chleb - 26084 przepisów (strona:228/1739)

Kaszanka domowa (parzona) 215

Surowiec i materiały pomocnicze -serce wiepszowe szt.1 -golonka z kością szt.1 -skórki wiepszowe 1 kg (najlepsze smalone słomą daje nam piękny zapach i lepszy smak) -wątroba

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 166

nieudanej czerwcowej próbie wypieku w piekarni Amber nadeszła pora na niesamowity i przepyszny chleb pełnoziarnisty. Jest słodko-kwaskowaty dzięki zawartości porzeczek. A wybrał go do wspólnego wypieku po raz kolejny Adam z bloga Kuchnia Gucia . Dziękuję - świetny wybór! :) Składniki (na keksówkę): 400 g zakwasu żytniego 130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion(...)godziny.  Piec w 240 st. przez 15 minut, a następnie 75 minut w 190 stopni C. 15 minut przed końcem wyjąć z foremki i piec na kratce. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu daje głuchy odgłos. ----- Podobne: Chleb z serem pleśniowym Marchewkowy chleb na zakwasie Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka 201

Surowiec -karkówka (w jednym kawałku u mnie 2 kg) Przyprawy i materiały pomocnicze -70 g peklo soli lub soli nie jodowanej na litr wody i ta

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa grillowa z serem ( pieczona w niskiej temperaturze) 167

Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
SZYNKA ,,jak dawniej '' 834

Surowiec -szynka (waga zależy od wielkości szynkowara lub praski) Przyprawy i materiały pomocnicze -peklo sól (ilość według http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm) -czosnek zgnieciony przez praskę(ilość

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek domowy.Pszenno żytni na zakwasie 153

Składniki i materiały pomocnicze -mąka pszenna typ 650 -250 g -mąka żytnia typ 720-100 g -zakwas żytni 150 g -drożdże suszone 4 g -woda 250

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa grillowa surowa z serem 122

Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek pieczony składany 398

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości masy mięsnej -17 g soli nie jodowanej warzona -8,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa surowa z żółtym serem. 153

Surowa Na gorąco.  Na zimno. Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina w papryce 243

Myślałem że już nic mnie nie zaskoczy na temat słoniny a tu proszę kupiłem kawałek niestety ostatni 1 kg 7 cm słoniny..Ale co mnie zaskoczyło

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z naczynia 115

owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki [ miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość]. Rano wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik(...)takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos. minut. Wyjąć naczynie z piekarnika i wyciągnąć chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.   Najprostszy chleb z garnka

Moje domowe kucharzenie
Pancetta(surowy suszony boczek) 294

Surowiec -płat boczku 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze Gramatura przypraw podana jest do całości -peklosól 20 g -sól morska 15 g -sól wędzarnicza 10

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb w jajku | Smak dzieciństwa 111

Kiedy w lodówce widnieją pustki, mimo wszystko można wyczarować coś dobrego. Wystarczy nam chleb (może być lekko zeschnięty – to jeden ze sposobów na jego wykorzystanie) i jajka. Smak przypomina mi poranki dzieciństwa, kiedy zajadałam się chlebem w jajku na śniadania Składniki: 4 kromki chleba 2 jajka sól ketchup olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)kromki chleba 2 jajka sól ketchup olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Jajka rozbijamy, lekko solimy i je roztrzepujemy widelcem. Krok 2 Rozgrzewamy mocno patelnie, chleb maczamy dokładnie w jajku i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Krok 3 Jemy z ketchupem! *Ja dodatkowo posypałam chleb parmezanem. Można sobie zrobić także podobne „kanapki” z serem. Po przypieczeniu

Kuchnia Bazylii
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 127

zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć unoszący się w powietrzu zapach chleba. Do piekarni wchodzi się od zaplecza, ale przed nami długa kolejka. Wszędzie unosi się biały pył z mąki. Na drewnianych regałach leżą już pierwsze, ogromne bochenki pachnącego chleba. Kupujemy dwa bochenki(...)trzeci na drogę i powolnie wracamy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze gorącego i chrupiącego chleba. W domu poprawka – grube, niefortunnie pokrojone kromki smarujemy takim prawdziwym solonym masłem, sprzedawanym na wagę. Bieganie po chleb to jedyna okazja, aby wcześnie nie trzeba było iść spać. Jest początek września. Na drzewach rumienią się jesienne jabłka. Od kilku

Wędrówki po kuchni
Boczek w przyprawach 172

Przepis Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy wszystkie kostki i chrząstki i przyprawiamy peklo solą lub solą nie jodowaną 17-18

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania