kiełbasa - 10519 przepisów (strona:195/702)

Zupa koperkowa z białą kiełbasą 66

wchłonęła bez mięsa, sami wiecie. Powoli zaczyna się dla mnie najlepsza pora roku na zupy, więc spodziewajcie się więcej takich przepisów. Składniki: 1,5 l wody 2 surowe białe kiełbasy 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki mały kawałek selera 1 cebula mały kubek jogurtu naturalnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz (przepis(...)porcji) Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Z kiełbas pozbywamy się skór, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, wrzucamy je do garnka i obsmażamy ze wszystkich stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pod koniec smażenia dodajemy starte warzywa, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i cebulę, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut

Kardamonovy
Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską 59

kima doszła jeszcze jedna osoba, która zwaliła nam się na głowę parę dni temu, a że jest mięsożerna, to ten… Wyszło spoko.   Składniki: 8 małych cienkich kiełbas 2 duże cebule 2 łyżeczki musztardy francuskiej duża szczypta suszonego rozmarynu 1 liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy do nich(...)liść laurowy i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Ściągamy je z patelni. Na tej samej patelni smażymy do zrumienienia kiełbaski, pokrojone w mniejsze kawałki. Do kiełbas dodajemy rozmaryn, cebulę, musztardę, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. Artykuł Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką 72

leczo ZAWSZE robi bez cukinii. Zrobiłam i ja. I pewnie Ty także. Przepis jest prosty, nie ma w nim żadnych kombinacji i zbędnych składników. Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy 2 duże czerwone papryki 2 cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 100 ml wody 1 liść laurowy 1 łyżka oregano lub tymianku 1 łyżeczka mielonej słodkiej(...)papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną paprykę, mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i liść laurowy. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu

Kardamonovy
Gulasz pachnący grzybami 89

Gulasz pachnący grzybami Bardzo syty gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów, dla wzmocnienia smaku można dodać kiełbasę. 60 minut czas przygotowania 6 porcji Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        2 laski kiełbasy podwawelskiej ·        1 cebula(...)rozgrzanym oleju. Podlewamy woda i gotujemy do miękkości około 40 minut. 2.    Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, namoczone wcześniej grzyby oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotujemy 20 minut. 3.    Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i sos do pieczeni rozrobiony w małej ilości wody. Doprawiamy chili

Kulinarna Chwila
Chili z czerwoną fasolą i chorizo 96

sprawdzi się na obiad lub kolację , gdy mamy ochotę na coś smakowitego i ciepłego. Ponieważ najlepiej smakuje z ryżem, będzie sycącym posiłkiem zrobionym w pół godziny. Składniki: 150 g kiełbasy chorizo (najlepiej pikantnej) 500 g mielonej wołowiny 2 puszki krojonych pomidorów w puszce 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki słodkiego sosu chili 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonych(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie) sól do smaku świeża kolendra lub natka pietruszki Chili z czerwoną fasolą i chorizo – przepis Kiełbasę chorizo przetnij wzdłuż, a następnie w mniej więcej półcentymetrowe plasterki. Wrzuć na głębszą, rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, albowiem dużo tłuszczu wytopi się z samej kiełbasy. Podsmażaj, aż kawałki staną się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kasza kuskus z warzywami 118

Szybki i zdrowy sposób na obiad lub kolację. Świetne r ównież na imprezę.  Kiełbasę można śmiało zastąpić piersią z kurczaka lub schabem.Lekkie i pożywne! Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 pomidor 1 bakłażan mała puszka kukurydzy kiełbasa toruńska lub podwawelska 250g kaszka kuskus-200g 2 łyżki przecieru pomidrowego sól,pieprz,szczypta chili Kaszkę kus kus zalewamy(...)wrzątkiem.Odstawiamy.   Cukinię ,cebulę,paprykę i bakłażana   kroimy w kostkę.Pomidora sparzamy ,ściągamy skórkę i również kroimy.   Kiełbasę kroimy w półplasterki,podsmażamy.Dodajemy cebulę,cukinię i bakłażana.Pod koniec smażenia dodajemy paprykę,pomidora i kukurydzę.Wlewamy pól szklanki wody,dodajemy przecier i wsypujemy kaszkę.Mieszamy aż do zagotowania .Doprawiamy solą,pieprzem i chili. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Leczo z fasolką szparagową i papryką 89

Fajny pomysł na szybki obiad lub kolację. Leczo możemy przygotować r ównież zimą z mrożonej fasolki. Podajemy z pieczywem. Składniki: 500 g fasolki szparagowej 400 g kiełbasy 2 papryki czerwone 2 cebule 1 pomidor -mogą być pomidory z puszki 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki mielonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne chili sól i pieprz do smaku olej do smażenia(...)Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Odcedzamy. Kiełbasę kroimy na półplasterki.Podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Papryki kroimy w grubszą kostkę,dodajemy do kiełbasy z cebulą.Pomidora sparzamy wrzątkiem,ściągamy skórkę ,kroimy w kostkę,wrzucamy do warzyw.  Następnie wrzucamy fasolkę,dodajemy przecier,paprykę,chili.Jeśli leczo jest zbyt gęste możemy podlać troszkę

Przepisy mojej mamy
Łazanki z naleśnikami 73

Można je zrobić na różne sposoby np.z kluseczkami,makaronem. Moje są z naleśnikami pokrojonymi w kostkę. Robi się je szybko i są tanie! Składniki: 6 naleśników ok.0,5 kg kiełbasy-kto jaką lubi,u mnie najczęściej toruńska  1 słoik kapusty kiszonej 900 g 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz olej do smażenia 2 łyżki keczupu Kapustę płuczę(...)gotuję ok.10 minut w osolonej wodzie.Odcedzam. Kiełbasę kroję w kosteczkę,podsmażam razem z pokrojoną cebulą na rumiano.Do kiełbasy dodaję pokrojoną kapustę i przesmażam chwilę.Przeciskam czosnek i dodaję pokrojone w kwadraty o boku ok.1 cm naleśniki.Doprawiam solą i pieprzem oraz keczupem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
BIGOS Z CUKINII 117

chłodne dni. Bigos najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu. Smacznie i pożywnie danie. 3 cukinie 2 spore cebule pieczarki 250 g 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy sól, pieprz, koperek, ew. natka pietruszki      Pieczarki kroimy w półplasterki, kiełbasę w plasterki. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. W głębokiej patelni przesmażamy posiekaną cebulę(...)czosnkiem. Dodajemy pieczarki i kiełbasę. Smażymy na większym ogniu około 10 minut, często mieszając.   Dodajemy cukinię z marchwią, smażymy jeszcze 4-5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, podlewamy 150 ml ciepłego bulionu i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki

Smaczne moje
Kapustnica czyli kapuśniak po słowacku 112

Pyszna i bardzo sycąca kapustnica czyli kapuśniak po słowacku. Żeberka, kapusta kiszona oraz swojska kiełbasa, to podstawy kapustnicy. Czym więc się różni od naszego klasycznego kapuśniaku? Przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców oraz innych przypraw, które sprawiają, że w jest niej „więcej smaków”. Kapustnica jest również bardziej treściwa. Przyprawą, która wyróżnia się w tej zupie jest bez wątpienia przesmażona(...)jesienne i zimowe dni. Najlepsza, oczywiście podgrzana następnego dnia kiedy wszystkie smaki się spotęgują. Zapraszamy na przepis. KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kiełbasa swojska wędzona: 150 -200 g kiszona kapusta: 0,5 kg cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka ziele angielskie: 3 kulki liść laurowy: 2 szt. wędzona papryka

Kuchnia Na Wypasie
Fasolka po bretońsku z pieczarkami 143

podaję ze świeżym pieczywem i uważam, że tak smakuje najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Fasolkę po bretońsku z pieczarkami: 400 g fasolki „Piękny Jaś” 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska, zwyczajna) 300 g pieczarek 200 g boczku wędzonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól(...)fasoli). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wstawić na gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka. Boczek wędzony pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w niezbyt małą kostkę lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na większą patelnię przełożyć pokrojony boczek. Wstawić na gaz i smażyć do wytopienia

Danka Pichci
Gulasz alla po węgiersku na kiełabasie z piersią z Kurnej półki 133

Dzień dobry:) mam dzisiaj dla Was pyszny i szybki gulasz alla po Węgiersku z wyśmienitą kiełbasą z piersią z Kurnej półki Cedrob.   Łatwy w przygotowaniu, rozgrzewający, idealny na jesienne chłody. Jestem pewna że swoim smakiem zachwyci Waszych domowników. Zapraszam na stronę Cedrob do zapoznania się z szerokim asortymentem produktów.  Składniki: 698 g  kiełbasy z piersią z Kurnej(...)łyżki oleju    Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, przekładamy cebulę i zioła, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.Podsmażamy na rumiano. Wlewamy sos pomidorowo-paprykowy i gotujemy około 7 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę lub paseczki i dusimy na małym ogniu aż lekko zmięknie.Przyprawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Krupnik na wiejskiej kiełbasie z Kurnej półki 134

Dzień dobry :) Mam dla Was propozycję pysznej sycącej zupy, krupnik. Na jesienne chłody, po ciężkim dniu pracy będzie w sam raz. Zupę ugotowałam na przepysznej  kiełbasie wiejskiej Cedrob . Zapraszam i polecam :) Składniki: 2 długie pętka kiełbasy wiejskiej z Kurnej półki 100 g kaszy jęczmiennej pęczek włoszczyzny do zupy 2 małe marchewki kawałek pora 4 duże ziemniaki 1 łyżka posiekanej(...)natki pietruszki sól, pieprz lub domowa wegeta do smaku 100 ml słodkiej śmietanki     Wykonanie:   Warzywa obieramy i myjemy. Kiełbasę kroimy w plasterki, przekładamy do garnka. Następnie dodajemy włoszczyznę i marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Zalewamy wodą tak około 2, 2,5 litra.  Gdy woda się zagotuje dodajemy domową wegetę lub sól. Gotujemy na małym ogniu

Sama słodycz i szczypta chili
Ziemniaki w sosie serowym z szynką 78

dania potrwa tylko ok. 45 minut. W czasie, kiedy będą się piec ziemniaki , sporządzisz aromatyczny sos serowy. Potem wystarczy tylko wymieszać go z pokrojoną w paseczki szynką lub grubą kiełbasą i polać gorące ziemniaki. Do tego błyskawiczna surówka i pełen obiad gotowy. Klasyczne pieczone ziemniaki i sos serowy to wyjątkowe połączenie smaków. Szynka wypełnia doskonale brak mięsa w tym daniu(...)obiad. Mamy nadzieję, że nasza propozycja przypadnie Wam do gustu i będziecie często do niego wracać. ZIEMNIAKI W SOSIE SEROWYM Z SZYNKĄ Składniki: ziemniaki: 1 kg szynka lub gruba kiełbasa: 100 – 150 g ser : 100 g śmietana 30 % : 100 – 150 ml sól i pieprz wędzona papryka: 0,5 łyżeczki ostra papryka: 0,5 łyżeczki masło: 1 łyżeczka ZIEMNIAKI

Kuchnia Na Wypasie
Ekspresowa sałatka huzarska 1256

Tylko 3 proste składniki, kilka minut i nasza ekspresowa sałatka huzarska gotowa. Sałatka jest niezwykle soczysta i bardzo aromatyczna. Ten zapach, to z pewnością zasługa swojskiej kiełbasy i pysznego sosu czosnkowego na bazie majonezu. Głównym składnikiem jest tu jednak pomidor i to on odpowiada za klarowność całego zestawu. Smaków dopełnia pachnący wędzony żółty ser. Huzarska, to godna uwagi propozycja(...)produktów, które są w każdej kuchni. Zapraszamy więc na ten prosty przepis i mamy nadzieję, że nasze smaki przypasują również Waszym gustom. EKSPRESOWA SAŁATKA HUZARSKA Składniki: pomidory: 3 szt. kiełbasa swojska wędzona: 1 pętko ser wędzony: 100 g Sos: majonez czosnek: 2 ząbki sól i pieprz do smaku EKSPRESOWA SAŁATKA HUZARSKA Wykonanie: 1. Czyste pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy

Kuchnia Na Wypasie