Zapraszam na smaczny, domowy chlebek z dodatkiem szpinaku. Taki chleb będzie świetną odmianą dla codziennych posiłków. Dodatek szpinaku mrożonego od Hortex wzbogacił smak pieczywa. Polecam Składniki: 3 szkl mąki pszennej+1/2 szkl 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 2 łyżki oleju czosnkowego 1 szkl ciepłej wody 100 g mrożonego szpinaku Hortex oraz: żółtko czarnuszka keksówka 10x26 cm Przygotowanie(...)wcześniej przekładamy mrożony szpinak na durszlak i zostawiamy do rozmrożenia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie wlewamy olej i wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy wyrośnięte ciasto na dwie części. Do jednej z części dodajemy rozmrożony szpinak i 1/2 szkl mąki oraz
słodkie i nie tylko historie kulinarnekubkiem mleka, czy kolację z gorącym kakao. Kto raz upiecze z tego przepisu będzie do niego wracał. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepisy na blogu na domowe pieczywo: Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami(...)chia Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb dla leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI -cztery ryby wędzone dwie makrele i dwa srebrzyki -200 g ryżu kolorowy RISANA -3 cebule -2 ząbki czosnku -1 papryczka chilli -pół papryki czerwonej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Kiedyś myślałyśmy, że chleba nie musimy jeść. Płatki, kasze i owsianki w zupełności nam wystarczały. Jednak od jakiegoś czasu pieczemy chleby na różne sposoby, ponieważ powróciła do nas chęć jedzenia kanapek. Na blogu pojawiły się już inne przepisy na bochenki (przykłady poniżej), ale dziś przedstawiamy Wam chlebek pulchny, sycący, bez glutenu, z przypieczoną skórką i pięknym żółciutkim kolorem(...)drożdżową i całość wymieszać. Masa jest dość lejąca. Wlać ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190’C ok 45-50 minut do suchego patyczka. Chleb wystudzić. Chleb dyniowo-orkiszowy Chleb 100% gryczany Chleb z gryki, ziaren i suszonych pomidorów
Candy PandasSUROWIEC -słonina bez skóry PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól morska 22-25 g/kg -szczypiorek suszony 2 g/kg -cebula suszona max 1 g na puszkę/słoiczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -pachwina z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól/sól morska 50/50 12-14 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 6 g/kg -pieprz czarny 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -jedna pierś -dwie ćwiartki -cztery podudzia PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól morska/peklo sól 50/50 14 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.bogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony Dwór Jagiełły. Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki(...)robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego
Ukojenie PodniebieniaSUROWIEC -pierś z kurczaka PRZYPRAWY -sól morska/peklosól 50/50 --19 g /kg -czosnek granulowany 1 g/kg -gorczyca mielona 1 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -folia celulozowa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -pierś z kurczaka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól morska / peklosól 50 / 50 --18-20g/kg -czosnek granulowany 1 g/kg -kozieradka mielona 1 g/kg -pieprz biały
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4 kg karkówki --sitko fi 10 mm -1 kg boczek (chudy)-- sitko fi 10 mm PRZYPRAWY -peklosól 18-20 g/kg -pieprz czarny 2
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4,700 kg ścinki ze schabu i ,,warkocze'' -- szarpak -300 g słonina -- 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.oknem trzyma mróz, a w kuchni tak swojsko pachnie chlebem. Jak dzieci wrócą ze szkoły zjedzą talerz ogórkowej i zagryzą aromatyczną pajdą... Lubie dni kiedy nie muszę się spieszyć, no chyba tylko na spacer z psem można wyruszyć i posłuchać jak mróz skrzypi pod nogami... Składniki na dwa bochenki, foremki o wymiarach 26x12 cm: - 1 kg mąki pszennej(...)pomidorów marynowanych w oliwie, drobno pokrojonych - garść świeżego oregano i bazylii (można zastąpić suszonymi ziołami) - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Zioła i dodatki do chleba znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże
Apetyczna babeczkaSUROWIEC -szynka 2 kg -karkówka 1 kg -boczek 0,5 kg -wołowina 2 klasa 1 kg -słonina 0,5 kg ROZDRABNIANIE -szynka 1 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -schab 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -cukier 60 g/kg -sól gruba nie jodowana 30 g/kg -peklo sól 30 g/kg -czosnek granulowany 2 łyżeczki -papryka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.