chleb - 26176 przepisów (strona:224/1746)

Grzanki ziołowe do zupy 174

również do każdej innej zupy o konsystencji kremu – pomidorowej, dyniowej, selerowej. Grzanki są chrupiące, pachną czoskiem i ziołami. Łatwe i szybkie przygotowanie. Składniki: • 1 chleb tostowy pszenny • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • papryka słodka i ostra • 1 łyżeczka majeranku • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki oleju • 3 łyżki masła do smażenia Wykonanie: • Z kromek(...)chleba tostowego odkroić na obwodzie skórkę i pokroić chleb w kostkę. • Wymieszać chleb z przyprawami sypkimi, polać olejem i wymieszać z czoskiem przeciśniętym przez praskę. • Chleb z przyprawami odstawić na 10 minut, po czym obsmażyć na maśle. • Kostki chleba wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić

To co kocham
Zupa chlebowa z jajkiem 210

Podczas porządkowania zamrażarki znalazłam woreczek z miąższem chleba, który został mi z wydrążania małych bochenków. Te chlebki służyły mi jako miski do białego barszczu, a że chleba nie wyrzucam, to zamroziłam. Postanowiłam więc wykorzystać ten chleb do ugotowania zupy chlebowej, o której nieraz słyszałam, ale nigdy nie jadłam. Pierwszy raz więc(...)chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz, a serwowany był o dziwnej porze, bo na śniadanie. Pamiętam ten smak rozpuszczonego chleba, który każdy drobił sobie do barszczu, zupełnie taki sam smak jak w mojej zupie. Składniki: – 2 cebule małe – 2 ząbki czosnku – 200 g miąższu

To co kocham
Chleb pszenny na zakwasie 144

Niby taki zwykły, normalny. Ale jednak nie :)  Nie na drożdżach, tylko na zakwasie. Chleb pszenny. Ta sztuka jest mojego brata :) Piekł w foremce aluminiowej A to jest moja "wykipiała" sztuka :) Podczas pieczenia uciekł z foremki Składniki: 445 gramów mąki pszennej typ 650 3 łyżki zakwasu 310 ml wody o temperaturze pokojowej 1 łyżka soli morskiej Wszystkie składniki wymieszać łyżką(...)stopni, wyłączyć go i ustawić opcję lampki Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić go do piekarnika na 2 godziny. Należy sprawdzać co 20-30 minut, czy ciasto na chleb nie wyrosło na tyle, że przykleja się do folii. Gdy będzie się zbliżało do folii, zdjąć ją i nadal trzymać ciasto w środku Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć, odstawić w ciepłe

Szczęśliwa kuchnia
Chleb pszenny na zakwasie 148

Niby taki zwykły, normalny. Ale jednak nie :)  Nie na drożdżach, tylko na zakwasie. Chleb pszenny. Ta sztuka jest mojego brata :) Piekł w foremce aluminiowej A to jest moja "wykipiała" sztuka :) Podczas pieczenia uciekł z foremki Składniki: 445 gramów mąki pszennej typ 650 3 łyżki zakwasu 310 ml wody o temperaturze pokojowej 1 łyżka soli morskiej Wszystkie składniki wymieszać łyżką(...)stopni, wyłączyć go i ustawić opcję lampki Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić go do piekarnika na 2 godziny. Należy sprawdzać co 20-30 minut, czy ciasto na chleb nie wyrosło na tyle, że przykleja się do folii. Gdy będzie się zbliżało do folii, zdjąć ją i nadal trzymać ciasto w środku Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć, odstawić w ciepłe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mielonka wieprzowa 181

SUROWIEC -golonka u mnie 1,5 kg -łopatka 1,2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg do mięsa mielonego -peklosól 19 g/kg do mięsa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Książki kucharskie 2 143

tysiące!) przepisów na dania kuchni włoskiej. Od makaronów, przez sałatki, mięsa i ryby aż po genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez(...)zakwasy, wypieki, drożdże i mąki. Nauczycie się piec bułki, chałki, słodkie wypieki, chleby zdrowe i te pełne kalorii. Z każdej strony czuć zapach świeżego chleba. Więc jeśli chcecie, aby wasz dom wypełnił się nieziemskimi zapachami, to ta książka wam w tym pomoże. Post Książki kucharskie 2 pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Mielonka z kolorowymi płatkami papryki słodkiej 189

Surowiec: -250 g boczku -250 g łopatki -250 g karkówki Przyprawy: -czosnek zgnieciony przez praskę 15 g do całości (jak ktoś woli może dad mniej) -sól

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z galaretką 237

Wyrób eksperymentalny robiony na szybko na próbę szczególnie chodzi mi o galaretkę czy wyjdzie :) Surowiec:   -250 g boczku -250 g łopatki -250 g karkówki Przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CHLEB ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN ORKISZU 160

Wiem, wiem...Na moim blogu miałam unikać przepisów na dania zawierające gluten. Jednak muszę zrobić wyjątek. Ten chleb zasługuje bowiem na uznanie, ze względu na jego cenne właściwości i korzystny wpływ na metabolizm. Przyrządza się go z dwóch składników. Jednym z nich jest skiełkowany orkisz - najstarsza odmiana pszenicy. Przeciwwskazaniem do jego spożywania jest alergia na gluten, celiakia oraz silna nietolerancja(...)glutenu. Jeśli te dolegliwości nas nie dotyczą, spokojnie możemy pokusić się o kromkę (lub więcej) tego wartościowego chlebaChleb ze skiełkowanych ziaren jest doskonałym źródłem błonnika i protein. Zawiera ich więcej niż wszystkie inne rodzaje chleba, a jednocześnie posiada mniej tłuszczów i kalorii. Kiełkowanie ziaren orkiszu powoduje znaczny wzrost ilości witamin, białka i enzymów, zawartych w chlebie. Natomiast skrobia

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa grzybowa z opieniek 148

Składniki -około 1 kg świeżych opieniek -2-3 litry wody -kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Smażone opieńki 239

Smażone opieńki Składniki -opieńka -cebula -czosnek -olej Przyprawy -sól -pieprz czarny -suszone warzywa Wykonanie Opieńki dokładnie oczyścić, umyć i obgotować do momentu, aż przestanie zbierać się

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa małopolsko - podlaska J&W podsuszana 237

SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa domowa parzona 311

Kiełbasa domowa parzona  Zrobiona w jelicie grubym 32 Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek wędzony rolowany 376

Surowiec -1,5 kg boczku w miarę cieki taki lepiej się zwija Przyprawy -17-20 g peklosoli lub soli -pieprz kolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka 200

Surowiec  -paski żeberek Wykonanie  Na litr wody i jeden kg żeberek dajemy 80 g soli lub peklosoli Topimy w zalewie na 5 dni i

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania