SUROWIEC -boczek 800 g -łopatka 600 g -karkówka 400 g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19 g/kg (ja zastosowałem wędzoną moja była wędzona 20 godzin ) -woda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.można jeść chleb przy Hashimoto? Czy można jeść chleb przy innych chorobach z autoagresją? Ścisły protokół autoimmunologiczny – sposób odżywiania stosowany w takich przypadkach – wyklucza jajka, orzechy, zboża i nabiał. Można! Jest chleb zgodny nawet ze ścisłym protokołem autoimmunologicznym – chleb bezglutenowy, bez jajek, orzechów, zbóż, pseudo-zbóż, nabiału – chleb... Wpis Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek) pojawił się najpierw na blogu
PaleoSMAKSUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.oliwą i włożyć ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Włożyć ciasto do foremki do pieczenia chleba i odstawić na pół godziny, powinno lekko się podnieść. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 40 minut. Chleb powinien się zarumienić. Już zjadłam dwa kawałki, jeszcze
Kuchnia Pokoleńbrakiem słońca, że sterta niezałatwionych spraw wciąż zaprząta nam myśli, że kawa w domu się skończyła, a telefon na który czekamy wciąż milczy............ale na szczęście ratuje nas chleb, tego w domu nigdy nie może zabraknąć. Osobiście nie znam nikogo, kto gardzi chrupiącą , jeszcze ciepłą skórką i miękkim, dziurawym miękiszem domowego chleba. Zaprawiłam się już dobrze w wypiekach chleba(...)sprawia mi to dużą radość, ale czasem brakuje mi czasu na 24 godzinny cykl wyrastania, wtedy sięgam po "szybkie chleby", a te powstają na drożdżach. Ciabatta to rodzaj włoskiego chleba o wydłużonym kształcie. Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Z regionu jeziora Como ma chrupiącą skórkę, jest miękka, ma puszysty środek i jest bardzo lekka. W Toskanii
Słodki KompromisSurowiec -szynka 1-1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Szynkę peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -boczek bez skóry 1 kg Przyprawy -peklo sól 17-19 g/kg -czosnek granulowany posypujemy w około -oraz dowolne przyprawy ulubione którymi delikatnie posypujemy boczek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Gwarancja na całe 3 lata - zachowaj paragon, najlepiej wcześniej go skopiuj). Jeśli chcesz być na bieżąco, dołącz do nas na facebook'u tutaj. Na pierwszy ogień poszedł chleb bezglutenowy z mąka kokosową, mąką gryczaną, olejem kokosowym i paroma innymi zdrowymi składnikami. Olej kokosowy mam świeżo tłoczony na zimno (tutaj można nabyć) a z pozostałości po tłoczeniu zamawiam(...)paragonach i co? Swój oczywiście zgubiłam i z gwarancji nici. Mam mikser ze złamaną łopatką więc ratunku na Święta poszukam w zaprzyjaźnionej cukierni... ********************************* Szybki przepis na chleb bezglutenowy z mąką kokosową i olejem kokosowym. 3 łyżki zmielonego lnu + 220ml wrzątku 1 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki maki
IzaGotujeSurowiec -golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Szynki,boczki,polędwice,baleron oraz rolady już na święta
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Surowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Na zdjęciu wędliny wędzone dwa dni 8 i 6 godzin :metka, kiełbasa Polska, boczek surowy wędzony, słonina wędzona, podgardle wędzone, szynka kulka i płaska, polędwica
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Jesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą. chleb: 300 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczki soli płaska 1 łyżka oliwy 2 dkg drożdży 150 ml wody letniej szczypta cukru Drożdże przekładam do miski, dolewam wody letniej(...)bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut aż będzie zarumieniony
wesoła kuchniaSurowiec -2 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.