kiełbasa - 10142 przepisów (strona:192/677)

Podlaska Chata, czyli tradycyjne wyroby przywołujące wspomnienia z dzieciństwa - recenzja 118

możliwość uwędzenia mięsa u mojej babci. Ale przyznam, że nie zawsze w moim domu są takie smakołyki i wtedy kupujemy je w sklepie. Zawsze zwracam uwagę na jakość mięsa, kiełbas oraz wędlin. Nie chcę, aby moja rodzina spożywała byle jakie produkty z kiepskim składem, które tak naprawdę negatywnie wpływają na nasz organizm. Wiadomo, że mając wybór wybierze się lepszą oraz(...)siebie, ponieważ oferta Podlaskiej Chaty jest naprawdę spora, a w jej skład wchodzi m.in.: - polędwica wiejski -baleron wiejski - boczek wiejski - szynka z tłuszczykiem - polędwiczki wiejskie - pasztet domowy - mnóstwo kiełbas i innych wyrobów. Sklepy firmowe Podlaskiej Chaty mieszczą się w przede wszystkim w Białymstoku oraz także w Sokołach, Olsztynie, Szczytnie, Łomży, Łapach, Zambrowie, Warszawie, Pruszkowie i Łomiankach. Pełna lista i adresy

Di gotuje
Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami 68

jednak po lodówce ajvar, więc postanowiłam go wrzucić do makaronu. Potem doszła do tego kiełba i moje ulubione zielone oliwki. Py-cha. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 300 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść zielonych oliwek 3 czubate łyżki  ajvaru 2 kulki mozzarelli 1 łyżeczka oregano sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy(...)półplasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy. Jeżeli macie ją dość tłustą, dodatkowy tłuszcz do smażenia pomińcie. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Pod koniec dodajemy oliwki i ajvar, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (zostawcie 1/3 szklanki wody z gotowania

Kardamonovy
Faszerowane zrazy z mięsa mielonego 504

Świetny pomysł na smakowity obiadek!     Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka(...)koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka

Blog z Apetytem
Leczo ze smakiem 152

Nasze leczo trochę różni się od tego tradycyjnego, ale smakuje tak dobrze, że postanowiliśmy się podzielić tym przepisem z Wami. Leczo ze smakiem SKŁADNIKI: - 1 litr bulionu - 0,5kg kiełbasy zwyczajnej - 5 średniej wielkości cebul - 2 średniej wielkości cukinie - 400g pomidorów z puszki - 2 ząbki czosnku - 5 plastrów marynowanej papryki - 1 papryka chilli - 100g sosu Ajvar (pikantny) - przyprawy (pieprz, sól(...)chilli, kminek, bazylia) - 1 łyżka oleju Kiełbasę zwyczajną kroimy w plasterki i wraz z pokrojoną w piórka cebulą, smażymy na rozgrzanej olejem patelni. Cukinie kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Potem dorzucamy pomidory, sos Ajvar, krojoną paprykę (chilli i marynowaną) i przyprawy. Wgniatamy również czosnek. Gdy cebula i kiełbasa nieco się podsmażyć, również ją wrzucamy do garnka

Związek na patelni
Zupa ziemniaczana z kiełbasą 133

upodobań i "na oko"', na koniec ewentualnie doprawiam. 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka,seler,por -pokrojone na kawałki 3 cebulki dymki 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy 700 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 900 g wody 2 kostki bulionu drobiowego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 100 g śmietany(...)cebulki dymki, rozdrobnić 4 s/ obr.5 . Dodać 20 gram oleju, poddusić 3min/ varoma/obr.1. Dodać ziemniaki, wodę oraz przyprawy.Gotować 20 min/100 C/obr.1. W międzyczasie podsmażyć na patelni pokrojoną kiełbasę.  2/3 zupy ugotowanej zupy przelać do innego naczynia. Do zupy pozostałej w naczyniu dodać śmietanę i majeranek i zmiksować 20s/obr.7. Zmiksowaną zupę przelać do garnka z zupą wcześniej odłożoną, dodać

Moje domowe kucharzenie
Twarożek Maminkowy 119

Polecamy bardzo dobry twarożek z dodatkami, świetny na kanapki.     Składniki: -opakowanie 20 dkg twarożku naturalnego -kilka plasterków kiełbasy szynkowej -drobny szczypiorek -świeży ogórek -sól, pieprz Plasterki kiełbasy szynkowej kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek kroimy na drobno. Ogórka kroimy w plastry a następnie w drobną kostkę. Pokrojone warzywa i kiełbasę mieszamy. Dodajemy twarożek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy

Maminek kulinarny
Co można przygotować w kociołku myśliwskim? Przepis na grochówkę 179

grochówkę z kociołka, którą przygotowuje moja znajoma. Napiszę tylko krótko – jest przepyszna Składniki: 500 g łuskanego grochu 800 g wędzonych żeberek 500 g ziemniaków  500 g kiełbasy np. śląskiej 300 g wędzonego boczku (powinien być chudy) 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 2,5 łyżki majeranku  3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 kulek(...)Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego wywaru, wyciągając mięso. Cebulę siekamy. Podsmażamy ją na osobnej dużej patelni wraz z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Ugotowane mięso obieramy i dodajemy do kociołka wraz z cebulą, boczkiem i kiełbasą. Mieszamy całość, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek. Uwaga! Teraz należy naszą grochówkę naprawdę często mieszać, aby nie przywarła

Słodkie okruszki
Bigos z cukinii 110

Fajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty. Składniki: * 3-5 średnie bądź małe cukinie (ok. 1 kg - 1,20) * 1 laska kiełbasy * 1 średnia cebula * duży pęczek kopru * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * 1 liść laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego - jeśli ktoś lubi * sól, pieprz Cebulę(...)kiełbasę pokroiłam  kostkę. Podsmażyłam w garnku. W tym czasie pokroiłam cukinię w pół talarki albo ćwiartki, jeśli była większa. Jeśli cukinia ma duże ziarna, wykrawam środek. Kroję zawsze ze skórką. Na ogrodzie wyrosła mi piękna żółta i zielona cukinia. Zawsze robię kolorowe danie z dwóch rodzajów. Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką

Pieprzyć z Fantazją
Kanapki imprezowe 135

przygotować Imprezowe mini kanapki klubowe? przykładowe składniki: Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki Masło, majonez lub serek kanapkowy ogórki małosolne kolorowe pomidorki koktajlowe plasterki kiełbasy salami plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach ser brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka(...)małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki. Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy na mniejsze kwadraty, ser brie kroimy na mniejsze kawałki. Na połowie posmarowanych bagietek kładziemy plasterek sera żółtego, ogórka, połówkę żółtego pomidora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantna zupa z chorizo w stylu hiszpańskim 119

Osobiście nie przepadam za kiełbasą chorizo samą w sobie, ale jako dodatek do dań sprawdza się świetnie. Dziś zapraszam na pikantną i pachnącą zupę w stylu hiszpańskim. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, za to smaczna i sycąca.  Składniki (6 porcji) -200 g pikantnej kiełbasy chorizo -3 czerwone papryki -2 puszki pomidorów -5 ząbków czosnku -5 łyżek oliwy(...)pszenna bagietka -2 l bulionu -60 g tartego sera żółtego -opcjonalnie: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie Bagietkę porwać na kawałki i podpiec w piekarniku do chrupkości. Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Dodać chorizo i paprykę. Poddusić często mieszając. Wlać pomidory i zagotować. Dodać

Zielona Kuchnia
Łazanki z kiełbasą, młodą kapustą i koperkiem 157

Jeśli lubicie łazanki gwarantuję, że ta wersja zasmakuje Wam bardziej niż klasyczna. Idealny, wiosenno-letni obiad:).  1 duża główka młodej kapusty 700g kiełbasy 500g makaronu łazanki  3 młode marchewki 2 młode cebule 1 pęczek koperku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła vegeta 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki(...)koperek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę.  2. W garnku (niekoniecznie z grubym dnem) rozpuszczamy masło. Przekładamy kapustę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy koncentrat, makaron łazanki ugotowany zgodnie z przepisem na opakowani. Doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem

Szefowa kuchni
Kolorowe leczo 203

bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: 3 sztuki kolorowej papryki (czerwonej, żółtej, pomarańczowej), 1 cukinia, 1 ogórek, 1 cebula, 4 pomidory, 300g kiełbasy cienkiej, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Ogórka i cebulę obieram. Cukinię oraz ogórka kroję w półplasterki. Pomidory kroję(...)większą kostkę. Kiełbasę kroję w półplasterki. Cebulę kroję w kostkę. 2. Kiełbasę razem z cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję cukinię, ogórka i paprykę. Smażę około 10 minut. Następnie dodaję pomidory. Mieszam i duszę kolejne 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku oregano, solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łazanki z młodą kapustą 168

Łazanki z młodą kapustą. Dziś polecam Wam prosty i szybki pomysł na  obiad. Takie łazanki bardzo często goszczą na moim stole. Przeważnie wykorzystuję do nich resztki kiełbas, kabanosów (tu mamy dowolność). I młoda kapusta… No cóż, jak jej nie lubić Łazanki z młodą kapustą, to prosta, szybka i tania propozycja na obiad dla całej rodziny. Ja najczęściej podaję(...)pominąć ten składnik. Spróbujcie. Inne propozycje na wykorzystanie młodej kapusty: surówka z młodej kapusty z koperkiem gołąbki z młodą kapustą (bez zawijania) Składniki: 1 młoda kapusta 400 g pieczarek kiełbasa – u mnie podwawelska 3-4 cienkie kabanosy olej do posmażenia składników słodka czerwona papryka (u mnie 4-5 szczypt większych, dajemy do smaku) szczypta suszonej bazylii pieprz

Słodkie okruszki
Sałatka z tortellini i kiełbasą krakowską 137

tortellini (u mnie prosciutto) 4 jajka 1 por 1 czerwona papryka 5-6 ogórków konserwowych 100-200 g kiełbasy krakowskiej 1 puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Tortellini przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół(...)następnie kroimy na paseczki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Ogórki obieramy, kroimy w kosteczkę. Kiełbasę krakowską kroimy na krótkie paseczki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną

Smaki Na Talerzu
Łazanki z młodą kapustą 157

odgrzania. Można ugotować cały gar i mieć obiad na dwa trzy dni. Polecam, bardzo smaczne. Składniki: 40 dag makaronu łazanki 1 główka młodej kapusty 1 laska podwawelskiej cienkiej kiełbasy 30 dag wędzonego boczku 2 cebule 2 szklanki wody 1 duży pęczek świeżego koperku 2 łyżki octu 1,5 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju do podsmażenia(...)czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki Sposób przygotowania: Boczek, kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić do dużego szerokiego garnka i podsmażyć pod przykryciem aż zacznie wytapiać się tłuszcz, kilka razy zamieszać.  Wlać łyżkę oleju i dodać posiekane drobno cebule, zeszklić. Kapustę pokroić dość drobno, dodać do podsmażonej kiełbasy ,wlać wodę, dodać ocet oraz cukier   i gotować pod przykryciem

Wanilia i Kardamon