chrzanową? Idealnie będzie się komponować ze świątecznymi jajkami ! A sam chrzan, mnie osobiście bardzo mocno kojarzy się z tymi świętami ... :) Składniki: 2 l bulionu ok. 300 g białej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków słoiczek chrzanu (160 g) 200 ml śmietany 30 % kilka plasterków boczku surowego wędzonego majeranek sól pieprz czerwona słodka papryka olej świeży szczypiorek(...)jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wraz z kiełbasę. Przekładamy zawartość patelni do gotującego się bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę, surowe ziemniaki oraz pokrojony na kawałki czosnek. Posypujemy czerwoną słodką papryką i gdy czosnek się zarumieni - przekładamy warzywa
Taste Therapymacie pomysłu na obiad to zapraszam na takie oto placuszki na słono z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI , polędwicą, serkiem topionym i suszonymi pomidorami.Placki podałam z wyśmienitym ketchupem FOLWARK . Zapraszam do wypróbowania :) 1,5 szklanki mąki typ 550 1/2 słoika kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 4 suszone pomidory z oleju 1 podłużny serek Hohland z papryką 1 mała cebulka(...)polędwicy sopockiej 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do polania ketchup FolWark olej do smażenia Kiełbasę słoikową, polędwicę, serek, pomidory i cebulę drobno kroimy. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka, i wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy przyprawy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze mieszamy
Sama słodycz i szczypta chilikilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 szklanka śmietanki 30% 2 szklanki zakwasu pszennego 4 ząbki czosnku 4-6 kawałków białej kiełbasy 1 cebula 200g boczku (najlepiej wędzonego) 4-6 jajek garść roztartego w dłoniach majeranku 1 duża łyżka chrzanu pieprz i sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wędzone żeberka zalewamy wywarem mięsnym(...)ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas pszenny oraz czosnek - gotujemy powoli kolejną godzinę. Krok 3. Śmietankę hartujemy gorącym barszczem, wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy chrzanem. Krok 4. Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach, wkładamy do barszczu i gotujemy 10 minut - wyjmujemy i kroimy na plasterki. Krok 5. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni na złoto
Moja Książka Kucharskagodne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa wieprzowego 300g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka(...)niewielkim ogniu. Krok 3. Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam. Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki. Krok 4. Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy. Krok 5. Na tej samej patelni, z dodatkiem
Moja Książka Kucharskakażdy dzień roku, ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :) Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka ser wędzony Przygotowanie(...)Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować
Malinowo w kuchniWraz z nadejściem wiosny świętujemy co roku Wielkanoc, ustalamy menu w którym najczęściej łączymy tradycję z nowoczesnością, nie zaszkodzi przecież troszkę poeksperymentować. Dla mnie święta Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy to jak mazurek bez bakalii. W tym wydaniu zyskała na smaku a dobre przyprawy Galeo podkręciły jej delikatny smak. Lepszej nie jadłam. Obowiązkowa propozycja dla domowników i gości(...)świątecznym stole. Składniki: 1/2 kg białych kiełbas 5 średnich cebul 1 mała główka czosnku 1 winne jabłko ½ szklanki białego wytrawnego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: 1 łyżka majeranku Galeo 1/2 łyżeczki kminku Galeo ½ łyżeczki oregano Galeo ½ łyżeczki ziołowego pieprzu Galeo Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Cebulę obrać pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić
Wanilia i KardamonCudownie pachnie papryką a smakuje jeszcze lepiej :) Sk ł adniki: 3 papryki czerwone 3 papryki żółte 3 papryki zielone 3-4 białe cebule 500-600g kiełbasy (dowolnej) 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia Sól, ś wie ż o zmielony czarny pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania : W dużym garnku podgrzewamy nieco oliwy i szklimy posiekane w kostkę cebule. Kiełbasy(...)kroimy w większą kostkę i dodajemy do cebulki. Przesmażamy razem aż kiełbasa się zarumieni. Papryki kroimy w dowolnej wielkości kostkę i dodajemy do garnka. Przesmażamy razem kilka minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy szklanką wody. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką
Pyry na Gazdużej patelni aż do zrumienienia na oleju z pomidorów. Do gotującej się wody wrzucamy makaron, pilnując, aby się nie rozgotował. Pomidory kroimy w takiej samej wielkości kostkę, co kiełbasa. Dodajemy na patelnię, kiedy kiełbasa nabierze już złotego odcienia. Siekamy natkę pietruszki. Odkładamy odrobinę na bok - posłuży do posypania na talerzu. Makaron odcedzamy i przekładamy do kiełbasy. Dodajemy pietruszkę
Kuchnia od dwojgaBiała kiełbasa kojarzy się nieodłącznie ze świętami Wielkanocy. Pachnąca, pełna ziół, aromatyczna. Na jej przygotowanie sposobów jest mnóstwo. Staram się urozmaicać jej smak i w każde święta zaskakiwać innym jej smakiem. Przed świętami często eksperymentuję z dodatkami, by powstało coś pysznego! Tak było i tym razem. Mąż i synowie poddani zostali próbie i .. prosili o dokładkę. Kiełbaskę mogę więc polecić(...)prawdę przepyszna! Tak aromatycznej jeszcze nie jedliście, wszystko za sprawą przypraw Galeo, którymi, aż pachnie w mieszkaniu podczas gotowania. Składniki: biała kiełbasa parzona ziele angielskie Galeo- 5 sztuk majeranek Galeo- 2 łyżki pieprz ziarna Galeo- 6 ziarenek liść laurowy Galeo- 3 listki 1 cebula 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy miodowej Kiełbasę wkładamy do gorącej wody z przyprawami
Z Majeczką w kuchninaleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 1/2 szklanki wody gazowanej, 3/4 szklanki mleka, mąka, sól, 2 małe jajka, 2 łyżki oleju. Składniki na farsz: większy kawałek ulubionej kiełbasy, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule szalotki (możecie użyć też zwykłej lub całkowicie pominąć), 1/2 mniejszej papryki czerwonej, puszka pomidorów krojonych, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, słodka papryka, sól, cukier, 3 płaskie(...)uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne i papryki słodkiej. Kiedy warzywa z kiełbasą lekko się
JejKuchniaNajlepsze na świecie, szybkie i pyszne leczo z piersią z kurczaka oraz kiełbasą. Przepis ten jest bardzo prosty, a samo leczo praktycznie gotuje się samo. Ważne jest jednak, aby paprykę dodać dokładnie 20-30 minut przed końcem, w zależności od grubości papryki. Danie jest idealne jako obiad na dwa dni :) Składniki: * 3 kabaczki * 3 czerwone papryki * 2 piersi z kurczaka(...)kawałek kiełbasy * puszka krojonych pomidorów * wegeta, pieprz * woda Kurczaka i kiełbasę kroimy w jedną kostkę i podsmażamy na oleju. Warzywa również kroimy w podobną kostkę. Do garnka wlewamy 1/2 pojemności wody, które zagotowujemy, po czym dodajemy kabaczka oraz przesmażone mięso. Całość gotujemy około 20 minut po czym dodajemy pomidory w puszcze oraz paprykę i gotujemy kolejne 30 minut. Doprawiamy
Klasyka Gotowaniaprzygotowałam lżejszą wersję z dodatkiem warzyw. Ma fajny delikatny smak i aromat, zupełnie inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia 1 łyżka mąki(...)wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniała. Wodę odlewamy. Zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości fasoli, czerwoną fasolę odsączamy z na sicie, dodajemy do garnka z białą fasolą. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni
Bajeczna Kuchniawtedy robię coś szybkiego ale i pysznego na obiad.Używam również w takich wypadkach szybkowaru w którym błyskawicznie się gotuje.Dzisiaj mam propozycję nietypowego może bigosu bo z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI . Nadmienię tylko że kiełbasa czyli mielonka bardzo przypomina mi smak dzieciństwa, często babcia robiła taką do słoików, była pyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech(...)nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego
Sama słodycz i szczypta chiliBiała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem. Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem. Kiełbaski w cieście francuskim biała kiełbasa Hańderek ciasto(...)francuskie sos pomidorowy a'la keczup żółty ser Foremki do muffinek lub małe kokilki. Kiełbasę kroimy na pół, od zaokrąglonej strony przecinamy kiełbaski do połowy na 4 lub 6. Ciasto francuskie kroimy na paski o szer 5 cm . Na dno kokilek układamy kwadrat ciasta francuskiego, kładziemy łyżeczkę sosu pomidorowego i mały plasterek sera żółtego. następnie pasek ciasta smarujemy sosem pomidorowym
Gotowanie jest łatweKolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak nie potrzebnie się obawiałam, bo takie połaczenie jest rewelacyjne. Kiełbaska jest poprostu przepyszna :) Składniki: 5 białych kiełbasek 3 duże jabłka 1/2 szklanki cukru 1 cebula 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru skórka(...)oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć jabłkami i pokryć sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 15-20 minut
kuchnia doski