kiełbasa - 10142 przepisów (strona:212/677)

Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonce z ziemniakami. Sycąca, zimowa zupa. 131

bardzo przypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula - 2,5-3 litry wody - sól - 2 liście laurowe(...)kulki ziele angielskie - kminek mielony - majeranek -  domowa wegeta Wykonanie Kiełbasę i boczek wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaje pół łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie

Kuchnia z widokiem na ogród
zupa ziemniaczana 119

składniki: 500 g ziemniaków 100 g pora 50 g cebuli 60 g marchewki 50 g selera 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 50 ml śmietany ok. 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu ok. 2 łyżki masła szczypiorek do podania sól, pieprz wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki(...)grubszą kostkę). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle, na patelni, na której podsmażaliśmy kiełbaskę. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy np. bulionem. Dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz cebulę. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy. Pod koniec gotowania śmietanę mieszamy z ok. 4 łyżkami wywaru z zupy i wlewamy do garna z zupą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Rolada śląska. 533

Składniki na 8 sztuk: -8 plastrów wołowiny o grubości 1 cm. -2 kiełbasy śląskie -1 duża cebula -4 duże ogórki kiszone -8 łyżeczek musztardy sarepskiej -sól -pieprz -majeranek -16 wykałaczek -2 łyżki margaryny do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę śląska kroimy w plasterki grubości 3 mm. Plasterek przekrawamy na pół. Przesmażamy na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę. Wołowinę(...)myjemy. Rozklepujemy za pomocą tłuczka uważając by nie przedziurawić mięsa. Smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Kładziemy płaską łyżeczkę ogórków, cebuli i podsmażonej kiełbasy. Zawijamy roladę uważając by farsz nie wyleciał ze środka. Zabezpieczamy z dwóch stron za pomocą wykałaczek. Rolady podsmażamy z każdej strony na margarynie. Następnie dodajemy wody. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie

Magia jedzenia.
Szybka zapiekanka z suszonymi pomidorami 149

długa bagietka, chwila w piekarniku i już można jeść Dziś polecam Wam szybką zapiekankę z suszonymi pomidorami. Moja wersja była lekka i naprawdę prosta. Mężowi urozmaiciłam zapiekankę w dodatek kiełbasy. Do tego ketchup lub ulubiony sos np. czosnkowy (przepis znajdziecie tutaj ). Szybko i smacznie Czasem na prawdę nie trzeba nic więcej. Składniki: (na 2 zapiekanki) 1 długa bagietka 5 mniejszych(...)pieczarek około 8 suszonych pomidorów Amkez (ilość zależy od długości bagietki) około 1/4 szpiczastej czerwonej papryki łagodny ketchup starty żółty ser opcjonalnie kiełbasa i ulubione przyprawy np. bazylia (ja w swojej wersji pominęłam) Przygotowanie: Bagietkę kroimy wzdłuż na dwie części. Każdą część smarujemy ketchupem (dość obficie), dodatkowo można zmieszać ketchup z ulubionymi przyprawami np. bazylią. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy

Słodkie okruszki
Garnek galicyjski z ziemniakami 172

dania jednogarnkowe. Jeśli nie macie pomysłów na szybkie i smaczne dania to zapraszam do zakładki DANIA JEDNOGARNKOWE. Inspiracja Książka Potrawy z ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków około 400 g kiełbasy czosnkowej 2 średnie cebule 2 łyzki masła klarowanego 1,5 bulionu mięsnego 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Jeśli ziemniaki są małe zostawić(...)całe. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną drobno, dodać kiełbasę i smażyć około 3 minut, a następnie dodać ziemniaki , wlać wino i bulion. Dusić na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem. Na talerzu posypać natką pietruszki. garnek galicyjski z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Kiełbaski w cieście drożdżowym 138

rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, 50 ml wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić na około(...)Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które są cieńsze. Do miseczki dodać łyżkę musztardy, najlepiej ostrej z ziarnami gorczycy, dwie łyżki płynnego miodu i dokładnie wymieszać.  Wyrośnięte

Delusional Trine
ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ 102

Składniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, seler naciowy w plasterki i marchew w półplasterki, kapustę kiszoną drobno posiekajcie, natkę pietruszki również. Kiełbasę pokrójcie w dowolne kawałki. Bulion wlejcie do garnka, dodajcie przyprawy i włóżcie ziemniaki. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.  W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę

OliveandThyme
MUFFINKI JAGLANE 131

warzywami i kiełbaską, a na pewno zmieni o niej zdanie 😉    Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1/2 kostki rosołowej 1 czerwona cebula ok. 200 g kiełbasy drobiowej natka pietruszki ok. 200 g marchewki z groszkiem (mrożonej) 5 jajek 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka mielona olej do smażenia Wykonanie: Kaszę jaglaną płukamy kilkakrotnie(...)gotowania co jakiś czas mieszamy, aby kasza nie przywarła do dna. Po ugotowaniu - studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy marchewkę z groszkiem. Smażymy do momentu rozmrożenia warzyw. Studzimy. W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy przyprawy

Kuchnia MagdaLeny
Biała kiełbasa w piwie 134

Szybka, prosta i jak smaczna jest ta kiełbasa, przekonajcie się sami 😋 Składniki: -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną w grube plastry cebulę, posolić, popieprzyć . Ułożyć na niej  kiełbasę zalać piwem i piec do zrumienienia w nagrzanym do 200 stopni  piekarniku. Podawać pieczywem

Kulinarne przemyslenia
Kapuśniak na mięsie drobiowym 286

Kwaśny kapuśniak ugotowany na delikatnym, drobiowym bulionie. Nieco delikatniejsza propozycja tradycyjnej zupy. 2 udka z kurczaka 300 g kiełbasy z kurczaka ok. 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 pietruszka 2 duże marchewki 1/2 selera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren(...)sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Wyjąć wszystkie warzywa. Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć udka kurczaka, a dodać pokrojoną kiełbasę. Gotować aż ziemniaki

Bullio
Karnawałowe róże z krakowską suchą i serem 111

dzisiaj zapraszam do mojej kuchni na wersję wytrawną. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 25 dag sera żółtego, polecam ser o wyrazistym smaku np.wędzony lub zwykły oscypek - 25 dag kiełbasy krakowskiej suchej mini od  Hańderek   - pęczek szczypiorku 1. Ciasto dzielimy na 6 -7 części. Ser i  kiełbasę kroimy w cienkie plastry. Formujemy róże wg. pokazanych zdjęć czyli(...)każdym kawału do połowy ciasta układamy ser na przemian z kiełbasą, ser można położyć w jednej lub w dwóch warstwach, a następnie zwijamy w rulon tworząc piękną róże.  2. Formę na muffiny smarujemy olejem, czas pieczenia ok. 35 minut,  w 200 C. Podawać ciepłe lub gorące posypane dużą ilością szczypiorku

Apetyczna babeczka
Grochówka na wędzonym żeberku 162

niego iście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2,5 litra wody, stawiamy na gaz i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa. Dobrą, nie bardzo tłustą kiełbasę kroimy na cienkie półplasterki. Jarzyny – marchew, pietruszkę i seler – kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę grubo siekamy, czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę z odrobiną soli.   Dorzucamy(...)zacznie się rozpadać. Wyjmujemy z zupy kości, ogołacamy je z mięsa. Kości wyrzucamy, ugotowane mięso wędzone dodajemy do zupy. Na patelni, na 2 łyżkach oleju, rumienimy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wrzucamy ją do zupy. Dalej na patelni szybko szklimy na kolejnych dwóch łyżkach oleju pokrojoną cebulę, dodajemy do niej pokrojone drobniutko jarzyny i dusimy razem -5-6 minut. Całą zawartość

Karo in the Kitchen
MAKARON Z KIEŁBASĄ I OLIWKAMI 78

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g m akaronu, 15 oliwek zielonych, 1/2 mniejszej cebuli, kawałek kiełbasy, 500 g przecieru pomidorowego, 2 łyżki masła, 1/2 pęczka pietruszki, zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, łyżeczka cukru, 10 pomidorków rzymskich. Przygotowanie: Makron gotuję al dente. Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę(...)oliwki w krążki. Podsmażam na maśle. Pomidorki kroję w ćwiartki, dodaję do kiełbasy, chwilę smażę, mieszając. Wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy. Całość chwilę gotuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec łączę z posiekaną pietruszką, następnie z wcześniej ugotowanym makaronem

JejKuchnia
DANIE JEDNOGARNKOWE Z PIECZARKAMI 106

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 10 średnich cebul, około 1,7 kg pieczarek, 8 mniejszych ogórków kiszonych, 80 dag kiełbasy, 2 małe pomidory lub około 7 łyż. przecieru pomidorowego, pieprz cayenne, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, majeranek, szczypta oregano i bazylii, olej, zasmażka z łyżki masła i łyżki(...)mąki - aby danie było bardziej gęste (opcjonalnie). Przygotowanie: Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę, podsmażam na oleju wraz z przyprawami. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do kiełbasy, duszę aż woda niemal całkowicie wyparuje. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i miksuję, dodaję do potrawki wraz z pokrojonymi w kostkę ogórkami, duszę kolejne 5 minut. Na koniec dodaję zasmażkę, mieszam i jeszcze

JejKuchnia
Ciecierzyca po bretońsku 186

naszego polskiego ogródka :) Fasolkę po bretońsku znają przecież wszyscy - więc dzisiaj wariacja na jej temat :) Składniki: 400 g ciecierzycy ok 200 g boczku wędzonego surowego ok 200 g kiełbasy 1 duża cebula 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 200 g koncentratu pomidorowego łyżka masła szklanka wody czosnek w płatkach sól pieprz papryka słodka majeranek Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy(...)gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem odrobiny soli przez 45 minut. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Wszystko smażymy razem. W garnku łączymy cieciorkę oraz boczek z kiełbasą. Dodajemy 2 puszki pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dolewamy szklankę wody.  Doprawiamy czosnkiem solą, pieprzem, papryką

Taste Therapy