cebule (u mnie czerwone), kiełbasa surowa typu polska, chorizo, sól, cukier, olej Cebule obrać z łuskwin, ściąć wierzch i spód. Ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, ułożyć na durszlaku i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć środki cebul. Na spodzie cebuli powstanie dziura, którą należy zasklepić kawałkiem cebuli. Kiełbasę wyjąć z flaka, rozgnieść. Wypełnić cebule kiełbasą. Skropić olejem
królestwo garówmąki pszennej 2 łyżeczki drożdży suszonych 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżka ulubionych ziół (u nas oregano) 1 kiełbasa grillowa FARSZ: 250 g sera capri 1 kulka mozarelli bazylia świeża DODATKOWO: dip czosnkowy pomidorki kiełbasa sól pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dolewamy letnie mleko z wodą oraz oliwę. Dodajemy(...)ulubione zioła i ugniatamy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę do ciasta i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulkę, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Capri mieszamy z pokrojoną drobno mozarlellą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Dzielimy farsz na 7 części i formujemy kulkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Każdą część wałkujemy na placki. Na środku każdego
Kuchnia w oparachTanie, proste i szybkie danie z makaronem. Zrobimy je w kilka chwil. 400g kiełbasy 400g makaronu 2 puszki pomidorów 300g pieczarek 3 duże cebule 1 por 3 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku olej sól, pieprz, papryka słodka, vegeta 1. Kiełbasę, pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki, marchew i pietruszkę ścieramy(...)małych oczkach tarki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, posypujemy vegetą, dusimy aż puszczą soki. Wtedy dodajemy pomidory, zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy przez około 25 minut do miękkości składników. Doprawiamy do smaku. 3. Powstały sos łączymy z makaronem. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnizrobią prawdziwą furorę na spotkaniach z rodziną i znajomymi. W zależności od wielkości Waszych kociołków powiększacie ilość składników, zasada jest tylko jedna tyle samo żółtego grochu co boczku i kiełbasy, a ilość przypraw dozujcie według Waszych upodobań. Składniki: - 50 dag grochu żółtego, połówek - 50 dag wędzonego boczku, ja użyłam od Hańderka - 50 dag dobrej kiełbasy - 2 duże cebule(...)wędzona słodka i ostra - olej - woda lub bulion ok. 3 litrów 1. W dużym rondlu lub w kociołku rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, obsmażamy pokrojony boczek oraz kiełbasę, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i razem smażymy przez minutę, a następnie podlewamy wodą i dodajemy groch. 2. Grochówkę gotujemy przez ok. 40 minut do godziny, aż groch się częściowo rozpadnie
Apetyczna babeczkasamą myśl ślinka mi leci.. :) Zapraszam po przepis! :) Składniki: 1 spód do pizzy (użyłam ciasta na pizzę z tego przepisu: LINK ) kilka plasterków salami 1 pętko kiełbasy (użyłam myśliwskiej) 2 jajka 80 ml śmietany 30% 3 łyżki startego żółtego sera 7-8 liści szpinaku sól pieprz gałka muszkatołowa 1-2 łyżki sosu na spód, użyłam słodkiego chili(...)równo rozkładamy. Nadmiar ciasta z góry odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :). Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Szpinak sparzamy, kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy ze śmietaną. Dodajemy pokrojony szpinak oraz starkowany
Gotuj z MąkąSzybkie, soczyste roladki z indyka nadziane niezwykle aromatyczną, wyrazistą pikantną tradycyjną hiszpańską kiełbasą i ciągnącym żółtym serem to świetna propozycja mięsnego dodatku do dania obiadowego. Roladka sprawdzi się również w roli imprezowej przekąski serwowanej na zimno. Składniki: 750g fileta z indyka 20 plastrów kiełbasy chorizo 10 plastrów żółtego sera np. gouda sól pieprz przyprawa do kurczaka oliwa do posmarowania roladek(...)dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Na każdy plaster fileta położyć po 2 plastry sera i 4 plastry kiełbasy chorizo, a następnie zwinąć w roladkę. 3. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Szalona Kuchnia Ewelinysmak nie był już niestety taki sam. Wypróbujcie :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe” Składniki potrzebne do przygotowania zupy węgierskiej: 25 dag dobrej kiełbasy, ¾ l bulionu, 30 dag ziemniaków, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki majeranku, sól i pieprz(...)natka pietruszko – opcjonalnie. Sposób przygotowania zupy węgierskiej: Cebulę i ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Paprykę płuczę, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę, kiełbasę również kroję w kostkę. Kiełbasę podsmażam na niewielkiej ilości oleju, gdy jest już lekko zarumieniona dodaję cebulę i czekam aż się zeszkli. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki oraz paprykę
Gotuj Się Kto Możepyszną zupą. Danie wyszło pyszne, delikatne a kiełbaska chrupiąca. Składniki: 1 op. Żu rek Winiary 750 ml zimnej wody 2 szalotki 200 ml słodkiej śmietanki 4 jajka 4 białe kiełbasy sól pieprz majeranek 1 łyżka masła Żurek rozpuszczamy w zimnej wodzie. Białą kiełbasę gotujemy ok 10 minut razem z żurkiem Winiary Pod koniec gotowania zabielamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)majerankiem Szalotkę kroimy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dno układamy szalotkę oraz pokrojoną białą kiełbasę. Zalewamy wszystko żurkiem. Wbijamy jajko i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz dodajemy mały wiórek masła. Pieczemy w 180 st C do momentu aż jajko zetnie się. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachprzyrządzeniu toczyć walki z górą naczyń. Samo gotowanie zajmuje niewiele czasu, więcej potrzeba na krojenie i obieranie warzyw, dlatego ja wcześniej przygotowuje sobie większość składników począwszy od boczku i kiełbasy, następnie oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję paprykę, ściągam skórkę z pomidorów, a dopiero później "odpalam" kuchenkę. Leczo to samo zdrowie - w końcu już papryka daje nam porządny zastrzyk witamin(...)najlepiej zieloną i choć dużą - to nie przerośniętą, gdyż ma wtedy twardą skórkę i jest niesmaczna. Składniki: (Porcja na duży 5-litrowy garnek) ok 15 dag boczku 4 laski kiełbasy kilka papryk z każdego koloru - czerwona, zielona, żółta ( u mnie 9 różnej wielkości) ok 1,5 kg pomidorów duża cukinia dwie cebule sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra W dużym
Nie do chrzanu!Smaczny sposób na szybkie danie Składniki 1 kg białej kiełbasy surowej 4 cebule 500 ml jasnego piwa 2 łyżki musztardy 4 ziarna jałowca Przygotowanie Białą kiełbasę nakłuwamy wykałaczką. Piwo mieszamy z musztardą. Cebule kroimy na większe kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy kiełbasę, dodajemy cebule, jałowiec i zalewamy marynatą. Całość pieczemy 45 min w temperaturze
R'n'G KitchenChrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej, pikantnej kiełbasy chorizo, czerwonej cebuli, które idealnie współgrają ze słodkością mango to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru(...)wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 100g kiełbasy chorizo w plastrach 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 150g pieczarek 3 łyżki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 80g żółtego sera gouda 120g sera mini mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki
Szalona Kuchnia EwelinyIdealna na obiad, syta i smaczna! Składniki (na 3 porcje): 200 g suchej fasoli Jaś 120 g wędzonego boczku 125 g kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów sól pieprz 1-2 łyżki majeranku 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Przygotowanie: Suchą fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodę (tak mniej więcej(...)godziny. Jeśli zajdzie potrzeba i woda się będzie wygotowywać to dolewamy. Po tym czasie wylewamy wodę i wlewamy świeżej (ok. 3-4 szklanek). Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek co chwilę mieszamy, dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Smażymy aż boczek się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka z fasolą
Gotuj z MąkąSkładniki: - 1 udko z kurczaka - 3-4 pętka białej kiełbasy - 3 litry wody - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (ok 30g) - 2 łyżki siekanego pora - 200-250ml śmietany 18% - 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu(...)Przygotowanie: Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i gotujemy. Doprawiamy do smaku
Kulinarne blogowanieszkodzi na przeszkodzie, żeby zrobić je również na Święta Wielkanocne. Wystarczy tylko kilka składników i mamy coś innego na śniadanie wielkanocne. Z pewnością zaskoczycie nimi gości. Składniki: biała kiełbasa parzona Hańderek ogórki kiszone jajka przepiórcze kiełki brokułu i rzodkiewki chrzan Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Kiełbasę i ogórki pokroić w plasterki. Na drewniane widelczyki lub wykałaczki nabić białą kiełbasę, ogórek
Ala piecze i gotujeświeżym koperkiem. Potrzebujemy: 500 g obranej marchewki 4 jaja 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Nadzienie: 300 g twarożku kanapkowo - sernikowego Mój ulubiony 150 g kiełbasy krakowskiej 1/2 pęczka koperku 1/4 czerwonej papryki sól, pieprz Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i przesmażamy chwilę drobno posiekany czosnek. Do czosnku dodajemy utartą na małych oczkach marchew, doprawiamy solą(...)dużą standardową blaszkę wykładamy sobie papierem do pieczenia, możemy również w tym czasie przygotować nadzienie. Koperek i paprykę drobno siekamy i dodajemy do twarożku. Doprawiamy go solą i pieprzem. Kiełbasę należy pokroić w cienkie plasterki. Do wystudzonej marchewki dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka delikatnie mieszamy z marchewką. Całość wykładamy
MamaOskarka