kiełbasa - 10142 przepisów (strona:204/677)

FORSZMAK 343

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz(...)większym garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem. Dodaję kolejną łyżkę oleju i podsmażam cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodaję paprykę pokrojoną

JejKuchnia
Sylwester 2017 247

grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka(...)pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta

Moja smaczna kuchnia
Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem 123

losie! Pomysł był spoko, ogólny smak bigosu - genialny. Tylko ta gorycz... Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł. Polecam więc(...)łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę.  Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru

Kardamonovy
Penne w sosie pomidorowym z białą kiełbasą i olejem z ostropestu 154

lampki czerwonego wytrawnego wina, które...w tym daniu będzie nam akurat potrzebne! Składniki makaron penne butelka lub dwie,sosu pomidorowego najlepiej w wersji RUSTICA garść świeżej bazylii opcjonalnie kiełbasa biała dobrej jakości, soczysta i aromatyczna drobno pokrojona czerwona lub biała cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku chlust czerwonego wina olej z ostropestu olej kokosowy  do smażenia(...)parmezan Gotujemy makaron al dente. Do dużego garnka z grubym dnem dodajemy oleju kokosowego, a na rozgrzany wrzucamy białą kiełbasę i drobno pokrojoną cebulę. Smażymy delikatnie, następnie dodajemy chlust czerwonego wina.Zamykamy pokrywkę i dusimy. Kiedy alkohol wyparuje dodajemy bazylię i zalewamy sosem pomidorowym. Solimy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy około 1 godziny. Jeśli pomidory wydają

Z Kuchni Do Kuchni
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI 252

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej, 50 dag pieczarek, średniej wielkości ogórek kiszony, 500 g sosu do spaghetti, pieprz chili cayenne, sól, zioła prowansalskie, 4 plastry sera żółtego. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie(...)kroję w plastry. Na łyżce oleju podsmażam kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni dodaję pokrojone w większą kostkę warzywa - pieczarki i paprykę oraz odrobinę soli. Podsmażam do momentu wyparowania wody z pieczarek, dodaję ogórka pokrojonego w małą kosteczkę, smażę jeszcze przez chwilę. Do podsmażonej kiełbasy z warzywami wlewam sos, dodaję zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu chili cayenne, gotuję

JejKuchnia
Leczo z piekła rodem 88

piekła rodem ? :) Dzięki ketchupowi Kotlin z piekła rodem smak będzie wyrazisty i pikantny! Jeśli lubicie takie smaki - zapraszam po przepis :) #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki: 2 duże pętka kiełbasy (użyła podwawelskiej) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 niewielka cukinia 1/2 średniej wielkości cebuli 3/4 szklanki ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot 1/4 szklanki ketchupu kotlin łagodny (dla złagodzenia(...)pikanterii) 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka słodka papryka ostra Przygotowanie: Pierwszy etap to pokrojenie i obranie składników jeśli tego wymagają: - kiełbasę kroimy w kostkę - paprykę czerwoną i zieloną oczyszczamy ze środka, cukinie obieramy, cebulę obieramy z łupinek a następnie kroimy wszystko w kostkę Kolejny krok: W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną kiełbasę, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy pokrojone

Gotuj z Mąką
Domowy bigos 168

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie on niezwykle aromatyczny i zapach rozniesie się po całym domu. W przeciwieństwie to wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej(...)bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy bigos

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbasa z fasolką kukurydzą i czarną marchewką 161

mnie to zdecydowanie za szybko. Mam dla was propozycję na danie jednogarnkowe lekko pikantne, sycące i rozgrzewające. Taki ciekawy kolor to przez dodanie czarnej marchewki. Składniki: 500 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 1 średnia cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2 czarne marchewki 4 łyżki kukurydzy z puszki 200 fasolki zielonej mrożonej 2 łyżki(...)ketchupu łagodnego szczypta ostrej papryki sól do smaku Zasmażka: 1,5 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki

Ala piecze i gotuje
Rozgrzewająca zupa z kolorową papryką 121

wspaniałą zupę, w której zdecydowaną królową jest papryka – pomarańczowa, żółta oraz zielona. Jest ona bardzo pożywna zwłaszcza, dzięki dużej ilości warzyw. Ja podałam do niej lekko podsmażone plasterki kiełbasy. Jeśli nie jecie mięsa spokojnie można wykonać ją w wersji wegetariańskiej. Składniki: 3 kolorowe papryki: zielona, pomarańczowa oraz żółta pokrojone w cienkie paseczki 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół(...)ząbki czosnku, przekrojone na pół 1 średnia cebulka pokrojona w piórka pomidory z puszki 1 l bulionu warzywnego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek olej kawałek kiełbasy pokrojonej na plasterki i lekko podsmażonej na patelni Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę oraz paprykę. Podsmażamy aby papryka lekko zmiękła. Pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek i obficie

Życie ze smakiem
Domowy bigos 163

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie on niezwykle aromatyczny i zapach rozniesie się po całym domu. W przeciwieństwie to wielu innych przepisów, tej wersji bigosu nie musicie zbyt długo gotować. Jednak pamiętajcie im częściej będziecie go podgrzewać tym będzie bardziej(...)bigos idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do innego dania. Domowy bigos – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg kapusty kiszone 20g grzybów suszonych 250g kiełbasy 1 cebula 2 łyżki powideł śliwkowych 1 jabłko olej do smażenia sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka kminku 2 -3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku 500ml wody Domowy bigos

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne i szybkie kanapeczki na ciepło 1792

Wczoraj na kolację gościły u nas takie kanapeczki. Smakowały i znikały bardzo szybko. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka ulubionych składników, które wszyscy lubią: posmarowany chlebek, warzywa i kiełbasa. Do tego ser żółty. I całość w piekarniku przez 20 minut...  To co? Skuszeni? Cały przepis po kliknięciu w przycisk na dole:  Pyszne i szybkie kanapeczki na ciepło(...)opakowanie chleba krojonego (ok. 600g) margaryna do smarowania 5-6 parówek 1 pęto kiełbasy zwyczajnej 2 pomidory 5-6 plastrów mielonki 40 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz Chleb posmarować margaryną i przełożyć na brytfannę. Parówki pokroić w krążki. Kiełbasę, pomidora i mielonkę pokroić w małą kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojone składniki przełożyć na chleb. Posypać

Gotuję Testuję
Domowa fasolka po bretońsku 163

najmniej przez całą noc. To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis… Domowa fasolka po bretońsku – składniki 400-500g fasoli 250 g wędzonego boczku 500g kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pomidory w puszce 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki majeranku liść laurowy 3-4 ziela angielskie olej do smażenia Domowa fasolka po bretońsku(...)przesmażamy drobno pokrojony w kostkę boczek , dodajemy do fasoli. Jeśli wytopi nam się zbyt dużo tłuszczu odsączamy go na sitku. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i również przekładamy ją do fasoli. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i przyprawiamy fasolę przyprawami. Gotujemy ją jeszcze przez ok. 20 minut. Smacznego! Post Domowa fasolka po bretońsku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kasza gryczana z kiełbasą i brukselką 100

Całość bardzo smakowita, mąż choć nie jest fanem brukselki, zjadł ze smakiem... Składniki: 1 i 2/3 szklanki kaszy gryczanej palonej ok 12 brukselek 1 średnia cebula 1 laska dobrej kiełbasy (zwyczajnej, toruńskiej, podwawelskiej) sól, pieprz, cukier olej do smażenia Brukselkę umyć, ugotować w ocukrzonej wodzie do miękkości. Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić(...)rozgrzany olej. Kiełbasę pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć aż cebula się zezłoci. Dodać brukselkę i jeszcze chwilę smażyć. Kaszę odcedzić, wyłożyć kiełbasę z cebulą i brukselką. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Czerwień i błękit
Torcik makaronowy 132

Postanowiłam zrobić jesienny makaron w formie tortu. Wykorzystałam do tego przepisu makaron Lubella spaghetti. Zapraszam #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposobnajesien Składniki: 200 g makaronu Lubella spaghetti 1 łyżka oleju 100 g kiełbasy chudej 1 średnia marchewka pół czerwonej średniej papryki 4 łyżki papryki konserwowej pół łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku suszonego sos: 1/2 szkl mleka 2 jajka 100 g mozzarelli(...)przelewamy zimną wodą. Tortownicę wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej makaron. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.Kiełbasę również kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnie rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i ją przesmażamy. Następnie dodajemy pokrojona paprykę i startą marchewkę oraz sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką i czosnek suszony. Mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Biała kiełbasa z okrą i ryżem 71

Pyszne danie jednogarnkowe. Polecamy ;) Składniki 300 g okry 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 strąki chilli 350 g pomidorów 2 łyżki masła sok z cytryny 3 pętka białej kiełbasy parzonej 100 g ryżu sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Strąki okry myjemy, odcinamy „ogonki”. Cebule oraz czosnek drobno siekamy, papryczki kroimy wzdłuż, usuwamy(...)nasiona i również siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy miąższ, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chilli, pomidory, strąki okry oraz kiełbasę. Dusimy pod przykryciem 5 min, po czym dodajemy ryż. Gotujemy pod przykryciem do jego miękkości. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen