Puszysty chleb na drożdżach z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smaczny, wszyscy domownicy przyznali to jednogłośnie ;). Dobę wcześniej należy przygotować zaczyn, to on jest podstawą tego chleba. Ogólnie pracy przy nim niewiele, ciasto rośnie szybko, krótki też jest czas pieczenia. Nic tylko piec ;). Jedyne co mnie rozczarowało, to...skórka, która nie chrupała, a chyba wszyscy lubimy jak w świeżutkim chlebie skóra(...)pół i jeszcze raz itd. Ponownie rozciągnąć i ponownie złożyć. Można tak w sumie nawet 4 razy; im więcej powtórzeń ze składaniem, tym ładniejszy kształt będzie miał nasz chleb. Uformować podłużny bochenek, przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około
Opowieści z piekarnikaSKŁADNIKI -600 g słodkiej kapusty -100 g kalafiora -2 marchewki -1 pietruszka -2 czubate łyżki prażonej cebulki -5 średnich ziemniaków -kostka rosołowa wołowa -woda nie całe
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać ze sześć obranych ćwikłowych buraków, zalać wolną wodą i postawić na noc w kominie, na dzień na słońcu; zamieszać(...)jest chyba najbardziej tradycyjnym daniem wigilijnym. Do kiszenia używamy zatem tylko buraków (mogą być obrane, choć nie muszą), przegotowanej wody, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tego koniecznie chleb razowy. Zakwas – przyprawa do picia W internecie jest mnóstwo przepisów na buraczany zakwas z rozmaitymi dodatkami, jak anyż, duża ilośc czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje
Niedzielny kucharzFougasse to pochodzący z Prowansji francuski chleb w kształcie liścia . Jest on trochę podobny do włoskiej foccacii. Jest to płaski chleb z dużą ilością pysznej chrupiącej skórki. Można go robić z różnymi dodatkami, ziołami, gruboziarnistą solą, suszonymi pomidorami czy oliwkami. Składniki na 2 chlebki: Zaczyn (poolish) 170 g - mąka pszenna t 550 lub 650 170 g - woda
Przepisy na domowy ser i chlebDodane przyprawy papryka ostra i kolendra i zapakowane. SUROWIEC -słonina (najlepsza gruba z wioskowego chowu) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól gruba nie jodowana
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -słonina u mnie cienka około 1,5 cm -mieszanka przypraw: pomidory z czosnkiem i bazylią -sól morska 19- 25 g /kg -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -boczek PRZYPRAWY -peklosól 18 g/kg -nitki chili ilość według uznania Zakupione tu https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-naturalne-jednorodne/688-chilli-chili-nitki.html WYKONANIE Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SKŁADNIKI -szynka (waga według wielkości praski lub szynkowaru) ja kupiłem dwie płaskie po około 700 g -peklosól 17-22 g/kg -żelatyna opcjonalnie jeśli chcemy uzyskać galaretkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -2 kg chudego boczku -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym -0,5 kg golonki -skóra z golonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do mięska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Inspiracją do upieczenia mojego bezglutenowego chleba pomidorowego służył przepis na "Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami" autorstwa twórców "Atelier smaku". Moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Chlebek udał się znakomicie, ma zwartą konstrukcję i wspaniały smak. Serdecznie polecam :-) Składniki na formę typu keksówka o wymiarach 30cm x 11cm: 25 g mielonego siemienia lnianego 350 ml wrzątku 150 g mąki kukurydzianej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. 7. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 8. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 9. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem). Po upływie tego czasu ja zawszę muszę dopiekać od spodu około 10 minut - taki piekarnik (Bosch). Uwaga
Kawa z mlekiembogato zróżnicowanego jadła, które tworzy pozytywnie ożywiony Dwór Jagiełły. Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍 Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki(...)robić to żwawo, aby piekarnik się nie wyziębił . Pokrywkę też zdejmować na deskę, bo jakikolwiek kontakt nagrzanego szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka. Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut - dolny poziom piekarnika w 1/3 jego
Ukojenie PodniebieniaSKŁADNIKI I PRZYPRAWY -słonina bez skóry 1,5 kg -cebula 2 szt. duże -czosnek 1 główka -papryka chilli 3-4 szt. lub zwykła 1 szt. -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.