chleb - 26084 przepisów (strona:225/1739)

Rolada lazdijajska 693

Surowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie 10.12.2016 167

Szynki,boczki,polędwice,baleron oraz rolady już na święta

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada z indyka 215

Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wędzenie 30.11.2016 172

Na zdjęciu wędliny wędzone dwa dni 8 i 6 godzin :metka, kiełbasa Polska, boczek surowy wędzony, słonina wędzona, podgardle wędzone, szynka kulka i płaska, polędwica

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gulasz z grzybami w chlebie 114

Jesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie  z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą. chleb: 300 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczki soli płaska 1 łyżka oliwy 2 dkg drożdży 150 ml wody letniej szczypta cukru Drożdże przekładam do miski, dolewam wody letniej(...)bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut aż będzie zarumieniony

wesoła kuchnia
Boczek wędzony surowy 239

Surowiec -2 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Smarówka na wędzonym boczku 216

Zaczynamy od zrobienia surowego wędzonego boczku Surowiec -1 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Metka wędzona wieprzowo-wołowa 331

SUROWIEC -boczek bez skóry nie za chudy 0,5 kg -karkówka 0,5 kg -jedna golonka 1-1,2 kg -wołowina u mnie z łopatki 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Podgardle wędzone i parzone 248

SUROWIEC -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 30-40 g/kg -peklosól 30-40 g/kg -pieprz czarny mielony 4 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa Polska 345

SUROWIEC -boczek 2 kg -karkówka 2 kg -szynka 3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -peklosól 20-21 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bezglutenowe ekologiczne pieczywo - chleb i obwarzanki :) 169

już ostatnia recenzja bezglutenowego pieczywa marki Schnitzer . Więcej mogliście przeczytać TUTAJ . Dzisiaj mam dla Was opinię na temat dość ciekawego produktu "chlebowego" jakim są obwarzanki - przypominające małe bułeczki oraz chleb rustykalny. Jak smakowo wyszły te produkty? O tym dowiecie się poniżej :) OBWARZANKI  woda * skrobia kukurydziana (29%) * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * płatki z prosa * mąka lniana * olej słonecznikowy(...)smak, bo jest dość specyficzny, choć jak najbardziej zjadliwy. Bezglutenowe i ekologiczne obwarzanki są smaczne, jednak ich smak nie usatysfakcjonował mnie na tyle, abym wróciła do nich ponownie.  CHLEB RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * siemię lniane * ziarna słonecznika * sezam * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * błonnik jabłkowy * białko grochowe

Zdrowie na języku :P
Chleb ryżowy bezglutenowy 131

Mój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż – ryż jest przecież biały, to i chleb musi być jasny. Poprzednie, które piekłam i zamroziłam po 2 kromki już zjadłam, musiałam więc upiec sobie nowy. Nie muszę codziennie jeść chleba, ale najlepiej smakuje, gdy się kończy albo(...)już go nie ma. W moim osobistym rankingu moich chlebów bezglutenowych ten jest na drugim miejscu, po  chlebie gryczanym z ziemniakami. Mam jeszcze w planie chleb z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. Składniki: • 300 g mąki ryżowej • 150 g mąki gryczanej • 50 g mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 łyżka soli

To co kocham
Grzanki ziołowe do zupy 149

również do każdej innej zupy o konsystencji kremu – pomidorowej, dyniowej, selerowej. Grzanki są chrupiące, pachną czoskiem i ziołami. Łatwe i szybkie przygotowanie. Składniki: • 1 chleb tostowy pszenny • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • papryka słodka i ostra • 1 łyżeczka majeranku • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • 3 łyżki masła do smażenia Wykonanie: • Z kromek(...)chleba tostowego odkroić na obwodzie skórkę i pokroić chleb w kostkę. • Wymieszać chleb z przyprawami sypkimi, polać olejem i wymieszać z czoskiem przeciśniętym przez praskę. • Chleb z przyprawami odstawić na 10 minut, po czym obsmażyć na maśle. • Kostki chleba wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić

To co kocham
Zupa chlebowa z jajkiem 179

Podczas porządkowania zamrażarki znalazłam woreczek z miąższem chleba, który został mi z wydrążania małych bochenków. Te chlebki służyły mi jako miski do białego barszczu, a że chleba nie wyrzucam, to zamroziłam. Postanowiłam więc wykorzystać ten chleb do ugotowania zupy chlebowej, o której nieraz słyszałam, ale nigdy nie jadłam. Pierwszy raz więc(...)chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz, a serwowany był o dziwnej porze, bo na śniadanie. Pamiętam ten smak rozpuszczonego chleba, który każdy drobił sobie do barszczu, zupełnie taki sam smak jak w mojej zupie. Składniki: – 2 cebule małe – 2 ząbki czosnku – 200 g miąższu

To co kocham
Chleb pszenny na zakwasie 122

Niby taki zwykły, normalny. Ale jednak nie :)  Nie na drożdżach, tylko na zakwasie. Chleb pszenny. Ta sztuka jest mojego brata :) Piekł w foremce aluminiowej A to jest moja "wykipiała" sztuka :) Podczas pieczenia uciekł z foremki Składniki: 445 gramów mąki pszennej typ 650 3 łyżki zakwasu 310 ml wody o temperaturze pokojowej 1 łyżka soli morskiej Wszystkie składniki wymieszać łyżką(...)stopni, wyłączyć go i ustawić opcję lampki Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić go do piekarnika na 2 godziny. Należy sprawdzać co 20-30 minut, czy ciasto na chleb nie wyrosło na tyle, że przykleja się do folii. Gdy będzie się zbliżało do folii, zdjąć ją i nadal trzymać ciasto w środku Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć, odstawić w ciepłe

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania