję odlaną i pokrojoną drobno botwinę, kwasek cytrynowy oraz sól i cukier. Można również dodać trochę koncentratu barszczu czerwonego żeby wzmocnić kolor. I chłodnik skończony! Szybko, smacznie i przede wszystkim chłodno :-) Smacznego

Kuchnia Viki

Proponowane wyszukiwania