Nie mogę uwierzyć, że już za dwa tygodnie Wielkanoc. Nawet w planach miałam przygotować żurek, ale już z tym wstrzymam się do Świąt. Zapraszam na nieco inną wersję żurku, którą robię między innymi na Wielkanoc. Składniki: ok 2 litry bulionu (zazwyczaj gotuję na wędzonce, może być też warzywny) 500 ml zakwasu na żurek (super sprawdzi się taki domowej roboty ) biała kiełbasa (surowa lub parzona) inna dowolna kiełbasa (zwyczajna, śląska, podsuszana - wedle uznania) kawałek wędzonego boczku 1 marchewka z ugotowanego... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...