kiełbasa - 10142 przepisów (strona:225/677)

Wędzona sól 89

Przy okazji wędzenia domowych wędlin ( kiełbasa myśliwska ,  wędzona domowa pasztetowa ,  podsuszana kiełbasa żywiecka ,  polędwica wędzona ,  kiełbasa chłopska )  postanowiłam uwędzić także sól. Taka sól dodaje fajnego aromatu do przeróżnych potraw. Wprawdzie można ją kupić w sklepach z przyprawami, ale obawiam się, że aromat do nich dodany jest raczej sztuczny. A moja sól jak najbardziej została uwędzona

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z chleba 133

Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego(...)chleba listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki

moj przepis na
Hot dogi - ciasto z dodatkiem oleju rzepakowego 126

ciast np.drożdżowych. 525 g mąki [pszennej zmieszanej z orkiszową] 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży kiełbasa  ser żółty Wszystkie składniki [oczywiście oprócz kiełbasy i sera] umieścić w automacie do chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasta wyjąć z automatu.Rozwałkować, pociąć(...)prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć plasterki kiełbasy i sera żółtego, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Żur śląski 132

Niedługo święta i na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku śląskiego. Żur śląski Składniki: - 3 białe surowe kiełbasy - 400 g wędzonej kiełbasy - 350 ml zakwasu - 200 g boczku wędzonego - 2 cebule - 3 grzybki suszone - 400 g ziemniaków - 4 jajka - 2 łyżki chrzanu tartego - 2-3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - majeranek - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Do garnka(...)litrami wody wkładamy białą kiełbasę, wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, małą cebulkę i grzybki, całość gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drugą drobno pokrojoną cebulą, dodajemy do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do wywaru. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy zakwas i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyciskamy przez praskę czosnek. Gotujemy całość

Kulinarne życie
TORTILLA Z KIEŁBASĄ 159

Dziś coś taniego ale bardzo Smacznego - Tortilla.Potrawa tania , łatwa do zrobienia świetna na ciepłą kolację. 6 średnich ziemniaków 2 duże Cebule olej 1 kiełbasa 6 jajek sól pieprz ***********************************  Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w cienkie plasterki.Cebulę oczyścić i drobnmo posiekać w piórka.Całość  przesmażyć przez ok.20 minut na oleju , aż ziemniaki zmiękną.Zdjąć z patelni i osączyć(...)czym na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Do miski wbić JAJKA , dodać sól i pieprz,wymieszać trzepaczką.Dodać do jaj kiełbasę i ziemniaki z cebulą,wymieszać.Całość wylać znów na patronkę , zmniejszyć ogień i smażyć .Gdy JAJKA się zetną, tortillę obracany za pomocą talerza i dopiekamy z drugiej strony.Podajemy od razu z surówka lub sałatą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szaszłyki greckie 115

Inny sposób na tak lubiany przez Polaków szaszłyk. ;-) Pojawia się tradycyjnie praktycznie na każdym grillu, przedstawiam go w zupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra mięsa - mięso mielone. Dodatkowo kiełbasa i cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-)  500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz(...)Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grube, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji 3. Na patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność

Szefowa kuchni
Kiełbasa "Krakowska" podsuszana 203

Pierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie(...)Przyprawy dodajemy do zmielonego mięsa.  Dolewamy z pół szklanki wody i dokładnie mieszamy. Powinno być kleiście. Łączymy z resztą mięsa i nadziewamy osłonki. Pamiętajmy przy tym by wielkość kiełbas była dostosowana do garnka w którym będziemy później ją parzyć. Gotowe mięsne batony wieszam chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, by całość się dobrze osadziła. Osuszam jeszcze z pół

Karczma Honorietty
Makaron po wiejsku 160

dodatkami, dodania użyłam makaronu od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma makaronu ryżowego wstążka karbowana od  Fabijańscy 300 gram pieczarek 1-2 papryki czerwone 250 gram kiełbasy podwawelskiej 2 cebule Olej do smażenia Sól,pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Umyte pieczarki kroimy(...)plasterki, cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy osobno cebulę, paprykę, kiełbasę oraz pieczarki. Przekładamy wszystko na patelnię, dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą, chwilę smażymy razem

Bajeczna Kuchnia
Bigos z cukinii 155

najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!   (3-4 porcje) 650-700g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku) 100-150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę

Di gotuje
JAJKA W KOSZULCE NA GRZANCE 132

pyszne śniadanie ,, JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE ''. Oto moja propozycja, ale każdy może skomponować swoją wersję. Zapraszam do zabawy. SKŁADNIKI: 2 jajka 3 chude plasterki boczku 6 plasterków kiełbasy wiejskiej 2 kromki chleba pełnoziarnistego Ruccola 6 plasterków ogórka zielonego 4 plasterki sera żółtego Masło czosnkowe Curry, czerwona papryka, czarny pieprz Ocet PRZYGOTOWANIE  Krok(...)piekarnika na 2-3 min na 180 stopni.   Krok 3             Na rozgrzanej patelni smażymy boczek i plasterki kiełbasy, tak aby boczek się wytopił a kiełbaska ładnie zarumieniła. Krok 4             Łączymy wszystkie składniki razem. PIERWSZA PROPOZYCJA: grzanka

Zdrowo i kolorowo
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 118

będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła lub inny tłuszcz Sposób przygotowania(...)miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć

Nie tylko w kuchni
Bigos staropolski 143

kiszonej kapusty z marchewką 1,2-1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna) 200-250 ml bulionu sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać(...)międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 183

Dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą  zupę grzybową którą ugotowałam na wyśmienitej kiełbasie jałowcowej dostałam ją  od Tradycyjnego Jadła .Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda .  Składniki : 1 małe pętko  Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki(...)Wykonanie :   Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą  połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa vegetę do smaku, suszony lubczyk.Gotujemy, dolewamy resztę wody

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z uszkami . 145

Moja rodzina uwielbia sałatki, więc co rusz muszę wymyślać coś nowego :) Dzisiaj zrobiłam taką z uszkami z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli od firmy Bonduelle oraz pysznej Kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła . Jak sałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce .  Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka(...)puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona     Kawałek pora   80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych korniszonów 4/5 łyżek majonezu Społem Kielce 1 łyżeczka musztardy Społem Kilce sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku  4 jajka ugotowane na twardo

Sama słodycz i szczypta chili
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1014

Pizza domowa z ziołowym kurczakiem Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie

Słodkie okruszki