mamy czasu na gotowanie. 2 cebule 1 marchew 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 1 filet z kurczaka (250 g) Przyprawa do mięsa 1 łyżka mąki pszennej 250 g kiełbasy drobiowej 2 ząbki czosnku 1 1,5 szklanki wody 250 g przecieru pomidorowego Przyprawy: Sól Pieprz Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka Oregano Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy(...)kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz obsypujemy mąką pszenną. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Obraną marchewkę oraz pieczarki kroimy w półplasterki. Drobiową kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy cebulę, marchew i paprykę. Gdy warzywa delikatnie zmiękną dodajemy filet z kurczaka. Czekamy aż wszystko się przesmaży. Następnie dokładamy pieczarki i kiełbasę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Całość
VioletoweKucharzenieodmiany tej pysznej zupy. Pysznej i zdrowej, bo przecież buraki to skarbnica wszelakich witamin! Tak więc jedzmy buraki przez cały rok 😍 Składniki: pasek mięsnych wędzonych żeberek 2 wiejskie wędzone kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego kawałek pora 4-5 buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie liść laurowy majeranek koperek śmietana 18% odrobina(...)oleju po podsmażenia kiełbasy ew. ocet, koncentrat buraczany - do doprawienia Dodatkowo: kilka małych ziemniaków jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć żeberka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i trochę soli. Zagotować, jeżeli na powierzchni zbiorą się szumowiny, zebrać je. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dodać pokrojone dowolnie (kostka
Walijskie Pichceniedodałam jednak mięsko ( bo jak bez mięska) to bez tego dodatku byłby wspaniały obiadek dla wegetarian. Duszona młoda kapustka - 1 główka młodej , białej kapusty - 2 marchewki średniej wielkości - 2 kiełbasy ( Wasze ulubione) - 1 solidna łyżka masła - sól, pieprz do smaku - pęczek świeżego koperku Kapustę myjemy i kroimy w paski. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy również(...)kosteczkę. Masło roztapiamy w głębokiej patelni lub garnku. Jak się roztopi wrzucamy marchewkę , chwilę dusimy a następnie kapustę i kiełbasę. Mieszamy i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku.Na koniec mieszamy wszystko z posiekanym koperkiem
Kuchnia Pełna Emocjidużo witamin - w końcu znajdziecie tam troszkę warzyw ;)Do tego kiełbaska i mięsko dla tych co lubią treściwe dania i już obiad gotowy:) Zapraszam: Jesienny kociołek - 2 duże pęta kiełbasy - pół kg mięsa mielonego - 2 czerwone papryki - 2 średniej wielkości papryki - 4 duże kapelusze pieczarek - 2 średnie cukinie - 8-9 dużych mięsistych pomidorów - 400g fasolki szparagowej - u mnie zielona(...)gotujemy tak na pół twardo. Paprykę myjemy i tniemy w kostkę. Cukinię i cebulę obieramy i tniemy w kosteczkę. Czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki obieramy i tniemy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w ćwierćplasterki .Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i tniemy w kostkę. W garnku lub patelni z głębokim dnem rozgrzewamy olej. Na niego wrzucamy mięso mielone i chwilę smażymy
Kuchnia Pełna EmocjiMagda Makaron z ciągnącym serem, słodką, duszoną papryką i chrupiącymi kawałkami kiełbasy – taki pomysł na obiad bardzo mi odpowiada. Szybkie przygotowanie, najlepiej na dużej patelni, gdzie wszystkie składniki można łatwo wymieszać, a do tego przepyszny i mega sycący przepis do zapisania i częstego korzystania. Składniki (na 2 duże porcje): 150g makaronu rurki – użyłam rigatoni 250g cienkich białych kiełbasek(...)pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kiełbasę – smażymy do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Upieczone kawałki kiełbasy ściągamy na talerz, zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Następnie, wrzucamy na patelnię cebulę i smażymy, od czasu do czasu
Smaczna Stronasobie chemii, a przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą będą mieć naturalny smak. Robienie domowych wędlin nie musi być trudne Jeśli zamierzasz zabrać się za samodzielne przygotowywanie domowych wędlin i kiełbas, wiedz, że to wcale nie jest takie trudne. Istnieje wiele stron i blogów poświęconych wyrobom wędliniarskim. Prowadzone przez prawdziwych pasjonatów mogą być źródłem użytecznej wiedzy i służyć pomocą(...)pasztet albo mięso w słoiku. Jeśli jednak masz do dyspozycji nieco więcej czasu, smaczną alternatywą będą tradycyjnie wędzone wędliny. Tu można już puścić wodzę fantazji. Domowa wędzona szynka, boczek, kiełbasa czy polędwica kuszą amatorów smacznych wędliniarskich przetworów. W tym przypadku jednak koniecznie musisz dysponować własną wędzarnią. Dlaczego wędzone wędliny? Wędzenie nadaje produktom wędliniarskim niepowtarzalnego smaku i aromatu . Jest też jednym
Życie zaczyna się w kuchniMłoda kapusta z kiełbasą to obowiązkowa pozycja w menu w moim domu w sezonie na nowalijki. Tu nie wiem co jest na pierwszym miejscu botwinka czy młoda kapusta, jedno i drugie cieszy się wielkim uznaniem w mojej rodzinie. Także gotuję tę kapustę czy botwinkę do znudzenia. Właściwie nie wiem czy może takie jedzenie się znudzić … Czytaj dalej Młoda kapusta(...)kiełbasą Artykuł Młoda kapusta z kiełbasą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąziemniaków · 1 marchew · Cebula · 2 laski kiełbasy podwawelskiej · Papryka czerwona · Papryka żółta · Olej do smażenia · Kostka rosołowa(...)obieramy, kroimy w kostkę zalewamy wodą, solimy i gotujemy 2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz paprykę w paseczki 4. Pod koniec gotowania ziemniaków, dodajemy kostkę oraz kiełbasę z papryką 5. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz fasolkę czerwoną
Kulinarna ChwilaDomowa mielonka, czyli kiełbasa słoikowa cieszy się niesłabnącą popularnością zarówno u nas w domu, jak i na blogu. Dla jednych, to smaki dzieciństwa, dla innych nowe odkrycie, co by nie było, na pewno warto spróbować. Tym bardziej, że dzisiejsze mielonki, pozostawiają wiele do życzenia. Na blogu jest już przepis na idealną słoikową , taką naczochowaną, przepyszną. Tamta ma tylko (dla niektórych(...)jeden minus- ten czosnek, przez jednych uwielbiany, przez innych mniej, lub wcale. Dlatego postanowiłam przygotować wersję słoikowej bez dodatku zwykłego czosnku. Ta kiełbasa nadal jest pyszna, choć bez smaku i aromatu czosnkowego. Bez obaw możemy ją wykorzystać do kanapek do pracy, szkoły, itp. Czosnek zwykły zastąpiłam niedźwiedzim- jest bez intensywnego aromatu, ma też delikatniejszy smak, a walory zdrowotne pozostają
Smaczne ZdroweRoladki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie filetów drobiowych np na świąteczny obiad. Nadzienie z białej kiełbasy świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sosem śmietanowo musztardowym. Jako dodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka(...)podgrzać cały czas mieszając, nie gotować. Roladki pokroić na plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać z ziemniakami puree i ulubionymi surówkami. Smacznego:) Artykuł Roladki drobiowe nadziewane białą kiełbasą pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąbardzo byśmy chcieli. Na naszym stole pojawią się tradycyjne potrawy, a wśród nich Murzin (Murzyn), wywodząca się ze Śląska Cieszyńskiego potrawa wielkanocna. Jest to ciasto drożdżowe w środku z kiełbasą lub szynką, upieczone w formie chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł trafić do koszyka(...)Wielkanocnych! Składniki: 500 g mąki pszennej typ 1850 100 g masła 2 jajka 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wędzona kiełbasa Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski
Smakowity Blog Kulinarnyczęsto jedyną okazję, a może pretekst, żeby odwiedzić bliskich. U nas będzie jeszcze jedna okazja do świętowania, bo Milenka w niedzielę obchodzi czwarte urodzinki! Wielkanocna rolada z białą kiełbasą Żurek, jajka, ciasto, sałatka i wiele innych.. Co ugotować na święta wielkanocne? Zacznijmy od śniadania! Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych punktów Wielkanocy. Śniadanie wielkanocne Żurek wielkanocny(...)Przejdźmy teraz do obiadu i kilku propozycji jego przyrządzenia. Obiad wielkanocny - Ciasto marchewkowe na słono, jajka faszerowane i sałatka z kurczakiem Pyszne ciasto marchewkowe w wersji na słono z kiełbasą i serkiem. To bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na święta wielkanocne. W normalnej sytuacji napisałabym, że zaskoczycie nim gości, ale tym razem tylko domowników. Pamiętajmy jednak, że domownicy
MamaOskarkabiałe kiełbasy (parzone), 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego), 1 żółtko, 3 łyżki mleka. Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić
Świat Domowej KuchniNowatorskie danie Wielkanocne z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Biała kiełbasa w postaci pachnących kotlecików w wyrazistym sosie chrzanowym, z aromatyczną świeżą natką zachwyci swoim smakiem Waszych gości. Składniki: Kotleciki: 650g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól bułka tarta olej świeża natka z pietruszki do posypania dania Sos chrzanowy(...)łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200ml bulionu drobiowego 4 łyżki chrzanu 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: 1. Kotleciki: Białą kiełbasę wycisnąć z flaka do miski, dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i majeranek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Formować kotleciki średniej wielkości, obtoczyć w bułce tartej i smażyć
Szalona Kuchnia EwelinyKolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha. Składniki: 200 g suchej fasoli „Jaś” 4 czerwone buraczki pętko kiełbasy jałowcowej garść suszonych prawdziwków listki laurowe ziele angielskie 3 ząbki czosnku sól pieprz cukier pomidory w puszce krojone koncentrat pomidorowy mała kapusta włoska(...)puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną ( można podać z keksem śmietany
R'n'G Kitchen