chleb - 26176 przepisów (strona:223/1746)

Kiełbasa krucha z galaretką 688

SUROWIEC -szynka 5 kg -boczek bez skóry dość chudy 4 kg -podgardle bez skóry (najlepiej z przyrostem mięsnym )1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
chleb bezglutenowy (bez drożdży i jajek) 143

słodko, z truskawkami i polewą czekoladową – też dobry pomysł). Ostatnio mocno przyglądałem się wypiekom z użyciem babki jajowatej (znakomicie reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego). Szukałem przepisu, aby przygotować dobry chleb bez jajek i drożdży, taki który będzie idealną opcją dla wszystkich alergików (dostaje dużo pytań od Was o takie wypieki). Po kilku próbach udało mi się zrobić najlepszy chleb bezglutenowy(...)jaki jadłem od dawna. Moim zdaniem jest idealny! Chrupiąca i rumiana skórka, a środek mięsisty i delikatny. Smak przypominający normalny chleb, który pamiętam za czasów sprzed paleo. Nadaje się do podania na słodko, słono i ostro. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. Składniki: ¾ szklanki mąki jaglanej ¾ szklanki komosy ryżowej 4 łyżki babki jajowatej 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy łyżeczka sody

PaleoLife
Kiełbasa kminkowa-podsuszana 179

SUROWIEC -szynka 2 kg -łopatka 3 kg -karkówka 3 kg -podgardle 1 kg -pachwina 1 kg PRZYPRAWY -kminek mielony 1,5-2 g/kg -kminek cały 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 89

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na domowy CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE. Chleb jest delikatny w smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam(...)uważamy aby nie przerosło formy, ponieważ w piekarniku jeszcze trochę podrośnie i może wylać się po bokach. Krok 4. Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy. Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian. Smacznego

Moja Książka Kucharska
CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE 120

CHLEB ŻYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE Chleb z niezwykle chrupiącą skórką  i miękkim środkiem. O charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku - a to dzięki odrobinie kminku oraz kolendry. Przechowywany w lodówce, zachowuje swoją świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje(...)peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu 1/2  szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas (oprócz pestek dyni) umieszczamy w czystej

Moja Książka Kucharska
Marokański chleb 165

pierwszej chwili, kiedy to opuściłam samolot w Marakeszu.  Pierwszy raz wybrałam się tam z najmłodsza córką. Matylda miała wtedy niespełna dwa lata i pierwsze co zjadła to był chleb. Marokański chleb stał sie jej ulubionym posiłkiem- śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem i kolacją.  Jedliśmy go do tajine, ale nie tylko. Raz dostałam chleb wypełniony świeżo smażonymi sardynkami.  Poemat - takie(...)proste a takie pyszne! Spróbujcie zrobić ten chleb w domu. Nie jest trudny. 375 g mąki chlebowej 125 g semoliny 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody nasiona sezamu i semoliny do posypania chlebków oliwa W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj  ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki, do uzyskania

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną 134

Pyszny, chrupiący, miękki chleb z orzechami włoskimi i żurawiną. Zaskakuje smakiem. Cały bochenek ma orzechowy zapach i smak, a żurawina cudownie odświeża. Koniecznie spróbujcie. Chleb jest identyczny jak ten   z oliwkami i tymiankiem. Różni się tylko dodatkami. Wystarczy zagnieść ciasto wieczorem i odstawić do lodówki, aby rano dokończyć formowanie i upiec.  Przepis na jeden bochenek 350 ml wody(...)drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać orzechy włoskie,  żurawinę i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kiełbasa kminkowa 329

                                                   

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kaczka parzona i wędzona 183

SUROWIEC -kaczka PRZYPRAWY I ZIOŁA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 70-80 g/kg i na 1 liter wody Podczas parzenia dodajemy: -3 goździki -owoc jałowca

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Salceson wieprzowy na skórkach 157

SUROWIEC -łopatka 2,5 kg słonina 0,5 kg -podgardle 1 kg -serce 1 kg -pół głowy 2 kg Surowiec po niżej kupujemy dwa dni później

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina Białowieska 250

SUROWIEC -słonina ze skórą najlepiej aby była gruba z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -jeśli słonina jest z

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kabanosy wieprzowe- classic 408

SKŁADNIKI -2 kg szynki -1 boczku bez skóry -1 kg karkówki -2 kg podgardla PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -gałka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina w papryce-wędzona 309

SUROWIEC -słonina z przyrostem mięsnym o grubości 5-8 cm ze skórą najlepiej aby była z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.