małe takie marketowe to trzeba dać nawet z 5 sztuk -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g -2 duże marchewki -3 średnie cebule -2-3 laski kiełbasy -troszkę vegety -pieprz -papryka słodka -3 ząbki czosnku Cukinię trzemy na tace jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok. W osobnym dużym garnku(...)małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, oraz startą na tarce jarzynowej marchew. Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, jeśli kiełbasa nie puści trochę soku należy podlać wodą, żeby się nie przypaliło. Dodajemy też pokrojony czosnek. Następnie do całości dodajemy odciśniętą cukinię, mieszamy, dodajemy koncentrat, pieprz, trochę vegety do smaku oraz 2 płaskie łyżeczki papryki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis autorski (mój). Prosta i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Makaron możecie urozmaicić pieczarkami, ale pamiętajcie, aby kiełbasa Wam smakowała, bo to ona wpływa m.in. na smak dania. Polecam! (3 porcje) 200g dowolnej kiełbasy 1 puszka pomidorów (mogą być świeże) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku bazylia sól, pieprz olej Dodatkowo(...)makaron (u mnie świderki z Lubelli ) parmezan do posypania Kiełbasę pokroić w pół plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać cebulę. Wszytko razem wymieszać i smażyć do miękkości. Całość połączyć z pomidorami, koncentratem, odrobiną bazylii oraz drobno posiekanym czosnkiem. Chwilkę poddusić. W międzyczasie ugotować makaron (w osolonej wodzie) i po odcedzeniu przełożyć na patelnię. Danie wymieszać, doprawić do smaku
Di gotujeMoja Mama lubi czasem zrobić domową kiełbasę. Jest najlepsza, szczególnie gdy się podzieli, a my wracamy do domu obładowani smakołykami:D Robi zazwyczaj białą i umieszcza ją w szerszych słoiczkach (tak, by można ją było szybko i łatwo wyjąć i rozsmarować na pieczywie). Przygotowuje nawet polędwicę łososiową. Wisi wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka na jej widok(...)możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie czekają na nią już jajka wraz z rzeżuchą. Ale... nigdy nie robiłam kiełbaski
Zasmakuj Kuchniskładniki: 500 g świeżych mięsistych pomidorów (malinówka, bawole serca) 700 g ziemniaków 200 g kiełbasy 2 cebule 100 g sera żółtego 250 ml mleka 2 jaka 1 łyżka maki gałka muszkatołowa sól, pieprz tłuszcz do smażenia natka pietruszki wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie odcedzamy i kroimy w plastry. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy(...)rozgrzanym tłuszczu. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w kostkę. W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: plastry ziemniaków, plastry pomidorów, zeszklona cebula, kiełbasa i tak powtarzamy jeszcze raz i kończymy ziemniakami. Całość zalewamy mlekiem wymieszanym z jajkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40 min. Pod koniec zapiekania zapiekankę posypujemy startym
Domowy Smak Jedzeniamnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc(...)ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) oraz uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulę. Całość gotować (około 30 minut) do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować białą kiełbasę oraz jajka. (Kiełbaski można również ugotować z warzywami . Czasami gotuję barszcz zaczynając o ugotowania kiełbasek właśnie z jarzynami. Tym razem wywar powstał z żeberek.) Na koniec wlać zakwas
Di gotujedobre to można jeść, nie tylko na śniadania. Lubię w omletach to, że mają wdzięczne ciasto, do którego można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo - twórcza dowolna:) Polecam Wam ten przepis, bo omlet(...)porcje lub 2 XXL): 2 szklanki i 2 łyżki przesianej mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jaja 2 średnie cebule 2 papryki czerwone 370 g kiełbasy 2 suszone pomidory 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia duży talerz / forma do tarty do przewrócenia omletu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, oregano, szczypta curry Przygotowanie
Zasmakuj Kuchniciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy lub ok. 200 g wędzonego boczku 3 jajka 100 g żółtego sera opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę i kiełbasę (lub boczek) pokroić w drobną kostkę(...)czym usmażyć na patelni. Ziemniaki ugotować, następnie zmielić z twarogiem maszynką do mięsa na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUrazu po przygotowaniu ale też super smakuje kiedy przez noc przesiedzi lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą . Składniki 1 szt kiełbasy wiejskiej 300 dag boczku surowego 3 duże cebule 1 ząbek czosnku sól(...)talarki i dokładam do mięsa wtedy kiedy boczek będzie już miękki i odparuje woda,oraz sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę w kostkę ,wtedy wszystko razem przesmażam do zarumienienia się kiełbasy i cebuli ,tylko na małym ogniu aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada potrawie gorycz . Kiedy kiełbasa się zarumieni zalewamy odrobiną wody aby cebula troszkę zmiękła ,kiedy już cebula będzie
Mój SmakBardzo lubię to danie , bardzo fajnie smakuje na ciepło bodź na zimno , można dodawać lubiane składniki , czasem robię to danie z piersią z kurczaka , a czasem z kiełbasą , ale w każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki 2 torebki ryżu 1 duża cebula 1 duża papryka(...)czerwona 1 laska kiełbasy zwyczajnej 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki bazylii 3 łyżeczki oregano 1 kostka rosołowa oliwa do smażenia sól pieprz Wykonanie Do wysokiego garnka rozgrzewamy oliwę , następnie wsypujemy ryż i smażymy aż ryż nam się zarumieni , kiedy ryż będzie usmażony na złoty kolor to delikatnie dodajemy
Mój Smaktego na maksa korzystać , zapraszam na pyszne leczo z warzyw i kiełbaską. Składniki 1 średnia cukinia 2 papryki czerwone 5 pomidorów bez skóry 2 laski kiełbasy zwyczajnej bądź kabanosy 2 cebule sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie Cukinie(...)kroję w kostkę , cebulę , paprykę , pomidory , kiełbasę , także , jak mamy wszystkie warzywa pokrojone to rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i przesmażam wszystkie warzywa około 10 minut często mieszając . Kiedy warzywa nam się przesmażyły to przekładamy do garnka i zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do momenty jak warzywa będą miękkie . Jak warzywa nam się gotują
Mój SmakPhila Mundy "The lighter option", tu zamieszczam własną, nieznacznie zmienioną wersję. Potrzebne składniki: 3 czerwone papryki 2-3 cebule 4 ząbki czosnku 8 jajek 150ml mleka 100g kiełbasy, np. pepperoni świeża bazylia ser parmezan oliwa sól, pieprz, chili do smaku Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka (można też oczywiście jedno i drugie pokroić(...)czasu aż jajka się nieco zetną, ale całość wciąż będzie jeszcze płynna. Dodajemy garść posiekanej, świeżej bazylii i mieszamy. Następnie przekładamy całość do formy/naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kiełbasę pepperoni pokrojoną w cienkie plasterki i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut, do czasu aż jajka się w pełni zetną a ser zarumieni. Na ostatnie
Aromatyczne PodróżeSzykując się na długą jesień i zimę warto zbierać podobne przepisy na sycące i rozgrzewające dania:). Schab, kiełbasa, fasola a do tego aromatyczne i rozgrzewające przyprawy - wszystkiego dużo i treściwie. 500g schabu 200g kiełbasy wieprzowej 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podobnej wielkości schab i kiełbasę. Przyprawiamy. 2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki i czosnek. Dusimy do odparowania wody, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. 3. Dusimy jeszcze 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy
Szefowa kuchniminor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 duże czerwone papryki 1 kg obranej i wydrążonej cukinii 3 cebule 3 duże pomidory malinowe 400 g boczku 200 g kiełbasy olej sól, pieprz Cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić na większe kawałki. W wysokim garnku rozgrzać olej, wrzucić(...)cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać boczek i kiełbasę, smażyć 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa i dusimy po przykryciem, co jakiś czas mieszając, do czasu aż warzywa zmiękną. W między czasie pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dorzucić do garnka. Kiedy wszystkie warzywa nam ładnie zmiękną zdejmujemy garnek z ognia. Doprawiamy i miksujemy blenderem
kulinarnyswiatdomiPrzedstawiam danie kuchni iberyjskiej, które przygotowałam bazując na produktach z Lidla. Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, o bardzo intensywnym smaku. Świetnie wzmocniła smak mojej zapiekanki i nadała jej charakteru:). Do wyboru mamy ją w wersji pikantnej i zwykłej, możemy więc sami wyregulować sobie ostrość naszego obiadu. Do jej przygotowania użyłam produktów kupionych w Lidlu, gdzie pojawił się bogaty asortyment produktów(...)charakterystycznych dla kuchni iberyjskiej. Zapraszam Was do wyruszenia w tę podróż razem ze mną:). 800g ziemniaków 300g kiełbasy chorizo (do kupienia w Lidlu) 1 duży filet z kurczaka 1 czerwona papryka 2 cebule 100g zielonych oliwek (z Lidla) 1 jajko 250ml jogurtu greckiego 1/2 pęczka natki pietruszki 100g twardego sera, np. cheddar papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz
Szefowa kuchnitroszkę masła 1/2 papryki żółtej żółty tarty ser 1 szczypior Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka czarnych oliwek 200g pieczarek Zioła suche(bazylia,oregano,tymianek) przetarte w mozdzieżu 2 laski kiełbasy myśliwskiej (wedle uznania) polecam przesuszoną kiełbasę polską Pepperoni czosnek wedle uznania ketchup Sposób: Wszytko kroimy i siekamy tak jak na zdjęciu Pieczarki tarkujemy na dużych oczkach na tarce Przekrojone bułki(...)smatujemy mała ilością margaryny,i ketchupu posypujemy ziołami,i parmezanem. I kolejno pieczarki ,paprykę, Kiełbasę,pepperoni,oliwki,szczypior żółty tarty ser i parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do 200C Zmniejszamy temperaturę i wkładamy do piekarnika na około 12 minut Smacznego
Viola cooks with passion