kiełbasa - 10142 przepisów (strona:187/677)

Młoda kapusta z kiełbasą 260

młodej kapusty wg. mojego przepisu. Do tej pory podawałam ją zasmażaną, dzisiaj jest gotowana i naprawdę pyszna. SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 2 młode marchewki 1 cebula mała parka kiełbasy masło,olej 2 łyżki mąki 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól,pieprz,wegeta,sok z cytryny ewentualnie cukier WYKONANIE: kiełbasę i cebulę pokroić w drobną  kostkę(...)podsmażyć  na złoty kolor, kapustę poszatkować, włożyć do garnka,sparzyć wrzątkiem, odlać wodę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, sparzoną  kapustę,marchewkę i smażoną kiełbasę z cebulką  wkłożyć do garnka,dodać liść laurowy i ziele angielskie , wlać około 200ml wody, gotować do miękkości,  w międzyczasie robimy zasmażkę:na 2 łyżkach masła rumienimy mąkę, mieszamy energicznie najlepiej trzepaczką

Kuchnia Beaty
Żurek 112

zupa to poezja kultywowana od lat. Czasami lekko modyfikowana, jednak smak tej zupy jest niezmienny. Wielki szacuj kto wynalazł zakwas na żur. Na święta podawana jest z białą kiełbasą. Tym razem postanowiliśmy nieco urozmaicić jej aromat przez dodanie wędzonych akcentów. No i oczywiście, koniecznie jajko musi być. Składniki: 320 g polskiej kiełbasy surowej 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 2 marchewki(...)kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 500 ml żuru staropolskiego sól, pieprz Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w grube talarki. Przekładamy do garnka razem z żeberkami, warzywami, liśćmi, ziarnami ziela. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 20 minut, warzywa i żeberka wyławiamy. Marchew kroimy w talarki, pozostawiamy

R'n'G Kitchen
Szybki chłopski gar 90

Chcecie mega syte danie dla swoich facetów? Faceci, nie chcecie stać przy garach? Koniecznie chwytajcie przepis! Składniki: 4 pętka białej kiełbasy parzonej 2 pętka kiełbasy zwyczajnej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 puszki fasoli w pomidorach 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie:   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kiełbasy kroimy w talarki. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy na plasterki. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy fasolę wraz sosem. Podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Normal

R'n'G Kitchen
Talerz dobroci – kompozycja nr 1 77

kolorowo. Polecam do wypróbowania. Oto pierwsza propozycja Co nam trzeba? Na 2 talerze: Kulka sera mozzarella x 2 sztuki Ser kozi w plastrach opakowanie około 8 cm kawałek kiełbasy suchej fuet(jest to kiełbasa wieprzowa, podobna do salami) mała cebula szczypior- 2 łyżki posiekanego mała czerwona papryka bagietka pszenna rukola- 4 łyżki posiekanej sos: oliwa z oliwek- 3 łyżki(...)łyżeczką soku z cytryny. sól i pieprz do posypania Robimy! Kroimy sery w plastry układamy na talerzu obok siebie-naprzemiennie Kiełbasę kroimy w plasterki, układamy na ser, posypujemy posiekaną papryką i cebulką. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu czarnego i polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorem i rukolą. Podajemy z bagietką. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
Kanapki z jajecznicą i kiełbasą 96

Niby taka zwykła jajecznica z kiełbasą ale zawsze można podać ją inaczej i od razu mamy inne śniadanie Składniki / 1 porcja: -2 wiejskie jaja – mała bagietka – kawałek wiejskiej kiełbaski – 1/2 cebuli – 1/2 pomidora – mieszanka ulubionych ziół np. toskańskich – tarty parmezan – kilka liści ulubionej sałaty np. rzymskiej Przygotowanie: Bagietkę kroimy na kawałki i opiekamy(...)chwilkę smażymy. Na koniec wbijamy jaja i wszystko łączymy. Wykładamy na przygotowane grzanki, posypujemy mieszanką ziół i posypujemy parmezanem. Dekorujemy liśćmi sałaty. Smacznego ! Artykuł Kanapki z jajecznicą i kiełbasą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Drobiowe leczo 104

mamy czasu na gotowanie. 2 cebule 1 marchew 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 1 filet z kurczaka (250 g) Przyprawa do mięsa 1 łyżka mąki pszennej 250 g kiełbasy drobiowej 2 ząbki czosnku 1 1,5 szklanki wody 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Oregano Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy(...)kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy mąką pszenną. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Obraną marchewkę oraz pieczarki kroimy w półplasterki. Drobiową kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, marchew i paprykę. Gdy warzywa delikatnie zmiękną dodajemy filet z kurczaka. Czekamy aż wszystko się przesmaży. Następnie dokładamy pieczarki i kiełbasę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Całość

VioletoweKucharzenie
BARSZCZ CZERWONY "CHŁOPSKI" NA ŻEBERKACH 113

odmiany tej pysznej zupy. Pysznej i zdrowej, bo przecież buraki to skarbnica wszelakich witamin! Tak więc jedzmy buraki przez cały rok 😍 Składniki: pasek mięsnych wędzonych żeberek 2 wiejskie wędzone kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego kawałek pora  4-5 buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek koperek śmietana 18% odrobina(...)oleju po podsmażenia kiełbasy ew. ocet, koncentrat buraczany - do doprawienia Dodatkowo: kilka małych ziemniaków jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć żeberka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i  trochę soli. Zagotować, jeżeli na powierzchni zbiorą się szumowiny, zebrać je. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dodać pokrojone dowolnie (kostka

Walijskie Pichcenie
Duszona młoda kapustka 65

dodałam jednak mięsko ( bo jak bez mięska) to bez tego dodatku byłby wspaniały obiadek dla wegetarian. Duszona młoda kapustka - 1 główka młodej , białej kapusty - 2 marchewki średniej wielkości - 2 kiełbasy ( Wasze ulubione) - 1  solidna łyżka masła - sól, pieprz do smaku - pęczek świeżego koperku Kapustę myjemy i kroimy w paski. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy również(...)kosteczkę. Masło roztapiamy w głębokiej patelni lub garnku. Jak się roztopi wrzucamy marchewkę , chwilę dusimy a następnie kapustę i kiełbasę. Mieszamy i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku.Na koniec mieszamy wszystko z posiekanym koperkiem

Kuchnia Pełna Emocji
Jesienny kociołek 126

dużo witamin - w końcu znajdziecie tam troszkę warzyw ;)Do tego kiełbaska i mięsko dla tych co lubią treściwe dania i już obiad gotowy:) Zapraszam: Jesienny kociołek - 2 duże pęta kiełbasy - pół kg mięsa mielonego - 2 czerwone papryki - 2 średniej wielkości papryki - 4 duże kapelusze pieczarek - 2 średnie cukinie - 8-9 dużych mięsistych pomidorów - 400g fasolki szparagowej - u mnie zielona(...)gotujemy tak na pół twardo. Paprykę myjemy i tniemy w kostkę. Cukinię i cebulę obieramy i tniemy w kosteczkę. Czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki obieramy i tniemy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w ćwierćplasterki .Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i tniemy w kostkę. W garnku lub patelni z głębokim dnem rozgrzewamy olej. Na niego wrzucamy mięso mielone i chwilę smażymy

Kuchnia Pełna Emocji
Makaron z białą kiełbasą i kolorową papryką 95

Magda Makaron z ciągnącym serem, słodką, duszoną papryką i chrupiącymi kawałkami kiełbasy – taki pomysł na obiad bardzo mi odpowiada. Szybkie przygotowanie, najlepiej na dużej patelni, gdzie wszystkie składniki można łatwo wymieszać, a do tego przepyszny i mega sycący przepis do zapisania i częstego korzystania. Składniki (na 2 duże porcje): 150g makaronu rurki – użyłam rigatoni 250g cienkich białych kiełbasek(...)pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kiełbasę – smażymy do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Upieczone kawałki kiełbasy ściągamy na talerz, zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Następnie, wrzucamy na patelnię cebulę i smażymy, od czasu do czasu

Smaczna Strona
Domowe wędliny warte zachodu czy nie? 103

sobie chemii, a przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą będą mieć naturalny smak. Robienie domowych wędlin nie musi być trudne Jeśli zamierzasz zabrać się za samodzielne przygotowywanie domowych wędlin i kiełbas, wiedz,  że to wcale nie jest takie trudne. Istnieje wiele stron i blogów poświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy  i służyć pomocą(...)pasztet albo mięso w słoiku. Jeśli jednak masz do dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek, kiełbasa czy polędwica kuszą amatorów smacznych wędliniarskich przetworów. W tym przypadku jednak koniecznie musisz dysponować własną wędzarnią. Dlaczego wędzone wędliny? Wędzenie nadaje produktom wędliniarskim niepowtarzalnego smaku i aromatu . Jest też jednym

Życie zaczyna się w kuchni
Młoda kapusta z kiełbasą 72

Młoda kapusta z kiełbasą to obowiązkowa pozycja w menu w moim domu w sezonie na nowalijki. Tu nie wiem co jest na pierwszym miejscu botwinka czy młoda kapusta, jedno i drugie cieszy się wielkim uznaniem w mojej rodzinie. Także gotuję tę kapustę czy botwinkę do znudzenia. Właściwie nie wiem czy może takie jedzenie się znudzić … Czytaj dalej Młoda kapusta(...)kiełbasą Artykuł Młoda kapusta z kiełbasą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa Złej Teściowej 87

ziemniaków ·        1 marchew ·        Cebula ·        2 laski kiełbasy podwawelskiej ·        Papryka czerwona ·        Papryka żółta ·        Olej do smażenia ·        Kostka rosołowa(...)obieramy, kroimy w kostkę zalewamy wodą, solimy i gotujemy 2.   Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3.   Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz paprykę w paseczki 4.   Pod koniec gotowania ziemniaków, dodajemy kostkę oraz kiełbasę z papryką 5.   Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz fasolkę czerwoną

Kulinarna Chwila
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA, WERSJA II 136

Domowa mielonka, czyli kiełbasa słoikowa cieszy się niesłabnącą popularnością zarówno u nas w domu, jak i na blogu. Dla jednych, to smaki dzieciństwa, dla innych nowe odkrycie, co by nie było, na pewno warto spróbować. Tym bardziej, że dzisiejsze mielonki, pozostawiają wiele do życzenia. Na blogu jest już przepis na idealną słoikową , taką naczochowaną, przepyszną. Tamta ma tylko (dla niektórych(...)jeden minus- ten czosnek, przez jednych uwielbiany, przez innych mniej, lub wcale. Dlatego postanowiłam przygotować wersję słoikowej bez dodatku zwykłego czosnku. Ta kiełbasa nadal jest pyszna, choć bez smaku i aromatu czosnkowego. Bez obaw możemy ją wykorzystać do kanapek do pracy, szkoły, itp. Czosnek zwykły zastąpiłam niedźwiedzim- jest bez intensywnego aromatu, ma też delikatniejszy smak, a walory zdrowotne pozostają

Smaczne Zdrowe
Roladki drobiowe nadziewane białą kiełbasą 83

Roladki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie filetów drobiowych np na świąteczny obiad. Nadzienie z białej kiełbasy świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sosem śmietanowo musztardowym. Jako dodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka(...)podgrzać cały czas mieszając, nie gotować. Roladki pokroić na plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać z ziemniakami puree i ulubionymi surówkami. Smacznego:) Artykuł Roladki drobiowe nadziewane białą kiełbasą pochodzi z serwisu

gotuj ze mną