chleb - 26176 przepisów (strona:233/1746)

Kanapka z wołowiną warstwowa 190

czasu, a potem…. mmmmm :) Składniki: 2-4 steki z wołowiny po około 100-150 g (zależy od ich powierzchni, muszą pokryć dno i „górę” kanapki) 1 chleb – koniecznie okrągły, jak nawyższy, całkiem spory 150 g pieczarek 150 g bekonu w plasterkach ok . 150-200 g świeżego szpinaku baby 150 g sera cheddar w plastrach(...)smażenia. Odłożyć do ostudzenia (najlepiej na kratkę, nie talerz). Pieczarki pokroić dość drobno, podobnie cebulę. Podsmażyć razem na patelni po stekach, odłożyć do wystudzenia. Podsmażyć bekon na chrupko. Z chleba odkroić górną warstwę (jak do żurku) i dokładnie wydrążyć chleb z miąższu. Teraz układamy nasze nadzienie kanapki z wołowiną warstwowej. Na dno chleba kładziemy 1-2 steki (połowę z tych

Pociąg Do Kuchni
Chleb z burakiem i "Łatwopalni" 168

Pomysł na ten chleb pochodzi ze styczniowej piekarni Amber. W weekend wypieku byłam świeżo po wypadku, więc nie mogłam się przyłączyć. Jednak wybór Amber był na tyle intrygujący, że czekałam z wypiekiem do momentu lepszej sprawności. Sposób wykonania mocno zmieniłam i dostosowałam do swoich warunków. Oryginalny przepis znajdziecie w książce Emmanuela Hadjiandreou "How to Make Bread". A tutaj możecie zobaczyć(...)sposób buraki wmieszają się w ciasto. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu.  Przełożyć ciasto do formy i odstawić na ok. godzinę. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 stopni C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z filiżanką wody. Wstawić chleb do piekarnika. Dolać więcej wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Mozaika z karczku i boczku 172

Przepis Taką wędlinę najlepiej zrobić w prasce lub szynkowarze.Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max.2,5 kg.Więc będę potrzebował i użyłem: Mięso: -karczek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Konserwa prasowana 167

Przepis Składniki: Mięso -szynka ładne kawałki 800 g -łopatka  chude kawałki 700 g Przyprawy: -sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Słonina rolowana 186

Przepis Na ziołową słoninę  będziemy potrzebowali: -1 kg słoniny cienkiej bez skóry -sól kamienna nie jodowana ,morska lub himalajska 30-33 g/kg -oregano -zioła prowansalskie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek z golonką 192

Przepis Składniki: -dwa kawałki boczku po około 350 g. jeden ze skórą (który pójdzie na dno praski) -golonka około 400 g -skóra z drugiego kawałka boczku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szynka i boczek w skórze od golonki 263

PRZEPIS Składniki -skóra z golonki dość duża -800 g szyki mogą byś ścinki -400 g boczku -ugotowane  skórki wieprzowe zmielone na drobnym sitki fi 2mm

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Boczek gotowany 290

Przepis 1. Na początek boczek myjemy i peklujemy zgodnie z tabelą peklowania www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub 80-90 gram soli lub peklo soli na jeden litr wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwica dojrzewająca. 528

Przepis Składniki Przyprawy podane są na jedną sztukę Polędwiczki ,proponuje zrobić od razu 2-3 sztuki bo szybko znikają z talerza:) Cukier - jedna łyżka Sól kamienna/Morska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb na zakwasie 151

Nigdy nie piekłam chleba na zakwasie, ponieważ zakwas nigdy mi nie wychodził. Ale spróbowałam jeszcze raz i pora roku oraz ciepły grzejnik okazał się receptą na sukces. Kiedy już wyhodowałam zakwas to zabrałam się za chleb. Poniżej podaję przepis na prosty chleb który jak na razie jest moim hitem. Potrzebujemy: 200g mąki pszennej 300g mąki żytniej 100g mąki orkiszowej(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 godzin aż ciasto wyrośnie.  Piekarnik nastawiony na 210C, wstawiamy na dół piekarnika inne naczynie wypełnione wodą aby podczas pieczenia była para. Chleb pieczemy najpierw 10 minut, a następnie w temperaturze 200C pieczemy 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i pukamy w spód. Jeżeli jest pusty odgłos to chleb jest upieczony. Studzimy na kratce

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Mielonka z papryką 194

Przepis Przyprawy - peklo sól lub sól kamienna 16-18 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/kg mięsa -pieprz młotkowany z kolendrą 1 g /kg mięsa -majeranek 0

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PASZTET 199

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placki ziemniaczane 118

Przepis i wykonanie żony Składniki -ziemniaki 1 kg -cebula -jajko -mąka pszenna 2-3 łyżki -pieprz czarny -sól -olej lub smalec do smażenia -śmietana Wykonanie Obrać

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczeń 436

Przepis Mięso -szynka 0.7 kg -łopatka 0,6 kg -boczek 0,5 kg Przyprawy -peklo sól lub sól nie jodowana 16-18 g /kg mięsa -pieprz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zdrowy, łatwy i szybki chleb razowy na drożdżach instant 115

mąki pszennej, szczególnie z marketu. Ciasta nie trzeba zagniatać, nie potrzebna jest maszyna, a zaledwie drewniana łyżka, a co najważniejsze na efekt wyrastania nie trzeba czekać godzinami :)  Przygotowanie chleba trwa dosłownie 10 minut, a samo wyrabianie 2 min. Śmiem twierdzić, że to najłatwiejszy i najszybszy przepis na razowy, naturalny chleb jaki istnieje :)  Receptura pochodzi z lat czterdziestych(...)bardzo często, najczęściej z dodatkiem pestek słonecznika. Robię go z podwójnej porcji i jeden bochenek zawsze mrożę. Oszczędność i czasu i pieniędzy :) Polecam go każdemu, szczególnie osobom, które nigdy chleba nie piekły, albo im to zupełnie nie wchodzi. SKŁADNIKI: ilość sztuk: 1 duży bochenek (około 14 kromek) 450 g razowej mąki chlebowej dobrej jakości 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonych

Calzonella.com