Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest(...)mnie (i mojego męża 😉) zdecydowanie lepszy od znanego nam żurku na zakwasie. Jest delikatniejszy... Woda z kiszonych ogórków idealnie nadaje się, zamiast tradycyjnego zakwasu, również do przygotowania żurku na kiełbasie. Tylko musi być to woda z ogórków domowych lub kupnych, ale ekologicznych (kiszonych nie kwaszonych!). Jest to świetna alternatywa, gdy zapomnieliśmy nastawić domowy zakwas, gdyż żurek na wodzie z ogórków
Kuchnia MagdaLenyWielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu nie je mięsa. Dlatego alternatywą jest żurek wegetariański. Jednak u mnie nie jest to typowy żurek bez kiełbasy, lecz przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków, zamiast tradycyjnego zakwasu. Dodatkowo jest on pełen grzybów, a podany jest(...)mnie (i mojego męża 😉) zdecydowanie lepszy od znanego nam żurku na zakwasie. Jest delikatniejszy... Woda z kiszonych ogórków idealnie nadaje się, zamiast tradycyjnego zakwasu, również do przygotowania żurku na kiełbasie. Tylko musi być to woda z ogórków domowych lub kupnych, ale ekologicznych (kiszonych nie kwaszonych!). Jest to świetna alternatywa, gdy zapomnieliśmy nastawić domowy zakwas, gdyż żurek na wodzie z ogórków
Kuchnia MagdaLenyKilka propozycji, które można wykorzystać na Wielkanoc. biała-kiełbasa-domowa żurek-w-chlebie babka-waniliowo-czekoladowa domowe-wędliny-parzone kiełbasa-czosnkowa dwa-schaby-podsuszane
chleba naszegorazem mój żurek postał z domowego zakwasu, który dostałam, i podałam go trochę w innej formie: z tłuczonymi ziemniakami, jajkiem ugotowanym na półmiękko i klopsikami z białej kiełbasy. Echhhh jakie to było dobre 😍 Składniki: ok. 500 ml domowego zakwasu na żurek 150 g boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku majeranek śmietana 18% (u mnie ukwaszona) 2 łyżki mąki sól(...)pieprz włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) ziele angielskie liść laurowy garść suszonych grzybów Dodatkowo jajka ugotowane na półtwardo surowa biała kiełbasa Wykonanie: Do garnka wkladamy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie , pokrojone (wcześniej zamoczone) suszone grzyby i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek
Walijskie Pichceniesię z typowym, wielkanocnym śniadaniem. Te wytrawne gofry są po prostu rewelacyjne! Miały być niebanalną potrawą i rzeczywiście zaskakują fakturą i smakiem – są chrupiące, z drobno pokrojoną, białą kiełbasą w środku, mają posmak lekko chrzanowy, zestawione zostały z lekkimi, świeżymi kiełkami z buraka, rzodkiewką i można je maczać w chrzanowych musach. Prawdziwa fuzja wielkanocnych smaków *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)bardzo drobną kostkę – np. pomiędzy 0,5 – 1 cm. W dość dużej misce zmiksuj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, olej oraz żółtka. Wsyp pokrojoną kiełbasę i wymieszaj z ciastem. Włącz gofrownicę, żeby się rozgrzała do odpowiedniej temperatury. Białka ubij na sztywną pianę i przy pomocy łyżki bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcję ciasta przelej do rozgrzanej
Eat me! Fit me!chrzanowa nie jest bardzo pikantna, więc spokojnie można podać ją także dzieciom. Nie wymaga ona też zabielania. Więcej bezmlecznych przepisów na Wielkanoc znajdziecie w moim zestawieniu . 500 g białej kiełbasy 200 g boczku (może być wędzony) 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek włoszczyzny 100 g chrzanu startego 2 łyżki majeranku 1 łyżka soli 2 łyżki soku z cytryny(...)pół pęczka natki pietruszki pieprz do smaku Do garnka wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy białą kiełbasę, boczek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy razem przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa (pora zostawiamy w całości). Gotujemy warzywa przez 20 minut. Następnie dodajemy 100 g chrzanu, pokrojony boczek oraz 2 łyżki
Dieta bez mlekastatystycznego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE . Mój obiad powstał z tego ,co pozostało w lodówce. Z zupy, której nie podzieliłabym już między nikogo, z jednej kiełbasy białej pieczonej na grillu oraz... Zobaczcie sami! Składniki gęsta zupa z 18 rodzajów warzyw na rosole porządny kawałek sera BRIE 1 kotlet mielony z indyka 1 biała kiełbasa z grilla około(...)pozostałość po paczce 250 g) bazylia świeża z doniczki duża ilość tartego parmezanu makaron penne oliwa z oliwek Posprzątałam lodówkę. Po prostu. Najpierw ugotowałam makaron al dente. Międzyczasie pokroiłam kiełbasę oraz tego jednego kotlecika mielonego. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek, wrzuciłam mięso oraz szpinak. Dosmaczyłam lekko solą i pieprzem. Zupę zmiksowałam , ale nie na krem. Dodałam
Z Kuchni Do Kuchnipęczakiem , żurek – tyle możliwości by wykorzystać zakwas z mąki żytniej . Czy żurek wielkanocny znajdzie się u was na świątecznym stole? PRZEPIS NA ŻUREK Składniki na żurek: 1 kg białej kiełbasy 2 szkl zakwasu na żur – przepis 500g ziemniaków włoszczyzna 1 cebula 10 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 grzybki suszone 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz olej jajka(...)cebuli. Dodajemy grzybki, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą (do 2l). Gotujemy aromatyczny wywar ok 20 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki, dodajemy do zupy. Dodajemy białą kiełbasę w pętkach i gotujemy jeszcze 25 min. Wlewamy zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, majeranek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Żurek podajemy z białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Artykuł
Dorota Smakujewody około 0,5 l zakwasu na żurek (w zależności, czy ma być mniej, czy bardziej kwaśny) kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę marchewka pokrojona w kostkę biała kiełbasa 2 ząbki czosnku listek laurowy, ziele angielskie majeranek , sól , pieprz 4 łyżki śmietany Do garnka wlać wodę, dodać kiełbasę, przyprawy i gotować ok. 15 min. Następnie do wywaru z kiełbasy dodać ziemniaki
Moje domowe kucharzenieSkraca to czas gotowania do minimum i szybko na stole pojawia się moja ulubiona potrawa 😊 W zależności co aktualnie mam w lodówce, dodaję do niej najczęściej i boczek, i kiełbasę, ale niekiedy wystarczy mi wegetariańska wersja, bez dodatku mięsa. Ważne, żeby fasolkę dobrze przyprawić, dlatego nie żałujcie majeranku czy słodkiej papryki, odrobina czosnku i kawałeczek masła na końcu łyżeczki również(...)idealnie podbije smak. Taka fasolka to szybkie i treściwe danie dla zabieganych, na pewno często będziecie do niego wracać 😉 SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 100 g wędzonego boczku 150 g kiełbasy (np. śląskiej) 1 większą cebula 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku 2 puszki białej fasoli konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Słodko-Słony Świat IlonyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Można już coś pomyśleć o potrawach na świąteczny stół. Co roku przygotowuję białą kiełbasę. W zeszłym roku była właśnie z musztardą i piwem. Bardzo Wam polecam! Składniki: kilka białych kiełbasek (surowych) 3 cebule 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) olej 1/2 szklanki piwa słodka mielona papryka ostra mielona papryka(...)Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Zrumienić na patelni na oleju, dodać paprykę mieloną i pieprz cayenne i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Na cebuli ułożyć kiełbasę, nakłuć ją kilkakrotnie wykałaczką. Wlać piwo. 3. Musztardę wymieszać z miodem, mieszanką posmarować kiełbasę. 4. Piec w 180st.C przez 30-40 minut bez przykrycia, co jakiś czas podlewać kiełbaski powstałym
Kuchnia domowa AniGulasz myśliwski z kurczakiem Aromatyczny i wyrazisty w smaku sos z mięsem drobiowym, wędzoną kiełbasą, cebulą, grzybami i kiszonymi ogórkami. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Potrawę możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą. Polecam! Składniki: 0,5 kg podudzia z kurczaka (bez skóry i kości) 1 cebula 1 wędzona kiełbasa 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów(...)gorącej wody i odkładamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy mięso, do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Kiełbasę, cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa *** *** Całość podsmażamy przez około 1 minutę ciągle mieszając *** *** Na patelnie wlewamy wodę w której moczyły się grzyby, oraz dodajemy grzyby
Blog z Apetytemrazem w wersji bezglutenowej – na bazie zakwasu gryczanego. PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY ŻUREK GRYCZANY Składniki na bezglutenowy żurek gryczany: 1 słoik (300-400ml) zakwasu gryczanego 500g białej kiełbasy 500g ziemniaków 1 cebula 1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego sól, pieprz 3 łyżki oleju majeranek jajka na twardo do podania – przepis natka pietruszki(...)obieramy, kroimy na pół i podsmażamy w garnku na oleju. Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę. Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok 30 min. Do wywaru dodajemy też zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek. Zupę podgrzewamy, doprawiamy
Dorota Smakujewykałaczki różne rodzaje mięsa i warzyw. Ja osobiście obsmażam je i duszę na patelni z przykrywką. Jako mięsa polecam użycie piersi z kurczaka, czy indyka i drobno mieloną białą kiełbasę. Taki wybór padł ze względu na czas gotowania mięsa na patelni, bo przecież szaszłyki można sobie upiec spokojnie na grilu. Wtedy można użyć kawałki mięsa wieprzowego, wolowego, czy cielęciny(...)wtedy czas ich pieczenia będzie o wiele dłuższy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI opakowanie długich wykałaczek pierś kurczaka lub indyka drobno mielona biała kiełbasa papryka cebula słonina lub boczek sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić w dużą kostkę piersi drobiowe 3x3cm Pokroić kiełbasę w kawałki 4-5 cm Pokroić słoninę w plasterki Pokroić paprykę i cebulę w kawałki około 3 cm Nadziewać
zielonacukinkakapuście , kto by pomyślał że to taka rewelka Składniki : 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg ) 0,5 kg kiełbasy śląskiej 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego ) 3 duże cebule 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki 1 łyżka chilli lub ostrej papryki jeśli(...)łyżki koncentratu pomidorowego 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek 1 l wody 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego ) 2 łyżki miodu sól ,pieprz do smaku smalec wieprzowy do smażenia Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się zrumienią . Przekładamy do garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę
Ogrodnik w podróży