dodatkami - u nas z domową kiełbaską na ostro, z chili , ogórkiem kiszonym, podsmażoną cebulką i serem żółtym. Tak prosto a tak pysznie! Polecam serdecznie :) Składniki: kromki chleba masło cebula kiełbasa lub szynka (użyłam swojej wędzonej z chili) ogórki kiszone ser żółty Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na maśle. Posolić do smaku. Kiełbasę i ogórki kiszone pokroić(...)plasterki. Kromki chleba posmarować masłem, rozłożyć podsmażoną cebulkę, na to plasterki kiełbasy i ogórka, całość przykryć plastrem sera żółtego. Kromki chleba ułożyć na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C, zapiekać 8-10 minut aż ser na wierzchu się rozpuści. Podawać jeszcze gorące np. z ketchupem
Kocham..lubię..gotuję..swojej prostocie danie idealne na biesiady przy ognisku. Kilka liści białej kapusty 2 kg ziemniaków 500 gramów wędzonego boczku ok.pół kilograma cebuli 600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej ok 300/400 gramów marchewki kilka kulek ziela angielskiego 5 listków laurowych sól i pieprz opcjonalnie wegeta Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na grube plastry lub dużą kostkę według(...)uznania. Cebulę kroimy w piórka. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Następnie dno kociołka smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy. Najlepiej aby były minimum dwie warstwy. Całość przykryć liśćmi kapusty. Przykryć kociołek pokrywką ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy ok. 1,5 godziny
Andzia Pichcimożliwość uwędzenia mięsa u mojej babci. Ale przyznam, że nie zawsze w moim domu są takie smakołyki i wtedy kupujemy je w sklepie. Zawsze zwracam uwagę na jakość mięsa, kiełbas oraz wędlin. Nie chcę, aby moja rodzina spożywała byle jakie produkty z kiepskim składem, które tak naprawdę negatywnie wpływają na nasz organizm. Wiadomo, że mając wybór wybierze się lepszą oraz(...)siebie, ponieważ oferta Podlaskiej Chaty jest naprawdę spora, a w jej skład wchodzi m.in.: - polędwica wiejski -baleron wiejski - boczek wiejski - szynka z tłuszczykiem - polędwiczki wiejskie - pasztet domowy - mnóstwo kiełbas i innych wyrobów. Sklepy firmowe Podlaskiej Chaty mieszczą się w przede wszystkim w Białymstoku oraz także w Sokołach, Olsztynie, Szczytnie, Łomży, Łapach, Zambrowie, Warszawie, Pruszkowie i Łomiankach. Pełna lista i adresy
Di gotujejednak po lodówce ajvar, więc postanowiłam go wrzucić do makaronu. Potem doszła do tego kiełba i moje ulubione zielone oliwki. Py-cha. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 300 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść zielonych oliwek 3 czubate łyżki ajvaru 2 kulki mozzarelli 1 łyżeczka oregano sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy(...)półplasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy. Jeżeli macie ją dość tłustą, dodatkowy tłuszcz do smażenia pomińcie. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Pod koniec dodajemy oliwki i ajvar, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (zostawcie 1/3 szklanki wody z gotowania
KardamonovyŚwietny pomysł na smakowity obiadek! Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka(...)koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka
Blog z ApetytemNasze leczo trochę różni się od tego tradycyjnego, ale smakuje tak dobrze, że postanowiliśmy się podzielić tym przepisem z Wami. Leczo ze smakiem SKŁADNIKI: - 1 litr bulionu - 0,5kg kiełbasy zwyczajnej - 5 średniej wielkości cebul - 2 średniej wielkości cukinie - 400g pomidorów z puszki - 2 ząbki czosnku - 5 plastrów marynowanej papryki - 1 papryka chilli - 100g sosu Ajvar (pikantny) - przyprawy (pieprz, sól(...)chilli, kminek, bazylia) - 1 łyżka oleju Kiełbasę zwyczajną kroimy w plasterki i wraz z pokrojoną w piórka cebulą, smażymy na rozgrzanej olejem patelni. Cukinie kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Potem dorzucamy pomidory, sos Ajvar, krojoną paprykę (chilli i marynowaną) i przyprawy. Wgniatamy również czosnek. Gdy cebula i kiełbasa nieco się podsmażyć, również ją wrzucamy do garnka
Związek na patelniupodobań i "na oko"', na koniec ewentualnie doprawiam. 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka,seler,por -pokrojone na kawałki 3 cebulki dymki 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy 700 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 900 g wody 2 kostki bulionu drobiowego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 100 g śmietany(...)cebulki dymki, rozdrobnić 4 s/ obr.5 . Dodać 20 gram oleju, poddusić 3min/ varoma/obr.1. Dodać ziemniaki, wodę oraz przyprawy.Gotować 20 min/100 C/obr.1. W międzyczasie podsmażyć na patelni pokrojoną kiełbasę. 2/3 zupy ugotowanej zupy przelać do innego naczynia. Do zupy pozostałej w naczyniu dodać śmietanę i majeranek i zmiksować 20s/obr.7. Zmiksowaną zupę przelać do garnka z zupą wcześniej odłożoną, dodać
Moje domowe kucharzeniePolecamy bardzo dobry twarożek z dodatkami, świetny na kanapki. Składniki: -opakowanie 20 dkg twarożku naturalnego -kilka plasterków kiełbasy szynkowej -drobny szczypiorek -świeży ogórek -sól, pieprz Plasterki kiełbasy szynkowej kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek kroimy na drobno. Ogórka kroimy w plastry a następnie w drobną kostkę. Pokrojone warzywa i kiełbasę mieszamy. Dodajemy twarożek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Maminek kulinarnygrochówkę z kociołka, którą przygotowuje moja znajoma. Napiszę tylko krótko – jest przepyszna Składniki: 500 g łuskanego grochu 800 g wędzonych żeberek 500 g ziemniaków 500 g kiełbasy np. śląskiej 300 g wędzonego boczku (powinien być chudy) 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 2,5 łyżki majeranku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 kulek(...)Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do naszego wywaru, wyciągając mięso. Cebulę siekamy. Podsmażamy ją na osobnej dużej patelni wraz z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Ugotowane mięso obieramy i dodajemy do kociołka wraz z cebulą, boczkiem i kiełbasą. Mieszamy całość, wsypujemy nasz groch, dodajemy majeranek. Uwaga! Teraz należy naszą grochówkę naprawdę często mieszać, aby nie przywarła
Słodkie okruszkiFajna sprawa ten bigos. Właściwie odpowiednio zrobiony niczym nie różni się smakiem od młodej kapusty. Składniki: * 3-5 średnie bądź małe cukinie (ok. 1 kg - 1,20) * 1 laska kiełbasy * 1 średnia cebula * duży pęczek kopru * 2 łyżki masła * 1 łyżka mąki * 1 liść laurowy * 3 ziarenka ziela angielskiego * 1 łyżka koncentratu pomidorowego - jeśli ktoś lubi * sól, pieprz Cebulę(...)kiełbasę pokroiłam kostkę. Podsmażyłam w garnku. W tym czasie pokroiłam cukinię w pół talarki albo ćwiartki, jeśli była większa. Jeśli cukinia ma duże ziarna, wykrawam środek. Kroję zawsze ze skórką. Na ogrodzie wyrosła mi piękna żółta i zielona cukinia. Zawsze robię kolorowe danie z dwóch rodzajów. Wrzuciłam pokrojoną cukinię i ziele z liściem do garnka z kiełbasą i cebulką
Pieprzyć z Fantazjąprzygotować Imprezowe mini kanapki klubowe? przykładowe składniki: Bagietka długa, w zależności od ilości gości 1-2 sztuki Masło, majonez lub serek kanapkowy ogórki małosolne kolorowe pomidorki koktajlowe plasterki kiełbasy salami plasterki szynki szwarcwaldzkiej dowolny ser żółty w plastrach ser brie Mix sałat z roszponką Sposób przygotowania kanapek imprezowych: Bagietki kroimy w kromki, każdą smarujemy masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym. Ogórka(...)małosolnego kroimy w plasterki, okrągłe żółte pomidorki kroimy na pół, podłużne czerwone i pomarańczowe kroimy w ćwiartki. Kiełbasę salami zwijamy w ruloniki. Plastry szynki szwarcwaldzkiej są duże, więc kroimy je na pół i skręcamy ozdobnie. Plastry sera żółtego kroimy na mniejsze kwadraty, ser brie kroimy na mniejsze kawałki. Na połowie posmarowanych bagietek kładziemy plasterek sera żółtego, ogórka, połówkę żółtego pomidora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOsobiście nie przepadam za kiełbasą chorizo samą w sobie, ale jako dodatek do dań sprawdza się świetnie. Dziś zapraszam na pikantną i pachnącą zupę w stylu hiszpańskim. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, za to smaczna i sycąca. Składniki (6 porcji) -200 g pikantnej kiełbasy chorizo -3 czerwone papryki -2 puszki pomidorów -5 ząbków czosnku -5 łyżek oliwy(...)pszenna bagietka -2 l bulionu -60 g tartego sera żółtego -opcjonalnie: sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie Bagietkę porwać na kawałki i podpiec w piekarniku do chrupkości. Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Dodać chorizo i paprykę. Poddusić często mieszając. Wlać pomidory i zagotować. Dodać
Zielona KuchniaJeśli lubicie łazanki gwarantuję, że ta wersja zasmakuje Wam bardziej niż klasyczna. Idealny, wiosenno-letni obiad:). 1 duża główka młodej kapusty 700g kiełbasy 500g makaronu łazanki 3 młode marchewki 2 młode cebule 1 pęczek koperku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki masła vegeta 1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki(...)koperek drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę. 2. W garnku (niekoniecznie z grubym dnem) rozpuszczamy masło. Przekładamy kapustę, od razu zalewamy szklanką wody. Posypujemy vegetą. Dodajemy kiełbasę. Dusimy przez około 30-45 minut aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy koncentrat, makaron łazanki ugotowany zgodnie z przepisem na opakowani. Doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem
Szefowa kuchni