kiełbasa - 10142 przepisów (strona:225/677)

Szaszłyki greckie 121

Inny sposób na tak lubiany przez Polaków szaszłyk. ;-) Pojawia się tradycyjnie praktycznie na każdym grillu, przedstawiam go w zupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra mięsa - mięso mielone. Dodatkowo kiełbasa i cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-)  500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz(...)Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów. 2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grube, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji 3. Na patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność

Szefowa kuchni
Kiełbasa "Krakowska" podsuszana 208

Pierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie(...)Przyprawy dodajemy do zmielonego mięsa.  Dolewamy z pół szklanki wody i dokładnie mieszamy. Powinno być kleiście. Łączymy z resztą mięsa i nadziewamy osłonki. Pamiętajmy przy tym by wielkość kiełbas była dostosowana do garnka w którym będziemy później ją parzyć. Gotowe mięsne batony wieszam chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, by całość się dobrze osadziła. Osuszam jeszcze z pół

Karczma Honorietty
Makaron po wiejsku 166

dodatkami, dodania użyłam makaronu od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma makaronu ryżowego wstążka karbowana od  Fabijańscy 300 gram pieczarek 1-2 papryki czerwone 250 gram kiełbasy podwawelskiej 2 cebule Olej do smażenia Sól,pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Umyte pieczarki kroimy(...)plasterki, cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy osobno cebulę, paprykę, kiełbasę oraz pieczarki. Przekładamy wszystko na patelnię, dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą, chwilę smażymy razem

Bajeczna Kuchnia
Bigos z cukinii 162

najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!   (3-4 porcje) 650-700g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku) 100-150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę

Di gotuje
JAJKA W KOSZULCE NA GRZANCE 137

pyszne śniadanie ,, JAJKO W KOSZULCE NA GRZANCE ''. Oto moja propozycja, ale każdy może skomponować swoją wersję. Zapraszam do zabawy. SKŁADNIKI: 2 jajka 3 chude plasterki boczku 6 plasterków kiełbasy wiejskiej 2 kromki chleba pełnoziarnistego Ruccola 6 plasterków ogórka zielonego 4 plasterki sera żółtego Masło czosnkowe Curry, czerwona papryka, czarny pieprz Ocet PRZYGOTOWANIE  Krok(...)piekarnika na 2-3 min na 180 stopni.   Krok 3             Na rozgrzanej patelni smażymy boczek i plasterki kiełbasy, tak aby boczek się wytopił a kiełbaska ładnie zarumieniła. Krok 4             Łączymy wszystkie składniki razem. PIERWSZA PROPOZYCJA: grzanka

Zdrowo i kolorowo
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 124

będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła lub inny tłuszcz Sposób przygotowania(...)miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (jak na placki) i odcisnąć. Przełożyć

Nie tylko w kuchni
Bigos staropolski 150

kiszonej kapusty z marchewką 1,2-1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna) 200-250 ml bulionu sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać(...)międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 187

Dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą  zupę grzybową którą ugotowałam na wyśmienitej kiełbasie jałowcowej dostałam ją  od Tradycyjnego Jadła .Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda .  Składniki : 1 małe pętko  Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki(...)Wykonanie :   Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą  połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa vegetę do smaku, suszony lubczyk.Gotujemy, dolewamy resztę wody

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z uszkami . 149

Moja rodzina uwielbia sałatki, więc co rusz muszę wymyślać coś nowego :) Dzisiaj zrobiłam taką z uszkami z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli od firmy Bonduelle oraz pysznej Kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła . Jak sałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce .  Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka(...)puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona     Kawałek pora   80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych korniszonów 4/5 łyżek majonezu Społem Kielce 1 łyżeczka musztardy Społem Kilce sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku  4 jajka ugotowane na twardo

Sama słodycz i szczypta chili
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1027

Pizza domowa z ziołowym kurczakiem Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie

Słodkie okruszki
Zupa z gwoździa 326

Wyszło moim zdaniem pysznie, w domu wszystkim smakuje więc zapraszam do zabawy :) Zakupy: - pieczarki 500 g - marchewka z groszkiem - schab wieprzowy  1 kg - 1,5 kg - dwie laski kiełbasy - korniszony lub ogórki kiszone - papryka czerwona 6 szt - ziemniaki 7 szt - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra - woda według uznania Przygotowanie: Pieczarki, marchewkę z groszkiem, kiełbasę, ogórki(...)ktoś lubi.  Koszt: Pieczarki 500 g - 4,49 zł, Marchewka z groszkiem - 2,99 zł Schab wieprzowy  1 kg - 1,5 kg - 16,97 zł Dwie laski kiełbasy - 6,77 zł Korniszony - ja kupiłam z chilli - 4,48 zł Papryka czerwona 6 szt - 6,72 zł Ziemniaki 7 szt - (3 kg kosztuje 5,99 zł) więc szacuję koszt

Tanio smacznie i prosto
Feijoada po raz kolejny 172

opakowania). Gotujemy przez 40 minut, na wysokim ogniu. Pamiętajmy aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. CZĘŚĆ DRUGA - KIEŁBASA I FASOLA CZARNA Kiełbasa najlepsza będzie z Sokołowa - cztery laski wystarczą. Kroimy w talarki. Jeśli chodzi o fasolę czarną (2 opakowania czarnej fasoli po 400 gram do zakupienia w sklepach z zdrową(...)żywnością) to najpierw zalejmy ją wodą i odstawmy na 30 minut, tak aby "straciła" trochę swojego koloru.  Pokrojoną kiełbasę oraz przepłukaną fasolę czarną wrzucamy do gotującego się z mięsem garnka. 40 minut dodatkowego gotowania tyle potrzebujemy aby feijoada była gotowa. Feijoada jak bigos najlepsza jest nazajutrz. To wygodna potrawa bo wiele dni może postać w lodówce nic nie tracąc

Smaki Brazylii
Leczo z Dyni – bez mięsa 150

serdecznie Propozycja na smaczne leczo z dyni, obecnie jest sezon dyniowy to polecam wypróbować przepis. Jeżeli lubimy leczo z mięsem to możemy dodać dodatkowo do lecza dwie laski dobrej kiełbasy cienkiej a danie będzie równie smaczne. Będziemy potrzebować: danie jest dość pikantne, jeżeli chcemy aby było łagodniejsze to dodajemy tylko jedną papryczkę chili 500 g obranej dyni 400 g pomidorów(...)minut. Na koniec dodaję dynię, kukurydzę, pomidory, doprawiam solą i pierzem całość dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 10 minut do miękkości dyni – danie jest gotowe (jeżeli robimy z kiełbasą to dodajemy również kiełbasę do lecza). Leczo z dyni jest gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką 138

Składniki: 50 dag grochu 35 dag ciecierzycy (zalana wodą na noc) 50 dag wędzonej kiełbasy 1 duża czerwona papryka 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie   tłuszcz do smażenia sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny(...)Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy do grochu.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kiełbasę w plasterki. Wszystko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy groch się ugotuje wyciągami ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy kiełbasę z warzywami i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy

Pobite gary Barbary
Tradycyjny bigos staropolski . 542

proponuje Wam tradycyjny staropolski bigos do którego użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Skworcu  i firmy Eco Blik . Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapusty  1 kg dobrej cienkiej kiełbasy  2 kg karkówki wieprzowej 200 g boczku  1 szklanka oleju 1 łyżka zielonego pieprzu od  Eco Blik   1 /2 łyżki pieprzu czerwonego od  Eco Blik(...)kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie . Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek ,   ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy cebulę i lekko podsmażamy , następnie dodajemy  mięso , kiełbasę , grzyby oraz wszystkie przyprawy  mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili