chleb - 26084 przepisów (strona:216/1739)

Kiełbasa ,,warkocz'' 187

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -4,700 kg ścinki ze schabu i ,,warkocze'' -- szarpak -300 g słonina -- 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z oregano i suszonymi pomidorami 104

oknem trzyma mróz, a w kuchni tak swojsko pachnie chlebem. Jak dzieci wrócą ze szkoły zjedzą talerz ogórkowej i zagryzą aromatyczną pajdą... Lubie dni kiedy nie muszę się spieszyć, no chyba tylko na spacer z psem można wyruszyć i posłuchać jak mróz skrzypi pod nogami... Składniki na dwa bochenki, foremki o wymiarach 26x12 cm: - 1 kg mąki pszennej(...)pomidorów marynowanych w oliwie, drobno pokrojonych - garść świeżego oregano i bazylii (można zastąpić suszonymi ziołami) - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Zioła i dodatki do chleba znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na  ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże

Apetyczna babeczka
Kiełbasa żywiecka parzona 283

SUROWIEC  -szynka 2 kg -karkówka 1 kg -boczek 0,5 kg -wołowina 2 klasa 1 kg -słonina 0,5 kg ROZDRABNIANIE  -szynka 1 kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Schab-polędwica podsuszana 169

SUROWIEC -schab 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -cukier 60 g/kg -sól gruba nie jodowana 30 g/kg -peklo sól 30 g/kg -czosnek granulowany 2 łyżeczki -papryka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Golonka z cebulką 168

SUROWIEC -Golonka PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 12-15 g/kg -pieprz kolorowy rozdrabniany w moździerzu 1 g/kg -1-2 listki laurowe -ziele angielskie 2-3

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z zakwasem żurkowym 159

Pyszny domowy chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje mu kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy. składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół. Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos. Po upieczeniu chleb ułożyć na kratce. Wierzch aby był miękki posmarować

Monia miesza i gotuje
Tuszonka wieprzowa (z łopatki) 218

SUROWIEC -łopatka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól można dać 50/50 12 -14 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy 1 sztuka na

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb pszenno - orkiszowy 141

Puszysty chleb na drożdżach z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smaczny, wszyscy domownicy przyznali to jednogłośnie ;). Dobę wcześniej należy przygotować zaczyn, to on jest podstawą tego chleba. Ogólnie pracy przy nim niewiele, ciasto rośnie szybko, krótki też jest czas pieczenia. Nic tylko piec ;). Jedyne co mnie rozczarowało, to...skórka, która nie chrupała, a chyba wszyscy lubimy jak w świeżutkim chlebie skóra(...)pół i jeszcze raz itd. Ponownie rozciągnąć i ponownie złożyć. Można tak w sumie nawet 4 razy; im więcej powtórzeń ze składaniem, tym ładniejszy kształt będzie miał nasz chleb. Uformować podłużny bochenek, przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około

Opowieści z piekarnika
Kapuśniak z wkładką ze słodkiej kapusty 140

SKŁADNIKI -600 g słodkiej kapusty -100 g kalafiora -2 marchewki -1 pietruszka -2 czubate łyżki prażonej cebulki -5 średnich ziemniaków -kostka rosołowa wołowa -woda nie całe

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Przepisy na wigilię: Najprostszy buraczany zakwas 143

kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać ze sześć obranych ćwikłowych buraków, zalać wolną wodą i postawić na noc w kominie, na dzień na słońcu; zamieszać(...)jest chyba najbardziej tradycyjnym daniem wigilijnym. Do kiszenia używamy zatem tylko buraków (mogą być obrane, choć nie muszą), przegotowanej wody, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tego koniecznie chleb razowy. Zakwas – przyprawa do picia W internecie jest mnóstwo przepisów na buraczany zakwas z rozmaitymi dodatkami, jak anyż, duża ilośc czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje

Niedzielny kucharz
Fougasse - chleb z Prowansji 149

Fougasse to pochodzący z Prowansji francuski chleb w kształcie liścia . Jest on trochę podobny do włoskiej foccacii. Jest to płaski chleb z dużą ilością pysznej chrupiącej skórki. Można go robić z różnymi dodatkami, ziołami, gruboziarnistą solą, suszonymi pomidorami czy oliwkami. Składniki na 2 chlebki:  Zaczyn (poolish) 170 g - mąka pszenna t 550 lub 650 170 g - woda

Przepisy na domowy ser i chleb
Słonina swojska z soli w przyprawach i czosnkiem 203

     Dodane przyprawy papryka ostra i kolendra i zapakowane. SUROWIEC -słonina (najlepsza gruba z wioskowego chowu) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól gruba nie jodowana

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina słoikowa z pomidorem, czosnkiem, bazylią i nutką dymu 156

SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -słonina u mnie cienka około 1,5 cm -mieszanka przypraw: pomidory z czosnkiem i bazylią -sól morska 19- 25 g /kg -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z nitkami chili 110

SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -nitki chili ilość według uznania Zakupione tu https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/688-chilli-chili-nitki.html WYKONANIE  Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka konserwowa-prasowana typu HAM 1587

SKŁADNIKI -szynka (waga według wielkości praski lub szynkowaru) ja kupiłem dwie płaskie po około 700 g -peklosól 17-22 g/kg -żelatyna opcjonalnie jeśli chcemy uzyskać galaretkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania