Altamury przyjechaliśmy po przeczytaniu relacji na kilku blogach. Czy warto? Moim zdaniem NIE. Na szczęście znaleźliśmy w nim starą piekarnię, która od setek lat wypieka bochenki chleba w kształcie serca w piecu opalanym drewnem. Na miejscu można usiąść zjeść i napić się. Kupić chleb oraz ręcznie robione ciasteczka z masy migdałowej. Ciasteczka kosztują 10 euro(...)Chleb z Altamury Fot. Nasz własny chleb z semoliny Chleb ma tak niezapomniany smak, że po przyjeździe do domu bardzo chcieliśmy upiec choćby taki przypominający ten z Altamury. I udało się. Za trzecim razem wyszedł taki jaki chcieliśmy. Obejrzeliśmy wiele filmików na Youtube. Były bardzo pomocne. Ważne też, że udało nam się przywieść lokalne drożdże: lievito madre czyli
AZgotuj!Będziemy potrzebować: -2 kg owoców czerwonej porzeczki -1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach -cukier 0,4 kg -dwie łyżki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC I ROZDRABNIANIE : Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8. -1 kl szynka 2 kg / szarpak -2 kl boczek bez skóry 2 kg /10 mm -2 kl
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Świetny pomysł na pożywne śniadanie na bazie pełnoziarnistego chleba, aromatycznego łososia, pachnącego koperkiem kremowego twarożku, delikatnie pikantnej i przyjemnie chrupiącej rzodkiewki, orzeźwiającego ogórka oraz nuty świeżego szpinaku z pewnością zaskoczy domowników i stanie się królem śniadaniowego stołu. Składniki: 24 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania po 6 plastrów) Krem rzodkiewkowy: 150g rzodkiewek 1 czerwona(...)Krem do wykończenia tortu: Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 5. Składanie tortu: Kromki chleb obkroić ze skórki i ułożyć na desce jedna obok drugiej w dwóch rzędach po 3 kromki (6 kromek). Następnie kromki chleba posmarować kremem rzodkiewkowym, przykryć drugą warstwą 6 kromek, posmarować
Szalona Kuchnia Ewelinymoże stanowić szklanka soku 200 ml . Moja propozycja składa się z jarmużu, awokado, cytryny i ogórka zielonego. Tort chlebowy Propozycja na drugie śniadanie tym razem z warzywami i zdrowym chlebem. 12 kromek chleba żytniego chrupkiego 250 g serka śmietankowego puszystego 1 słoiczek suszonych pomidorów domowych 3 ogórki kiszone 8 oliwek czarnych 8 oliwek zielonych 1 ogórek zielony 6 pomidorków koktajlowych(...)sól, pieprz 1 łyżeczka chrzanu 125 g serka miksuje blenderem z czterema pomidorami suszonymi, doprawiam sola, pieprzem. Do drugiego 125 g serka dodaję chrzan i doprawiam. Trzy kromki chleba układam koło siebie i smaruję je połową serka pomidorowego. Układam kolejną warstwę chleba, smaruję połową serka chrzanowego,układam plastry ogórka kiszonego i cienko smaruję serkiem chrzanowym. Kolejna warstwa chleba,serek
wesoła kuchniaSUROWIEC I ROZDRABNIANIE - łopatka 7 kg -podgardle 1 kg - 8 mm maszynka nr.8 Po klasyfikacji łopatki uzyskałem : 1 kl- 3,5 kg - krojona nożem na około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC: -polędwiczka 1600 kg (4-5 sztuk) -golonka 400 g tylko chude mięso PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz czarny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dzień dobry, czy jest suchy chleb dla konia? Nie wiem, czy dla konia, ale u mnie i taki się znajdzie. Zawsze zostanie jakaś samotna kromka lub „piętka”. Prowadzę punkt samotnych chlebków, gdzie mogą sobie spokojnie schnąć. Gdy uzbiera się ich więcej, miksuję je w melakserze. Następnie przesiewam przez sito. Tak otrzymują tartą „bułkę”. Większe kawałki(...)które zatrzymują się na sicie zostawiam. Wykorzystuję je do zup. Pod wpływem ciepła rozpuszczają się. Zagęszczają zupę i nadają wyjątkowy smak. Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie na zakwasie. 2 porcje: 1 pęczek białych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 2 kromki żytniego chleba
Kucharzycadomowego chlebka. Parę lat temu przepis znalazłam na stronie KOTLET TV Tak nam ten chlebuś posmakował, że piekłam go nałogowo. Potem próbowałam innych przepisów i o tym chlebie trochę zapomniałam. Gdy wczoraj brakło nam pieczywa wykopałam przepis i zrobiłam foty, żeby z Wami podzielić się tym mega prostym przepisem na wspaniały chleb. SKŁADNIKI NA 2 CHLEBY(...)pieczenia) Ciasto dzielimy na pół, formujemy chlebki i wkładamy do blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż chlebki nam wyrosną. Piekarnik nagrzewamy na 220 st. C ustawienie góra dół. Chleby smarujemy białkiem i pieczemy ok 25 minut. Po 20 minutach chleby wyciągnęłam z blach i dopiekłam na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Odstawiamy na kratce do wystudzenia. Smacznego
Pani na deserdomowy chleb jest najlepszy to wie chyba każdy. My też od dawna o tym wiemy, często piekłam bułki i chlebki ale nie powiem, często też kupowałam. Wiadomo, nie zawsze jest czas i nie zawsze się chce. Teraz jednak zupełnie przerzuciliśmy się na domowy chleb, odkąd w mojej kuchni zagościły dwie cudowne maszyny. Jakiś czas temu wygrałam automat do pieczenia chleba(...)mój już drugi (pierwszy nie przeżył) w którym nie piekę ale wyrabiam w nim ciasto drożdżowe, bo robi to mistrzowsko. A już zupełnie rozkochałam się w pieczeniu chleba odkąd mam piekarnik parowy od Electrlouxa . Zaczynałam go testować z przekonaniem, że to pewnie tylko "pic na wodę" ale miło się zaskoczyłam. Rzeczywiście jest różnica między zwykłym pieczeniem a pieczeniem z parą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo lubimy i cenimy sobie pieczywo domowe a wypiekaniem dla nas chleba zajmuję się już od prawie dziesięciu lat, z lepszym lub gorszym skutkiem Dzisiaj chciałam zaproponować Wam bardzo łatwy przepis na chleb z babką płesznik. Jest puszysty, miękki, wilgotny, pięknie wyrasta dzięki odrobinie drożdży i dobrze smakuje dzięki zakwasowi w stylu fast food czyli suszonemu. Babka płesznik jest bogata(...)błonnik, warto ją włączyć do diety. PRZEPIS NA CHLEB Z BABKĄ PŁESZNIK Składniki na prosty chleb z babka płesznik: 300g mąki żytniej chlebowej typ 700 200g mąki pszennej chlebowej typ 1100 2 łyżki suszonych nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka wysuszonego zakwasu chlebowego 20g drożdży świeżych lub 10g drożdży suszonych 350ml ciepłej wody Jak zrobić prosty chleb
Dorota SmakujeSUROWIEC: -mięso z królika 2 kg ( w moim wypadku była to jedna tuszka ważyła 3.200) więc był spory:) -boczek bez skóry 1 kg -karkówka 1 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1g/kg -jałowiec mielony 1g/kg -czosnek świeży w plasterkach ilość według uznania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Będziemy potrzebować : -szynka (w moim wypadku dwie kulki i jedna płaska) -peklosól 19 g/kg -praska -cyrkulator -duży garnek lub lodówka turystyczna do parzenia -worki i pakowaczka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki(...)wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki na dwa chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika
moj przepis na