kiełbasa - 10142 przepisów (strona:211/677)

Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem 127

jest smakiem mojego dzieciństwa i właśnie w moim rodzinnym domu był bardzo często przygotowywany. Dzisiaj przygotowałam go w formie kremu, który zniknął błyskawicznie.  Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem Składniki : 250 g wędzonych żeber około 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku majeranek 3 kiełbaski białe(...)zalewamy żurkiem - gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Z żurku wyciągamy żeberka,  i całość  blendujemy na krem. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, pieczemy na suchej patelni do zarumieniania z jednej i drugiej strony. Krem podajemy z ugotowanymi jajkami, pieczoną kiełbasą i chrzanem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Co zrobić, aby parówki, kiełbasa nie popękała nam podczas gotowania. 153

arówki czy kiełbasa przygotowywana na gorąco nie popęka nam, jeżeli nalejemy zimnej wody do rondelka, włożymy do niej parówki lub kiełbasę i postawimy na ogień. Gdy woda prawie już zaczyna wrzeć, należy przykręcić płomień na mniejszy tak, aby parówki się nam podgrzewały stopniowo, a nie gotowały. Parówki lub kiełbasa podgrzewana na dużym ogniu zawsze nam popęka ! Cała tajemnica tkwi

Przepisy i porady kulinarne
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą. 148

zupy na takie dni jest w sam raz. Zapraszam na przepyszną zupę z fasolą tyczny Jaś firmy Cenos . Składniki : 300 g fasoli tyczny Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej  kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku 2 marchewki 5 ziemniaków  1 duża cebula 1 łyżka oliwy(...)obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy troszkę soli, pieprzu, zioła prowansalskie, ziele angielskie. Gotujemy około 35 minut. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą ) podsmażamy. Wszystko przekładamy do zupy, dodajemy obrane i pokrojone

Sama słodycz i szczypta chili
domowy bigos 113

każdym domu... Ilu kucharzy tyle przepisów :) najważniejsze jednak jest to, że zawsze smakuje :) Podstawą bigosu jest kiszona kapusta, można też dodać kapustę nie kiszoną... Oczywiście musimy dodać mięso, kiełbasę, wędzonkę...suszone grzyby... Kapustę kroimy, szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości...  Kiełbasę i mięso kroimy... Grzyby namaczamy i kroimy... Gdy kapusta ugotuje się do miękkości, to dodajemy wędzonkę(...)grzyby :)  Potem łączymy kapustę kiszona i słodką... smażymy mięso... Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i usmażone mięso... Można dodać wędzone śliwki, ale jak nie mamy śliwek to rodzynki też świetnie się nadają... Przyprawiamy tylko zielem angielskim, pieprzem ziarnistym  i liściem laurowym... na samym końcu można doprawić majerankiem, kminkiem... niektórzy dodają przecier ...  Podajemy na gorąco :) ja lubię nawet

chleba naszego
grochówka 126

Znana i bardzo lubiana zupa z grochu... Oczywiście są różne wersje :) Proponuję grochówkę po "naszemu"  :) z wędzonką i kiełbasą... Potrzebujemy trochę czasu i zestaw, który widać na zdjęciu :)  Groch łuskany, ziemniaki, włoszczyzna, cebula, kiełbasa, wędzonka... sól, pieprz i majeranek. Wszystkie produkty przygotowujemy wcześniej żeby potem tylko dokładać...   Opłukany groch gotujemy bez soli(...)posolimy to będzie twardy przez 4 godziny... Potem dokładamy naszą wędzonkę i gotujemy tak 10 min... Następnie dodajemy włoszczyznę i ziemniaki...po kolejnych 10-15min wkładamy kiełbasę... podsmażoną cebulę, przyprawy... Tak przygotowaną zupę podajemy posypując dodatkowo majerankiem... Smacznego !!!  *** Groch lubi się przypalać do dna więc musimy często mieszać

chleba naszego
MIELONE ZAWIJASY Z NIESPODZIANKĄ W ŚRODKU 20645

Biała kiełbasa  idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju farsze,  ze względu na swój smak i aromat.  Robię często  roladki z mięsa indyczego z dodatkiem białej kiełbasy  czy też  roladki ze schabu z pysznym środkiem z białej kiełbasy . Tym razem moje kiełbaski otuliłam sałatą i plasterkami topionego sera, co dodatkowo wzbogacio smak dania.  Przepis

Walijskie Pichcenie
Żurek 101

duże ziemniaki 2 ząbki czosnku cebula 1 litr zakwasu na żur (kupiłam dwie butelki 0.5 l)  duża śmietana 12% 3 parzone białe kiełbasy sól pieprz majeranek Warzywa obrać i zalać lekko osoloną wodą (około 3l). Gotować przez 20 minut z dodatkiem przypraw (liście laurowe, ziela angielskie). Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. Boczek pokroić w małej wielkości kostkę(...)cebulę z boczkiem oraz ziemniaki. Gotować 15 minut. Wlać żur i zagotować. Stopniowo dodawać śmietanę, zagotować. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem według uznania. Osobno gotowałam kiełbasy przez czas około 30 minut. Pokroiłam je w plasterki i wrzuciłam do zupy. Zapewne można kiełbasy gotować także w zupie, ale jakoś tak wyszło, że ugotowałam je osobno. Myślę

Karola gotuje
DUSZONA KIEŁBASA Z JARMUŻEM 174

SKŁADNIKI: 0.5 kg kiełbasy np. Drobiowej 1 por 3 garście jarmużu 1 50 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Kiełbasę kroję w plastry grubości ok 0.5 cm.  Na patelnię wlewam olej i smażę kiełbasę na rumiano, następnie dodaję drobno pokrojony por i jarmuż. Mieszam i smażę ok 1 min.  Dodaję przecier pomidorowy, sól

Gotowanie Patki
Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonce z ziemniakami. Sycąca, zimowa zupa. 139

bardzo przypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :) Składniki - 20 dkg boczku surowego wędzonego - laska cienkiej podwędzanej kiełbasy - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 3-4 ziemniaki - 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU ) - 2 ząbki czosnku - cebula - 2,5-3 litry wody - sól - 2 liście laurowe(...)kulki ziele angielskie - kminek mielony - majeranek -  domowa wegeta Wykonanie Kiełbasę i boczek wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaje pół łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie

Kuchnia z widokiem na ogród
zupa ziemniaczana 124

składniki: 500 g ziemniaków 100 g pora 50 g cebuli 60 g marchewki 50 g selera 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 50 ml śmietany ok. 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu ok. 2 łyżki masła szczypiorek do podania sól, pieprz wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki(...)grubszą kostkę). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle, na patelni, na której podsmażaliśmy kiełbaskę. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy np. bulionem. Dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz cebulę. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy. Pod koniec gotowania śmietanę mieszamy z ok. 4 łyżkami wywaru z zupy i wlewamy do garna z zupą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Rolada śląska. 537

Składniki na 8 sztuk: -8 plastrów wołowiny o grubości 1 cm. -2 kiełbasy śląskie -1 duża cebula -4 duże ogórki kiszone -8 łyżeczek musztardy sarepskiej -sól -pieprz -majeranek -16 wykałaczek -2 łyżki margaryny do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę śląska kroimy w plasterki grubości 3 mm. Plasterek przekrawamy na pół. Przesmażamy na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę. Wołowinę(...)myjemy. Rozklepujemy za pomocą tłuczka uważając by nie przedziurawić mięsa. Smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Kładziemy płaską łyżeczkę ogórków, cebuli i podsmażonej kiełbasy. Zawijamy roladę uważając by farsz nie wyleciał ze środka. Zabezpieczamy z dwóch stron za pomocą wykałaczek. Rolady podsmażamy z każdej strony na margarynie. Następnie dodajemy wody. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie

Magia jedzenia.
Szybka zapiekanka z suszonymi pomidorami 157

długa bagietka, chwila w piekarniku i już można jeść Dziś polecam Wam szybką zapiekankę z suszonymi pomidorami. Moja wersja była lekka i naprawdę prosta. Mężowi urozmaiciłam zapiekankę w dodatek kiełbasy. Do tego ketchup lub ulubiony sos np. czosnkowy (przepis znajdziecie tutaj ). Szybko i smacznie Czasem na prawdę nie trzeba nic więcej. Składniki: (na 2 zapiekanki) 1 długa bagietka 5 mniejszych(...)pieczarek około 8 suszonych pomidorów Amkez (ilość zależy od długości bagietki) około 1/4 szpiczastej czerwonej papryki łagodny ketchup starty żółty ser opcjonalnie kiełbasa i ulubione przyprawy np. bazylia (ja w swojej wersji pominęłam) Przygotowanie: Bagietkę kroimy wzdłuż na dwie części. Każdą część smarujemy ketchupem (dość obficie), dodatkowo można zmieszać ketchup z ulubionymi przyprawami np. bazylią. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy

Słodkie okruszki
Garnek galicyjski z ziemniakami 177

dania jednogarnkowe. Jeśli nie macie pomysłów na szybkie i smaczne dania to zapraszam do zakładki DANIA JEDNOGARNKOWE. Inspiracja Książka Potrawy z ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków około 400 g kiełbasy czosnkowej 2 średnie cebule 2 łyzki masła klarowanego 1,5 bulionu mięsnego 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego sól pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Jeśli ziemniaki są małe zostawić(...)całe. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną drobno, dodać kiełbasę i smażyć około 3 minut, a następnie dodać ziemniaki , wlać wino i bulion. Dusić na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem. Na talerzu posypać natką pietruszki. garnek galicyjski z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Kiełbaski w cieście drożdżowym 140

rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, 50 ml wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić na około(...)Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które są cieńsze. Do miseczki dodać łyżkę musztardy, najlepiej ostrej z ziarnami gorczycy, dwie łyżki płynnego miodu i dokładnie wymieszać.  Wyrośnięte

Delusional Trine
ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ 104

Składniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)Ziemniaki pokrójcie w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kosteczkę, seler naciowy w plasterki i marchew w półplasterki, kapustę kiszoną drobno posiekajcie, natkę pietruszki również. Kiełbasę pokrójcie w dowolne kawałki. Bulion wlejcie do garnka, dodajcie przyprawy i włóżcie ziemniaki. Gotujcie do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.  W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę

OliveandThyme